20 yılda 70 bin gazoz kapağı

Güncelleme Tarihi:

20 yılda 70 bin gazoz kapağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 17:03

Çocukluğunda maddi imkansız nedeniyle satın alamadığı gazozların şişe ve kapaklarını biriktiren Ankaralı mühendis Hasan Sönmezyurt (49), Türkiye'nin gazoz envanteri ve haritasını çıkarmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Sönmezyurt, gazoz şişesi ve kapağı bulabilmek amacıyla köy köy gezdiğini, hatta geri dönüşüm için yıkılan eski binaların inşaatlarında gazoz kapakları aradığını anlattı. Bir dönem inşaatlarda sıvanın duvarı tutması için gazoz kapağı kullanıldığına işaret eden Sönmezyurt, görevi nedeniyle gittiği bölgelerde de gazoz kapağı ve şişe aradığını kaydetti. Gazoz şişesi ve kapağı koleksiyoncusu sayısının iki üç yılda oldukça arttığını ifade eden Sönmezyurt, geçmişe gittikçe ürün bulma ihtimalinin düştüğünü vurguladı. Anadolu'daki imalathanelerde üretilen gazozların şişe ve kapaklarını Avrupalı koleksiyonculardan almak durumunda kaldıklarını aktaran Sönmezyurt, "İlgisizlik nedeniyle gazoz kültürüne ait objeleri de yurt dışındaki meraklılardan temin etmek zorunda kalıyoruz. Bu çok acı bir durum" dedi.

Haberin Devamı

GENÇLERE DESTEK

Sönmezyurt, topladığı gazoz şişeleri ve kapaklar arasında en nadir ürünün "asker gazozları" olduğunu dile getirdi. Çevresindekilerin kendisini "Gazozcu Hasan" diye bildiğini anlatan Sönmezyurt, "Bu isimden dolayı gayet memnunum. Lakabım uğraşı alanımla örtüştü. Hiç yanlış anlamıyorum. Gazoz bizim kültürümüz" dedi. Gazozla özdeşleşen sinema sanatçısı Nuri Alço'nun kendileri için manevi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Sönmezyurt, genç koleksiyonerlere her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti. Sönmezyurt, bu nedenle kendisine ulaşan koleksiyonculara elindeki fazla ürünleri hediye ettiğini veya takas yaptığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!