2012 günün muhasebesi

2012 gün, 5 yıl 6 ay 7 gün eder. Gün, ay ve yıl olarak geriye gidecek olursam, 2 Ocak 2000 tarihini bulurum. Hürriyet Gazetesi’nde ilk yazımın yayınlandığı gün.

O günden bu yana yazılarıma hiç ara vermemiştim. Bu bir haftalık boşlukta, hayatımın ‘Hürriyet’ döneminin bir muhasebesini yaptım. Bu muhasebeyi onayınıza sunmak istiyorum.

O 2 KİTAP

Hürriyet’e yazmaya davet edildiğim zaman, arkamda 15 yıllık TRT televizyonu deneyimi vardı; metin yazarlığı, Redaksiyon Müdürlüğü, Program ve Yayın Planlama Müdürlüğü yapmıştım. Yani biri Yazı İşleri Müdürlüğü, biri Genel Yayın Yönetmenliği gibi bir şey.

Edebiyat adamı olarak yüzden fazla telif ve tercüme kitap yayınlamıştım. Bunların arasından, gazete yazarlığına en yakın altı kitap, birleşik iki kitap halinde yayınlandı: ‘Yazmasam Olmazdı’ (2004, 481 sayfa) ve ‘Mahşerin Üç Kitabı’ (2005, 477 sayfa). 1980 sonrasını sorgulayan bu iki kitap Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Bilgi ve ilginize sunarım.

DİZİ YAZILAR

Başlangıçta yazılarım Hürriyet Pazar ve Hürriyet Avrupa’da yayınlanıyordu. Ayrıca Japonya, İsrail, Mersin Asri Mezarlığı, Galatasaray üzerine dizi yazılar yazdım. Futbol filozofu Lucescu, günümüzün en büyük şair ve aydınlarından Adonis ile yaptığım söyleşileri de hesaba eklemek gerekiyor. Mersin Asri Mezarlığı üzerine yazdığım dizi yazıya 2001 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Röportaj Başarı Ödülü verildi.

9 Aralık 2002 tarihinden itibaren yazılarıma haftada iki gün ana gazete yazıları eklendi. Bu arada Hürriyet Avrupa’da Ermeni, Süryani ve PKK sorunları üzerine dizi yazılarım, Türk göçünün öncüleri ve en genç kuşaklarıyla röportajlarım yayınlandı.

18 Temmuz 2003’te Yalçın Doğan’la birlikte Irak’a gittim ve ölümle burun buruna geldim.

20-23 Aralık 2003 tarihleri arasında yayınlanan ‘Fransa’da Laiklik ve Türban’ başlıklı dizi yazım büyük tartışmalara yol açtı.

27 Nisan 2004 günü ‘Fransa’da Laiklik ve Türban’ dizi yazıma Bülent Dikmener Haber Ödülü-Özel Ödülü verildi.

5 GÜN YAZI

Hürriyet ana gazete, Hürriyet Avrupa ve Hürriyet Pazar’da yayınlanan yazılarım kitap olarak yayınlandı: Pazar Yazıları (Gendaş Yayınları, 2002), Tersi/Yüzü (Gendaş Yayınları, 2003), Yedi Canlı Cumhuriyet (Cumhuriyet Kitap, 2004) ve 100 Pazar Yazısı (Ümit Yayıncılık, 2004). Hürriyet’te yayınlanan yazılarımın kitaplaşması sürecek.

Hürriyet Gazetesi yönetimi, bütün yazılarımın ana gazetede yayınlanmasına karar verdi. Bugünden itibaren yazılarım Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ana gazetede yayınlanacak. Bu vesileyle bütün okurlarıma, yazmam için gereken her türlü manevi ve etik özgürlük ortamını hazırlayan gazete çalışanlarına, yazı işleri mensuplarına ve gazete yönetimine teşekkürlerimi sunarım!
Yazarın Tüm Yazıları