13 bin müdürün yeri zorla değiştiriliyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, ağustos ayı sonuna kadar yurt sathında 13 bin civarında eğitim kurumu müdürünün yerini zorla değiştiriyor. Yer değiştirmek zorunda olan müdür sayısı İstanbul’da 1068, Ankara’da 640, İzmir’de 500’ü buluyor. Bu, Cumhuriyet döneminde eğitim alanında yapılan en büyük atama operasyonu sayılıyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar eğitim yöneticilerinin yer değiştirmeleri isteğe bağlı, istifa veya soruşturma nedenleriyle yapılıyordu. İlk defa bulunduğu kurumlarda 5 yılını dolduran müdürlere zorunlu yer değiştirme işlemi yapılıyor.
Operasyona kaynaklık eden ‘Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik’ 13.8.2009 tarihinde yayımlandı. Bu yönetmelikle 5 yılda bir zorunlu yer değiştirme koşulu getirildi. Yönetmeliğin geçici 1. maddesinde ise “Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar bu görevlerine devam ederler” deniliyor. Yönetmeliğin daha yayımının 1. yılında 5 yıllık zorunlu yer değiştirmeyi işleme koyması hukuk dışı bir uygulama olarak nitelendiriliyor.
Bir eğitimci “Bu değişiklik en azından 2014 yılında uygulanmalıydı” diyerek şu değerlendirmeyi yapıyor köşemize:
“Yönetmelikte ‘Liyakat ve kariyer esastır’ denmesine rağmen, zorunlu yer değiştirmeye esas puanlamada kesinlikle liyakat ve kariyer değil, sadece müdürlük kıdemi esas alınmaktadır. Değerlendirme formunda mesleki başarılar ve performans dikkate alınmamaktadır. Kurumun genel teftişteki ve merkezi sınavlardaki performansı değerlendirilmemektedir. Kitap yazma, proje üretme gibi herkesin başaramayacağı alanlardaki çalışmalar hiç dikkate alınmamıştır. Müdürlerin aldığı cezaların her biri ayrı ayrı puan indirimine tabi tutulurken, ödüllerinin (takdir, teşekkür, aylıkla ödüllendirme) sadece birer tanesi puanlamaya tabi tutulmaktadır. Hizmet yılına dayalı hesaplama yapılırken, öğretmenliğe verilen puan, müdürlüğe verilen puanın dörtte biri kadardır. Alınan hizmet içi eğitimler hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Kız pansiyonlu okullara müdürlük isteyen bayan müdirelere toplam puanının yüzde 15’i kadar ek puan verilmesi de büyük bir adaletsizliktir. Yönetmelik bu haliyle genç, fakat liyakatli ve kariyer sahibi müdürlerin aleyhinedir. Ayrıca, istediği okullara puanı tutmayan müdürler, bilgisayar kurası ile atanacaklardır. Şaibeli olan bu atama şekli de birçok haksızlıklara ve sızlanmalara yol açacaktır.”
Kazanılmış hakları ortadan kaldıran ve birçok haksızlara yol açarak büyük bir kıyıma dönüşecek bu uygulamanın, eğitim hayatımızı olumsuz anlamda etkileyeceği açık. Bu nedenle, öğretmenlerin isteği şu: “Bu uygulamanın ertelenmesi ve yönetmelikteki şikâyet konuları düzeltildikten sonra, işleme konulması uygun olacaktır.”

Haberin Devamı

Mavigün mühürlendi

Haberin Devamı

‘İBRETLİK vaka’ (8.8.2010) yazısına Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden şu açıklama yapıldı: “Mavigün Koleji’ne ait binada inceleme yapılmış ve söz konusu yerde ruhsata aykırı olarak çatı yapıldığı tespit edilmiştir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca söz konusu kaçak alan mühürlenmiş ve okul yönetimine çatıyı eski haline getirmesi konusunda bir hafta süre verilmiştir. Gerekli cezanın da tahakkuk ettirildiği okul yönetimi belediyenin verdiği son tarihe kadar kaçak inşaatı kendi imkânlarıyla yıkmadığı takdirde işlem belediye tarafından gerçekleştirilecektir.”

