10 bin işçinin havuç mesaisi

Güncelleme Tarihi:

10 bin işçinin havuç mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 15:14

Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 60'lık kısmını karşılayan Beypazarı'nda havuçtan elde edilen ürünler çeşitlendi. İlçede her yıl 10 bin tarım işçisinin tarlalardan söktüğü 120 bin ton havuç Beypazarı ekonomisine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

25 bin dekarlık alanda havuç yetiştirilen Beypazarı’nda yıllardır ürtilen havuç suyu, havuç lokumu, havuç döneri, havuç marmelatı ve havuçlu dondurma gibi ürünlere yenileri eklendi. İlçede her yıl hasat edilen 10 bin ton havucu değerlendirmek isteyen girişimciler; havuç kremi, havuç sabunu, havuç yağı, havuç sütü, havuç kolonyası gibi yeni ürünler geliştirdi. Havuçtan imal edilen farklı ürünlerin, ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini topladığını belirten hediyelik eşya mağazası işletmecisi Tunay Kahya şunları söyledi:
"Havuç sabunu, kremi, güneş yağı ilk kez Beypazarı'nda satışa sunuldu. Havucu ile ünlü Baypazarı’nı havuç ürünleri ile tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Fransa’da kadınların vazgeçemediği güzellik iksiri havuç sütü popüler bir ürün. Havuç sabunu güneş lekeleri ve çillere iyi geliyor. Kremi de aynı özelliklerin yanında bronzlaşma ve cildi yumuşak tutma özelliklerine sahip. Havuç yağı yemeklerde kullanılabiliyor. Beypazarı havucu sulu ve tatlıbir karaktere sahip. Rengi parlak ve matlaşmıyor. Bölgedeki toprağın sahip olduğu içerik havucun lezzetini artırıyor. Havuçtan imal edilen ürün çeşitlerini artırmayı hedefliyoruz. Şu anda İstanbul ve İzmir’deki fabrikalarda imal edilen ürünleri gelecekte Beypazarı'nda işlemeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

MESAİ ERKEN BAŞLIYOR

Türkiye'nin havuç deposu Beypazarı’nda. yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiği havuç üretimi, ülkedeki havuç tüketiminin yüzde 60'lık kısmını karşılıyor. 120 bin ton havuç üretilen Beypazarı'nda, sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler, havuç sökümü yapıyor. Hasadı yapılan havuçlar çuvallara doldurulup, yıkama tesislerine gönderiliyor. Geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinasından geçirilerek, genellikle kadınların çalıştığı paketleme kısmına ulaşıyor. Lezzeti ile sebze halleri ve marketlerde yerini alan Beypazarı havucu, ev hanımları tarafından özellikle tercih ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!