GeriSeyahat 13 günde Avrupa’da 8 ülke gezdim, 850 Euro harcadım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
13 günde Avrupa’da 8 ülke gezdim, 850 Euro harcadım

13 günde Avrupa’da 8 ülke gezdim, 850 Euro harcadım

Ahmet Yılmaz (39) “Kuzey Yarımküre’de ocak ve şubat ayları gerçek gezginler için büyük fırsattır. Çok ucuza seyahat edebilirsiniz” diyor.

Yılmaz, 17 yıllık profesyonel rehber. Anadolu’da İngilizce, Rusça kültür turları yapıyor. Turistlerin azaldığı kış aylarında yurtdışında keşif gezilerine çıkıyor. Geçen ocakta arkadaşıyla İstanbul’dan yola çıktı. Gezdiği 9 şehirden en çok Roma’yı sevdiğini söylüyor.

10 ay turist gezdirdikten sonra, gezme, görme, keşfetme iştahınız kalıyor mu?
- Ağırlıklı olarak Anadolu’da yurtdışına yönelik kültür turları yapıyorum. Yaz sıcağında bu turlar durunca Türk gezginlerle yurtdışında 6-7 geziye çıkıyorum. Bu nedenle merakım, iştahım yerli yerinde. Kışın kendim için geziyorum. Şimdiye kadar 38 ülke gördüm. Büyük bölümüne 7-8 kez gittim. Hedefim 100 ülkeyi tamamlamak...
Karda kışta gezmek zor olsa gerek, bu çabaya değiyor mu?
- Turizm akımının yavaşladığı ocak-şubat döneminde gezmenin pek çok avantajı var. Hayal bile edilemeyecek fiyatlara uçak bileti bulup, otellerde uygun fiyatlara konaklamak mümkün. Gittiğiniz şehirlerde müzelere, tarihi yapılara girerken sıra beklemiyorsunuz. Daha da önemlisi her yeri turistik yüzüyle değil, gerçek yüzüyle görüyorsunuz. Bu yıl aralık başında Avrupa’da 17 günlük bir geziye çıktım. Dört arkadaş otomobil kiralayıp 8 ülke gördük. Her şey dahil 2 bin Euro harcadım...

ŞEHİRLERİ ÜCRETSİZ TURLARLA KEŞFETTİK

Öncelikleriniz neler?
- Çoğunlukla turistik rotaların dışında, yerel karakterini koruyan yerlere gidiyorum. Avrupa’nın büyük bölümünü gezdim. Şimdi hedefim Güney Amerika.
Gelecek yıl başında gideceğim,
en az iki ay ayıracağım....
Gezi izlenimlerini yazıyor musunuz?
- Gezilerde sürekli not alırım. Nasıl gidilir, mesafeler, zamanlar, önerebileceğim restoranlar, yemekler... Karabük’te aylık, 8 sayfalık bir gezi bülteni yayımlıyorum. Ortaca - Dalyan bölgesiyle ilgili Rusça bir kitap yazdım. ‘Antik Çağda Anadolu’da Yaşamış Ünlü Yurttaşlarımız’ ve ‘Türk Gelenek ve Görenekleri’adlı iki kitabım da yayımlanmayı bekliyor.
Geçen yıl ocak ayında çıktığınız geziye nasıl hazırlandınız?
- Ege Üniversitesi Rehberlik Bölümünden sınıf arkadaşımla çıktık bu geziye. Ağırlıklı olarak onun görmediği Avrupa başkentlerine gitmeye karar verdik. İki ay önceden mesafeleri hesapladık, en ucuz uçak biletlerini aldık ve rotamızı çizdik. 8 ülkede 9 şehir gördük. Sadece iki şehirde hostelde, çoğunlukla otelde kaldık. Tüm şehirlerde ücretsiz yürüyüş turlarına katıldık.

