23 Nisan konuşmasını 20 yıl önce yazmışım

Ben okuma yazmayı öğrendiğimden beri günlük tutarım. O gün yaptığım işleri ve günün olaylarını kısacık yazar, daha çok hayallerime ve beklentilerime yer veririm.

Haberin Devamı

Kendimi kimi zaman kraliçe, kimi zaman başbakan, kimi zaman hiçbir şeyi olmayan biri gibi hisseder, ona göre bir şeyler uydururum...

Dün akşam, tam dokuz yaşındayken, 1981 yılının 22 Nisan gecesi günlüğüme yazdığım yazıyı okudum. Güya ben bütün çocukların temsilcisi olarak, ertesi gün, yani 23 Nisan günü TV’de bir konuşma yapacakmışım. Bakın neler düşünüyormuşum:

***

Arkadaşlar, yarın bizim bayramımız. Dünyada, çocuklara armağan edilmiş tek bir bayram var. Dünyada çocuklara bir bayram hediye eden tek bir lider var. Biz Atatürk’ün çocuklarıyız. O bize güvendi ve koskoca bir ülkeyi emanet etti. Bu ülkede asıl söz sahibinin bizler olacağını sadece tek bir gün mü hatırlamalıyız? Tek bir gün mü başbakanın, cumhurbaşkanının ve milletvekillerinin yerine geçmeliyiz? Tek bir gün mü mikrofonlar bize uzatılıp fikirlerimiz sorulmalı? Tek bir gün mü bizlere yönelik yayınlar yapılmalı?

Biz daha çok okuyalım. Daha çok konuşalım. Daha çok gezelim. Daha çok gülelim, daha çok eğlenelim. Daha çok para kazanalım. Tiyatroya, operaya, sinemaya gidelim. Daha iyi okullar, daha çok bilgi isteyelim. Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Bizim (Çocuk) Bayramımızı böylece kutlayalım.

***

Ne dersiniz? Acaba 20 yıl önceki hayallerimin, bugün bize ait, sesimizi herkese duyuracağımız bir köşemiz olmasına etkisi olmuş mudur?

Sihirli Annem dizisindeki çocuklarımın 23 Nisan için mesajı var

Onlar hem okulda derslerinde çok başarılılar, hem de ‘Sihirli Annem’in çekimleri için çok çalışıp, doğruları ve yanlışlarıyla sizlerin çok sevdiği karakterleri canlandırıyorlar. İşte benim yemek yemeye bayılan ve Tuğçe’nin aşkıyla yanıp tutuşan oğlum Cem’in, yani Buğra Özmüldür’ün, sürekli abisinin harçlıklarına el koyup para biriktiren, güzelliğiyle, iyi huylarıyla herkesi büyüleyen kızım Ceren, yani Gizem Güven’in ve en küçük, en yaramaz, en sevimli ‘peri’ kızım Çilek, yani Zeynep Özkaya’nın 23 Nisan için düşündükleri...

Haydi çocuk oyununa gidelim

Buğra Özmüldür (CEM)

Arkadaşlar, Atatürk’ün olmadığını bir düşünsenize. O olmasaydı dünyadaki hangi çocuk bir günlüğüne bile olsa saygı görürdü. 23 Nisan’da etrafınıza şöyle bir bakın. Bugün bizim günümüz. Her tarafta rengarenk süsler, balonlar, bayraklar, müzik sesleri... Hepsi bugünün ve bizim şerefimize.

Bugün bütün yetkiler bizim elimizde. İster cumhurbaşkanı, ister başbakan hiç fark etmez. 23 Nisan’da ülkemizi biz yöneteceğiz. Belki de devlet büyüklerimize bu yaşımızda akıl vereceğiz. Derler ya, ‘çocuktan al haberi’ diye, sorunlarımızı onlara biz söyleyeceğiz. Belki de mahallemize okul ya da park isteyeceğiz. Ama bunlar bizim isteklerimiz olacak. Umarım bunun sonucunda yine biz sevineceğiz. Haydi arkadaşlar bugün evin ‘büyük’ çocuğu sizsiniz. Ben de evde en küçüğüm ama ‘Sihirli Annem’ dizisinde abilik duygusunu tattım. Bunu sizin de yaşamanızı ciddi anlamda çok istiyorum.

