100’den fazla ödül

100’den fazla ödülü ve 9 dalda Oscar adaylığıyla yılın en iyilerinden “12 Yıllık Esaret”, haftanın kaçmaz filmlerinden. Lindsay Lohan’lı kara film “Şöhret Tepesi”, şöhretli aksiyon “Jack Ryan: Gölge Ajan”, korku arayanlara “Şeytanın Günü” ve eğlenceli animasyon “Köfte Yağmuru 2” haftanın diğer seçenekleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

12 Yıllık Esaret
Yönetmen: Steve McQueen
2013/ABD-İngiltere/134’

“Hunger/Açlık” ve “Shame/Utanç” filmleriyle başımızı döndürmüş ve her filmini artık heyecanla beklediğimiz Steve McQueen’in yönettiği “12 Yıllık Esaret”, 160 yıl önce yazılan ve Afro Amerikalılar tarihinde önemli bir yerde bulunan aynı adlı romanın uyarlaması. Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Lupita Nyong’o, Brad Pitt kadrosuyla göz dolduran filmin konusu kısaca şöyle: İç Savaş öncesi Amerika Birleşik Devletleri’nde ailesiyle birlikte özgür bir adam olarak yaşayan Solomon Northup, köle olarak kaçırılır ve satılır. Solomon’u satın alan Edwin Epps zalim bir adam olmanın yanı sıra beklenmeyecek bir nezakete de sahiptir. Solomon sadece hayatta kalmak için değil aynı zamanda onuru için de yaşamaya çalışmaktadır. 12 yıl süren unutulmaz esareti sonrası Solomon, Kanadalı kölelik karşıtı Samuel Bass’le ve özgürlüğüyle yeniden tanışır. Sonrasında ise tüm hayatı değişir. Geçtiğimiz hafta Altın Küre’lerde drama dalında En İyi Film seçilen 12 Yıllık Esaret, 9 dalda adaylığı ve şimdiden 100’ü geçen ödülleriyle yılın en iyi filmlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Haberin Devamı

B sınıfı kara film

Şöhret Tepesi
The Canyons
Yönetmen: Paul Schrader
2013/ABD/99’

Taksi Şoförü, Kızgın Boğa gibi klasiklerin senaristi Paul Schrader’ın kamera arkasında olduğu “Şöhret Tepesi”, Los Angeles’ta geçen, seks ve hırsla dolu bir hikâye anlatıyor. Üçlü bir ilişkinin giderek batağa saplanışını izleyeceğimiz filmde Lindsay Lohan’a porno oyuncusu James Deen eşlik ediyor. Film, fragmanında gördüğümüz kadar seksi değil ama B sınıfı kara filmlerden hoşlananları cezbedecek güce sahip. Senaryosunda Amerikan Sapığı’nın yazarı Bret Easton Ellis’in olduğunu da hatırlatalım.

Jack’in maceraları bitmez

Jack Ryan: Gölge Ajan
Yönetmen: Kenneth Branagh
2014/ABD-Rusya/105’

Beyazperdenin çok sevdiği casusluk romanları yazarı Tom Clancy’nin meşhur karakteri Jack Ryan’ı daha önce Alec Baldwin (Kızıl Ekim), Harrison Ford (Tehlikeli Oyunlar ve Açık Tehlike) ve Ben Affleck (En Büyük Korku) de canlandırmıştı. Şimdi bu rol, yeni dönem Star Trek’in Kaptan Kirk’ü Chris Pine’a emanet. Kahramanımızı bu kez Moskova’da olağanüstü bir terörist planın peşine düşerken izliyoruz. Filmin kötü adamı ise, aynı zamanda yönetmeni de olan Kenneth Branagh. Onlara da Kevin Costner ve Keira Knightley eşlik ediyor. Bir Bourne filmi beklemeyin ama yine de casusluk filmlerini sevenlere önerilir.

Haberin Devamı

Bebeğim bir şeytan

Şeytanın Günü
Devil’s Due
Yönetmen: Matt Bettinelli Olpin, Tyler Gillett

Yeni evlenmiş genç bir çift, balayında yaşadıkları garip bir gecenin ardından bebekleri olacağını öğrenir. Bu süreci anbean kamerayla kaydeden koca, eşinin gittikçe garipleşen davranışlarını önce hamileliğine verir ama aylar geçtikçe genç kadının bedeni ve aklındaki karanlık değişimlere çok daha korkutucu bir şeylerin neden olduğu ortaya çıkacaktır. Vasat da olsa korku filmi tercihimdir diyenlere...

Şimdi sıra yiyecek-hayvanlarda

Köfte Yağmuru 2
Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Yönetmen: Cody Cameron, Kris Pearn
2013/ABD/95’

İlk filmin sonunda, mucit Flint Lockwood’u suyu yiyeceğe dönüştürerek cheeseburger yağmuruna ve spaghetti kasırgasına neden olduğu makineyi yok ederken izlemiştik. Devam filminde ise makinenin aslında hayatta kaldığını ve şimdi de yiyecek-hayvanlar, yani “foodimallar” yarattığını izliyoruz. Türkiye’de sadece Türkçe dublajlı ve 3 boyutlu gösterilecek film, eğlenmek isteyenler için iyi bir seçim.

Yazarın Tüm Yazıları