BAŞDÖNDÜREN TEMPO

Geziniz planladığınız gibi mi geçti?
- Ocağın ikinci yarısıydı. Otobüsle İstanbul’dan Selanik’e gittik. Sabah 08.00’de kente indik. Saat 16.00’ya kadar kenti gezdik. İzmir’e çok benziyordu. Atatürk’ün evini gezdik. 17 Euro’ya aldığımız biletle Roma’ya uçtuk. Benim Roma’ya ikinci gidişimdi. Üç günde arkeoloji, tarih derslerinde anlatılan tüm önemli yapıları, ayrıca Vatikan’ı gördük. Kentin ne kadar iyi korunduğunu, her köşe başından fışkıran tarihi bir kez daha fark ettim. 24 Euro’luk biletimizle Barselona’ya uçtuk. İki günde kentin turistik bölgelerini dolaştık. Otobüsle Madrid’e geçtik. Bir günde kentin önemli yapılarını, meydanlarını gördük. Akşam Madridlilerle turistik olmayan bir flamenko gösterisi izledik. Ardından 31 Euro’luk biletimizle Paris’e uçtuk. İki günde kentin gece ve gündüzünü doyasıya yaşadık. Ben ilk kez görüyordum, gerçek bir aşk şehri olduğuna karar verdim. 37 Euro’luk biletimizle Berlin’e uçtuk. Kenti ilk kez görecektim. Özellikle Bergama Müzesi’ni ve Türk mahallesi Kreuzberg’i merak ediyordum. Avrupa’nın diğer kentleriyle kıyasladığınızda çok etkileyici olmasa da Berlin bana ‘Küçük Türkiye’ özelliğiyle ilginç geldi. Ayrıca yurtdışında ilk kez Türkçe bilgi verilen bir müze gördüm. Bergama Müzesi’nde yıllardır turistlere anlattığım Zeus Altarı’nı görmek sevindiriciydi. Böylesine önemli bir yapıtı elden kaçırmış olmak hüzün vericiydi. Öte yandan Türkiye’de kalsaydı hedef tahtasına dönmüş, tahrip edilmiş olabilirdi. Berlin Duvarı’nın kalıntıları da çok çarpıcıydı. Üç günlük geziden sonra 50 Euro’luk biletimizle Amsterdam’a gittik. İki gece konakladık. Klasik turist aktivitelerini yaptık. İlk kez gördüğüm şehirde üstümde etki bırakan tek şey çiçek pazarlarıydı, pek çok tohum aldım... Günübirlik Belçika’da, Brüksel’e gittik. Merkez civarındaki yapıları birkaç saat gördük. Tekrar Amsterdam’a dönüp Türkiye’ye uçtuk. En pahalısı dönüş biletimizde tam 59 Euro ödedik. Yolculuk bize her şey dahil 850 Euro’ya mal oldu.

ROMA’NIN ÇAĞRISI


Gittiğinize değdi mi, en çok hangi şehir üzerinizde iz bıraktı?
- Avrupa’nın önemli başkentlerini gördük. Farklı kültürleri keşfettik. Gittiğimize tabii ki değdi. Roma’dan bu kez de tekrar gitme duygusuyla döndüm.
Tavsiye eder misiniz, böyle bir gezi planlarken nelere dikkat edilmeli?
- Uçak biletleri 2 ay önceden alınmalı. İyi bir program yapılmalı. Yurtdışına ilk kez çıkanlar için başlangıç gezisi olabilir. Ülkeleri ana hatlarıyla görüp, bir sonraki geziyi planlayabilir ve daha sonra tadını çıkarabilirler. Yola çıkmadan booking.com, hostelworld.com gibi web sitelerinden konaklama yerlerinin temizlik, güvenlik, merkeze yakınlık özelliklerini kontrol etmenizi, en az 8 memnuniyet puanı alan yerleri tercih
etmenizi öneririm.

En sevdiği beş yer
Prag, Santorini, St. Petersburg, Roma, Yalta

Seyahatte ne okur
Gittiği ülkelerin edebiyatını

Ne yer, içer
Yerel tatlar

Neyle gider
Kısa mesafede çevreyi görmek için otobüs, uzun mesafede uçak

Kiminle gider
Arkadaşlarıyla

Nerede kalır
Merkezi küçük otellerde

Çantasının vazgeçilmezleri
Harita, çikolata, fotoğraf makinesi

Gittiği yerden ne alır
Kukla, biblo

False