Haydi arkadaşlar, 23 Nisan bizim günümüz. Doyasıya eğlenelim. Bağıra bağıra şarkı söyleyelim. Dans edelim. Gezelim. Ailemizden bizi tiyatroya, çocuk oyunlarına götürmelerini isteyelim. E hadi ama arkadaşlar, bugün çocukluğumuzu yaşamanın tam zamanı. HEPİNİZİ ÇOK SEVİYORUM...

Sesimizi duyun

GİZEM GÜVEN (CEREN)

Ben bir çocuk olarak büyüklerin hayata biz çocukların gözüyle bakabilmesini isterdim. Hayata bizim penceremizden bakabilseniz, tüm ihtiyaçlarımızı, hayallerimizi daha iyi anlayabilirsiniz. Örneğin koşup oynamak için daha çok alan, daha çok park, özgürce boyayabileceğimiz duvarlar isterim. Oyuncakların gelişime yönelik olmasını isterim, savaşa yönelik değil. Sosyal faaliyet ve spora yönelik alanların daha geniş olması, benim daha mutlu bir çocuk olmamı sağlar. Bir de ülkemin her yerindeki çocuklara ulaşan TV kanallarının eğlenirken öğreten programlar hazırlamasını, yeteneklerimizi sergileyebileceğimiz fırsat yarışmaları düzenlenmesini isterim. Ülkemize iyi hizmet etmek için sağlıklı bedene, sağlam kafaya sahip aydın Cumhuriyet çocuklarının yetişmesi için gereken her şeyin yapılmasını arzularım. Bütün dünya çocuklarının 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı sevgiyle kutluyorum.

Çocuklar hasta olmasın

ZEYNEP ÖZKAYA (ÇİLEK)

23 Nisan Çocuk Bayramı. Çocuklar 23 Nisan’ı çok seviyor. Herkes 23 Nisan’da çok mutlu. Bayramda şenlikler oluyor. 23 Nisan her zaman neşeyle kutlanıyor. Onu bize Atatürk verdi. Atatürk’e teşekkür eder, yanaklarından öperim. İnşallah 23 Nisan’da çocuklar hasta olmaz. Bunun için bir sihir yapacağım.

SYLVIO'NUN KÖŞESİ

Haberin Devamı

Büyüyü yaptım ve onyedi yaşında olmayı diledim

Bu hafta ne kadar yorulduğumu size anlatamam. Niye mi? Çünkü yarıda bırakıp sizin tamamlamanızı istediğim hikayemin devamı için o kadar çok mektup aldım ki, oku oku bitmedi. Bu arada İnci’ye de bir hava attım ki sormayın. Şimdi bizim evde malum, hep İnci çalışır. Ben de onun boş vakitlerini yakalamak için peşinde dolaşır dururum. Beni parka çıkarsın diye gözünün içine bakar, yalvarırım. Amaaaaaa, bu hafta sayenizde o bana yalvarır oldu. Neyse yoğun çalışmalarım sonunda, hikayemi en güzel tamamlayan tırtılı seçtim: ÖYKÜ ESBERK.

İşte kendi ağzından Öykü: Ben Adana’dan Öykü. 6. sınıfa gidiyorum, yazılarınızı hiç kaçırmıyorum. Keşke haftasonları da yazsanız. Sizi çok seviyoruz. Kocaman öpüyorum.

Veee... İşte Öykü’nün tamamladığı hikayem:

***

Evin merdivenlerini sabırsızlıkla çıktım. İnci’nin bir şeylerden şüphelenmemesi için çok normal davranıyordum. Yavaşça odama süzüldüm. Kapıyı kitledim. Dudu’nun şatosundan ödünç aldığım (ama kimseye söylemeyin) sihir kitabını dikkatlice açtım.

Kitaptaki sihirler alfabetik olarak dizilmişti. Hepimizin bildiği gibiii ABCÇDEF.... Sayın sayın, devam edin. Acaba hangi sihiri denemeliydim? Biraz düşündüm ve D harfinde takıldım. Çünkü orada DİLEDİĞİNİZ HER ŞEYİN OLMASI SİHRİ vardı. Bir de not: ‘Ters etkiye karşı dikkatli ol.’ Bu da ne demekti! Sihri yapmak için gerekli tek şey, sözcükleri ezberlemekti. Oh ne kolay LOS BOMBOS DİLEKOS TUBOS. İşte bu kadar, sihir tamamlandı.