Büyükşehir ne ballı yermiş

BERHAN Şimşek, CHP İl Başkanı olunca, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin grup yönetimini değiştirmek istedi. Bazı üyeler hakkında imar dosyalarının takibi konusunda bazı iddialar dolaşıyordu. Hatta Grup Başkanvekili Atalay Oğul’un Bahçelievler’de ortağı olduğu okul arsasının ticaret ve konut alanına dönüşmesi için yaptığı girişimler grupta rahatsızlık yaratmış, gazetelerde manşet olmuştu. Hatta Baykal bu haberlere “Yavşak ilişkiler” diye tepki göstermişti.
Geçen dönemdeki bu tartışmalar üzerine imar değişikliği meclisten geçememişti. Teklif üç ay kadar önce yeniden meclis gündemine sokuldu. Şimdi fırsat kollanıyor dosyanın Büyükşehir’den geçmesi için... İl Başkanı Berhan Şimşek, partisinin 112 üyesinin bulunduğu mecliste yeni bir grup yönetimiyle (7 kişi) çalışmak istiyor. Rant kokan imar planlarına kefil olan anlayışa karşı olduğu biliniyor.
Grup Başkanvekili Atalay Oğul’un istifasını istiyor; ancak o da kabul etmiyor ve “Ben çocuklarımın yüzüne nasıl bakarım” diyor. Oğul, bir parti görevini, dükkân sahipliği gibi görüyor.
Aslında, grup yenileme seçimlerinin önümüzdeki mart ayında yapılması gerekiyor. Grup yönetimi ise ‘ballı görevi’ bırakmak istemiyor; dönem sonunu bekliyor.
‘Sekiz dosya AKP’ye, 2 dosya da CHP’ye’ mantığı iki taraf için de, yıllardır süren bir uzlaşı noktası... Her iki taraf da imar dosyalarında, Büyükşehir’in İSKİ, Ulaşım, İmar komisyonlarının olumsuz görüşlerini dikkate almıyor.
CHP’li bir Meclis üyesi, Berhan Şimşek’in dünkü grup toplantısının başında şunları söylediğini anlatıyor:
“Arkadaşlar grup başkanı olarak, grup başkanvekilinin istifasını istiyorum, muhalefet olarak yeni bir strateji yürütmek istiyorum. Meclis sadece İmar Komisyonu’nu değil, birçok daha komisyon var, Büyükşehir’e bağlı İDO, Halk Ekmek, İsfalt, Beltur, İgdaş gibi 25 şirket var. İmar Komisyonu’nda dağ gibi sorunlar var. İSMEK şirketinin hizmet alımı, Kanal 7’ye peşkeş çekiliyor. Yıllardır bu oyunlar izlenmiyor. Özelleştirmeler olacak, bunları takip etmek zorundayız... Bu şirketleri kontrol edecek bir grup yönetimine ihtiyacımız var.”
Grupta Oğul başta olmak üzere kimse istifa etmeyince Şimşek “İstifa etmiyorsanız, ben burada oylama yaptırmam. İstifa etmemiş bir kimseyi güven oylamasına götüremem. Bu grup bana gerekli. Ancak kimsenin de kamburunu sırtıma almam” diyor.
Eski İl Başkanı Gürsel Tekin döneminde seçilen meclis üyeleri arasında, Tekin’in 10’a yakın Ardahanlı ve Karslı hemşerisi de bulunuyor. Olaya tarafsız gözle bakan bazı CHP’li üyeler de “Gürsel Tekin nasıl hemşerileri ile çalışmışsa Berhan Şimşek de, Bayburtlu hemşerileri ile çalışmak isteyebilir” diyorlar.
Büyükşehir’de tümünü suçlamamak gerekiyor ama CHP grubundan üyeler karşıt hangi önerge verilmiş, İstanbul hayrına hangi konuşma yapılmış ne yazık ki bulamazsınız. Ama bazı konularda her iki parti arasında bir ortaklık olduğu apaçık. Bu pislikler sürmez.

Haberin Devamı

‘Evetçi’ CHP’liler

SULTANGAZİ Belediyesi’nde nisan ayında görüşülen faaliyet raporuna CHP grubu neden olumlu oy kullandı bunu sormak gerek. İlçe başkanı Ali Boztaş grup kararı aldırarak meclis üyeleri Sebahattin Meriç, İsmail Altun, Ali Koç, Haluk Bozkurt, Bayram Durmuş, Ali Ünal, Şükrü Yıldız, Ferit Aras, AKP’nin bir yıllık faaliyet raporuna evet oyu verdiler. Bir ilke olarak CHP’nin bütün belediyelerinde faaliyet raporuna hayır oyu verilirken, Sultangazi Belediyesi’nde neden evet denmiştir? Bunun karşılığında, hangi ihale kime verilmiştir?

Yazarın Tüm Yazıları