2006'da evren ruhu

Güncelleme Tarihi:

2006da evren ruhu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 00:00

1981 yılında ihtilalin lideri, Ankaragücü’nü Süper Lig’e almıştı. Şimdi yasayla düşme kaldırılıyor ama Türk futbolunu büyük bir tehlike bekliyor. Şikayet olursa FIFA, ligi tescil etmeyecek. Dünya ve Avrupa kupalarına gidemeyeceğiz.

KÜME düşme hattındaki takımlara siyasi umudu... AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ile D.Bakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcıoğlu, 2005-2006 sezonunda tüm profesyonel liglerden küme düşmenin kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, Süper Lig’den düşmeleri kesinleşen Diyarbakırspor ve Samsunspor’un ligde kalmasını istediklerini söyledi. Bu olay, 1981 yılında, o dönem İkinci Lig’de mücadele eden ve Türkiye Kupası’nı alan Ankaragücü’nün kendi liginde şampiyon olmamasına rağmen Birinci Lig’e alınmasını akıllara getirdi. Dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren, Ankaragücü’ne daha önce verdiği sözü tutarak; Türkiye Kupası’nı kazandığı için Birinci Lig’e alınmasını sağlamıştı.

Birinci Lig’de küme düşme daha önce 2 kez kaldırıldı. 1962-63 sezonunda (Vefa, Ankara DS, Şekerhilal) dönemin Başbakanı İsmet İnönü, 1986-87 sezonunda da Başbakan Turgut Özal’ın talepleri doğrultusunda ligden düşen takımlar (Kocaelispor, Bursaspor) tekrar lige alınmıştı.

Ancak bu kez durum farklı. Çünkü daha önce küme düşmenin kaldırıldığı ve Ankargaücü’nün Birinci Lig’e çıkarıldığı yıllarda, Futbol Federasyonu özerk değildi. AKP ve CHP’nin kanun teklifi akıllara, 1981 yılındaki Evren Ruhu’nu getirirken, Türk futbolunu bir başka tehlikenin kucağına itti. Bu yasa çıkar ve Futbol Federasyonu küme düşme kaldırırsa, ligimiz seneye 21 takımla oynanacak. Ancak herhangi bir kulüp bu uygulamadan dolayı FIFA’ya Futbol Federasyonu’nu şikayet ederse o zaman ligimizin tescil edilmeyeceği gündeme gelir, Türk takımları Dünya ve Avrupa kupalarına katılamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!