DİKKAT... Şimdi Öykü’nün hayal gücü devrede;

İlk günler çok güzel geçti. Her istediğim oluyordu. Sonra 17 yaşında olmayı diledim. Ve gerçekleşti. Çok güzel olmuştum, inanamadım. Önce çok çok eğlendim. Sonra aklım başıma geldi. Bu halimle eve nasıl dönecektim? Hemen küçülmeyi denedim ama olmadı. İşte o zaman ters etkiye karşı dikkatli ol, sözünü anladım. Aklıma olanları İnci’ye anlatma fikri geldi. Ama o bir şey yapamazdı ki!

En iyisi birkaç gün ortalarda görünmeyeyim, belki etkisi geçer diye düşündüm. Sihir kitabına baktım, başka bir not vardı. Notta, ‘Bu sihri yaparken dikkatli olun, geriye dönüşü yoktur’ yazıyordu. Tabii ben heyecandan bu bölümü okumamıştım.

Ne yapacaktım? Keşke İnci’nin gerçek sihirli güçleri olsa diye düşündüm. Ama bir dakika, Dudu teyzenin gerçek sihirleri vardı. Ve bunu bir tek ben biliyordum. Birden yüzümü sevinç kapladı. Ama ona yaramazlık yapmayacağıma söz vermiştim. Ne yapacaktım? En iyisi yatıp dinlenmek diye düşündüm. Uyandığımda yaşadıklarımın sadece bir rüya olduğunun farkına vardım. İsteklerim anında olmuyordu ama olsun küçücüktüm ve en önemlisi bendim. İstediğim her şeyi çalışarak elde edecektim. O sabah çok mutluydum. Herkes nedenini sordu. Ama ben nedenini sadece size yazdım. (Kimseye söylemeyin.)

***

Tebrikler Öykücüm... İnci ve ben, seni yakında arayacağız.


Tırtılların gazetesi yarın Hürriyet’le

Bu yıl ‘23 Nisan Hürriyet’i’ne gösterdiğiniz yoğun ilgiye çok ama çok sevindik. Birbirinden güzel fotoğraflar, resimler, yazılar hepsi bir araya geldi ve ‘23 Nisan Hürriyet’i’ni oluşturdu. Tam tırtıllara yakışır bir gazete oldu doğrusu. Ben demedim mi size, bakarsınız bir gün gazeteyi ele geçiririz diye. E şimdilik yılda bir gün tamamen bize ait bir gazetemiz var. Ama olsun haftada bir gün de kocaaa bir köşemiz var. Haydi tırtıllar daha yapacak çok işimiz var. Yarın ‘23 Nisan Hürriyet’i’ni almayı unutmayın.

23 Nisan özel şenliğini kaçırmayın

Bu hafta benim için çok yorucuydu. Bütün hafta Kanal D Çocuk Kulubü 23 Nisan Özel Şenliği için çalıştık. Yarın izleyin, bakalım beğenecek misiniz? Çok yakından tanıdığınız ve sevdiğiniz kişiler bu şenlikte sizlerle buluşmayı bekliyor. Bir de yarın 23 Nisan Geleneksel Resim Yarışmamızın sonuçları açıklanacak. Ozi nihayet uzaylı arkadaşına kavuşuyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 20 binden fazla ve birbirinden güzel resimleriniz için hepinize çok teşekkür ederiz.

Haberler’den çok korkuyorum

Merhaba İnci abla. Ben Alp Özkal. Bursa’da Özel Çakır İlköğretim Okulu’nda okuyorum. Okumaya yeni başladım. Gazetemizi yavaş yavaş okuyorum. Sizi de dizilerinizden seve seve izliyorum. Ben size TV hakkında yazmak istiyorum. En sevdiğim program ‘Çocuklar Duymasın’. Çünkü çok komik. En çok Haluk’la Havuç’u seviyorum. EN SEVMEDİĞİM PROGRAM İSE HABERLER. ÇÜNKÜ KORKU FİLMİ GİBİ HABERLER ÇIKIYOR VE BEN BUNLARI İZLEMEKTEN KORKUP TELEVİZYONUN BAŞINDAN KAÇIYORUM. BÖYLE ŞEYLER OLMASIN LÜTFEN.

Bana yazın olur mu

İnci Türkay / Kelebek - Hürriyet Medya Towers. Güneşli 34212 - İST.
Faks: 0212 677 04 35

Yazarın Tüm Yazıları