13 yıllık aşkta mutlu son

Güncelleme Tarihi:

13 yıllık aşkta mutlu son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 01:00

Yapımı 13 yıl süren Keçiören Metrosu, dün düzenlenen törenle hitmete girdi. Açılışı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Ocak’a kadar seferlerin ücretsiz olacağını belirterek, “Fiyatı 2,5 lira olarak belirlendi” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin 2003 yılında yapımına başladığı, daha sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın devralarak tamamladığı Keçiören Metrosu, dün düzenlenen törenle resmen hizmete girdi. Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, bakan ve milletvekilleri katıldı. Metronun 15 Ocak’a kadar ücretsiz olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esenboğa Havalimanı istikametine yapılacak hattın Kuyubaşı İstasyonu’na bağlantısı ile Keçiören’in ulaşım sorunu tüm istikametlere tamamen ulaşmak sureti ile ortadan kalkmış olacaktır” dedi. 11 yıl Keçiören’de ikamet ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

TRAFİK SIKINTISI ÇÖZÜME KAVUŞACAK

“Açılışını yaptığımız Keçiören Metrosu hattının ülkemize, şehrimize, ilçemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 1 milyar TL yatırım bedeli olan ve 9 bin 220 metre uzunluğa, 9 istasyona sahip bu metro ile Keçiören ilçemizde yaşanan trafik sıkıntısının önemli ölçüde çözüme kavuşacağına inanıyorum.

13 yıllık aşkta mutlu son



SİZLER KADAR SEVİNÇLE KARŞILADIM

Yaklaşık 11 yıl Keçiören’de ikamet etmiş bir kardeşiniz olarak metronun inşası sürecinde yaşadığınız sıkıntıları gayet yakından biliyorum. Fakat sabrın sonu selamettir. Hem biraz geç hem biraz güç. Bu projenin nihayet bitirilmiş olmasını en az sizler kadar sevinçle karşıladığımı belirtmek istiyorum.

SIRADA AKM-GAR-KIZILAY HATTI VAR

Bu projenin tamamlayıcısı niteliğindeki AKM-GAR-Kızılay hattının da ihalesinin ve inşasının en kısa sürede sonuçlandırılmasını özellikle temenni ediyorum. Tabii Esenboğa Havalimanı istikametine yapılacak hattın Kuyubaşı İstasyonu’na bağlantısı ile Keçiören’in ulaşım sorunu tüm istikametlere tamamen ulaşmak sureti ile ortadan kalkmış olacaktır.”
Konuşmasının sonunda Keçiören Metrosu’nun hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fiyatı 2,5 lira olarak belirlendi, ayın 15’ine kadar ücretsiz olarak hizmet verecek” dedi.

Haberin Devamı

TOPLAM MALİYET 1 MİLYAR TL

Keçiören Metrosu için, “Yılda 270 milyon yolcu taşıyacak kapasiteye ulaşacak” diyen Başbakan Binali Yıldırım ise şunları kaydetti:
“Bu metro biraz uzadı, başlaması ile bitmesi 13 yılı buldu. 9 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz, 9 tane durağı var. Günde tam kapasite ile çalıştığında 50 bini bulacak, yılda 270 milyon yolcu taşıyacak kapasiteye ulaşacak. Sefer aralıkları 1,5 dakikaya kadar inebilecek. Sistem buna göre nizam edildi. Bu hattın devreye girmesi ile raylı sistem Ankara’da 65 kilometreye, istasyon sayısı da 55’e yükseliyor. Toplam maliyet 1 milyar. Ankara için helali hoş olsun. Ankara hak ediyor, Ankaralılar hak ediyor. Bunun test sürüşüne geldiğimizde bir genç bana dedi ki, ‘Bizim buradaki Keçiören Metrosu gençler arasında önemli bir söyleme dönüştü. Aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun ama hiç bitmesin’. Bundan çok etkilendim. Gençlere yeni bir tavsiyem var, yeni bir slogan bulun. Aşkınız bitmesin ama, Keçiören Metrosu bitti. Keçiören Metrosu’nun ilk durağı olan Gazino durağının adı Şehitler Durağı, meydanın adı da Şehitler Meydanı oldu.”

Haberin Devamı

ÇUBUK’A KADAR UZAYACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da bu yılın ilk çeyreğinde AKM’den Kızılay’a kadar olan 3.5 kilometrelik yerin ihalesini yaparak, iki sene içinde bitirip Keçiörenlilerin, Kızılay’a kadar kesintisiz gitmesini sağlayacaklarını belirtti.
Arslan, “Talimatlarınız çerçevesinde bu metro sisteminin, havalimanına kadar uzatılması vardı ki Kuyubaşı’ndan, havalimanı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne kadar olan proje bitmek üzere. Bu yılın ilk yarısında ihalesine gidiyoruz. Talimatınızla metro hattının Çubuk’a kadar uzatılması projesini hazırlıyoruz. Onun da bu sene içinde projesini bitirip, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin devamı olarak ihalesine çıkıp, yapacağız.”

Haberin Devamı

ÜÇLÜ SETLER HALİNDE 7 DAKİKADA BİR SEFER

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 86 milyon dolar yani bugünün parasıyla 306 milyon TL harcama yaptık. Yüzde 43’e getirdik, gücümüz yetmediği için hükümetimizden rica ettik. Hükümetimiz devraldı ve bugün bitirdi. Şimdilik üçlü setler halinde 7 dakikada bir sefer yapılacak. Önümüzdeki süreçte yeni trenler gelince sefer sayısı artırılacak. Tren sayıları tamamlanınca 2.5 dakikada sefer yapılacak. Her seferde de bin 500 yolcu taşınacak 1 saatte tek yönde 40 sefer yapacak olup tek yönde 36 bin yolcu taşıyabilecek. Metromuzun devamı olan AKM Kızılay arası 3.5 kilometre uzatılacak. Şu anda Ankara metro hatlarında yaklaşık 300 bin yolcu taşıyoruz inşallah Keçiören metrosunun katılmasıyla bu rakamlar yükselecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!