"2 yıl içinde önemli adımlar attık"

Güncelleme Tarihi:

2 yıl içinde önemli adımlar attık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 17:32

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde "Türk hakemliğinin yükselen değeri" konulu paneli yapıldı.

Haberin Devamı

Antalya Belek'teki Gloria Golf Resort Otel'de düzenlenen semineri ilk günündeki "Türk hakemliğinin yükselen değeri" konulu panele Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Barış Şimşek ve Mete Kalkavan katıldı.

Oturum başkanlığını Ömer Faruk Ünal'ın yaptığı panelde konuşan MHK Başkanı Alp, Türk hakemliğinin 2 yılda önemli yerlere geldiğini söyledi. Alp, göreve ilk geldiğinde zorlandığını fakat şu anda işine çok bağlı olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Geçen zaman içinde hakemlerimizi iyi tanıdıktan ve onların emeklerini gördükten sonra çok farklı duygulara kapıldım. Geçen süreç içerisinde gerçekten bu işi sevdim. Türk hakemliği adına geçirdiğim 2 yıl içinde önemli adımlar attık. Hakemlerimiz maalesef tek bir karar üzerinden çok acımasızca eleştiriliyor. Bu da bizleri çok üzüyor."

Alp, Kasımpaşa-Beşiktaş maçında Donk'un pozisyonuyla ilgili bir soruya, yorum yapmaktan kaçınarak, "Kararı verecek olan Türkiye Futbol Federasyonu'dur" dedi.

MHK Başkanı, Antalya'da yaptıkları seminere teknik direktörler ve takım kaptanlarını davet ettiklerini belirterek, "Sadece bir takımın teknik direktörü ve kaptanı geldi. Biz problemleri nasıl çözeceğiz? Birbirimizi anlamalıyız ki sorunları çözelim" ifadelerini kullandı.

Uilenberg: "2014 Dünya Kupası'nda Türk hakemi olacak"

Türkiye'de MHK danışmanlığı da yapan Jaap Uilenberg, Türk hakemleriyle gurur duyulması gerektiğini dile getirerek, Brezilya'da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası'nda bir Türk hakeminin görev alacağını beklediklerini söyledi.

Uilenberg, UEFA ve FIFA'nın Türk hakemleriyle ilgili güzel düşüncelere sahip olduğunu anlatarak, "Türkiye hakemleriyle gurur duymalı. Bu ligde maç yönetmek kolay değil. UEFA ve FIFA'da Türk hakemleriyle ilgili güzel konuşmalar oluyor. İnşallah önümüzdeki haftalarda gelecek olumlu haberler sonrasında Türkiye'den 40 yıl sonra bir hakem Dünya Kupası'nda düdük çalacak" ifadelerini kullandı.

Uilenberg, bir Alman futbolcunun eşcinsel olduğunu açıklamasıyla ilgili bir soruya, "Futbol insanlar için ve ben Hollanda'dan geliyorum. Bu konulara daha açık bir ülke. Önemli olan sahadaki performanstır, futbol insanlar içindir" yanıtını verdi.

Hollandalı futbol adamı, slayt gösterimi eşliğinde salondakilere ilave yardımcı hakemlik konusunda kısa bir sunum da yaptı.

Hakemlerin görüşleri

FIFA hakemlerinden Cüneyt Çakır, hakemlere yapılan eleştirilerin yapıcı olmadığından yakındı. "Eleştiriler tabii ki olacaktır ama maalesef Türkiye'deki eleştiriler çok yapıcı değil" diyen Çakır, yıkıcı eleştiriler yapıldığını kaydetti. Çakır, "Bizi ileriye götürecek, yaptığımız hataları düzeltecek tüm eleştirilere açığız. Yeter ki yapıcı olsun. Maalesef bunu göremiyoruz" dedi.

Babası eski hakem Serdar Çakır'ın kendisi için büyük şans olduğunu anlatan Cüneyt Çakır, "Hakemlik ve futbolu onun sayesinde sevdim. Buralarda olmamamın en büyük etkenidir. Hala ondan öğrenmeye devam ediyorum" diye konuştu.

Son 2 yılda Türk hakemlerinin Avrupa'da çok fazla maç aldığını belirten Hüseyin Göçek, "Türk hakemlerinin çıtası Avrupa'da yükselmektedir. İleriki yıllarda Avrupa'da maç yöneten hakem sayımız kamuoyunun da sağ duyumlu yaklaşımıyla artacaktır" dedi.

FIFA kokartlı bir diğer hakem Halis Özkahya ise dışarıda insanlardan herhangi bir tepki almadıklarını anlatarak, "Sosyal hayatta tribündeki taraftarlarla yüz yüze geldiğimizde, bize çok destek verdiler. Hiç tepki göstermediler" ifadelerini kullandı.

Panelin ardından katılımcılara birer plaket verildi.

Sponsorların Türk sporuna katkısı

Seminerde ilk günün son oturumunda ise sponsorların Türk sporuna katkıları konusu ele alındı.

"Sponsorların Türk sporuna katkısı" konulu panele Coca Cola Kurumsal İlişkiler Direktörü Gürtay Kıpçak, Spor Toto Teşkilatı Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Vodafone Pazarlama Direktörü Fatih Uysal ve Spor A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Serhat Karadağ katıldı.

BAKMADAN GEÇME!