10. Avrupa Aşı Haftası

Güncelleme Tarihi:

10. Avrupa Aşı Haftası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 18:02

DR.KADİR DEDEOĞLU 10.AVRUPA AŞI HAFTASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Kadir Dedeoğlu, 10. Avrupa Aşı Haftasıyla alakalı bir açıklama yayımladı.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilkinin 2005 yılında düzenlendiğini anımsatan Dedeoğlu, 10. Avrupa Aşı Haftası’nda ana temanın, siyasi, mesleki ve kişisel düzeyde bağışıklamaya olan taahhüdün yenilenmesine olan ihtiyacın öne çıkarılması olarak belirlendiğini belirtti. Dr. Dedeoğlu, "Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan haftada, etkinlikler 20-25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecektir. 10. Avrupa Aşı Haftası’nda ana tema, siyasi, mesleki ve kişisel düzeyde bağışıklamaya olan taahhüdün yenilenmesine olan ihtiyacın öne çıkarılması olarak belirlenmiştir. Bu yılki Aşı Haftası’nın hedefi ise, sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılmasıdır. Aşı insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan bakteri, virüs mikropların hastalık yapma karakterinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşı vücuda uygulandığı zaman, vücut bu şekilde zayıflatılmış mikropları tanır ve savunma mekanizması geliştirir. Antikor denilen koruyucu maddeler yapar. Bu şekilde aşılanan kişi hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip B’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, Kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPB (subakutsklerozanpanensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur" ifadelerini kullandı.
Aşı yapılmazsa, aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığının artacağını kaydeden Dr. Dedeoğlu, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
"Temel amaç, doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır. Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır. Aşı yapılmazsa, aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek sağlamak için mutlaka aşılarını zamanında yaptıralım. Bağışık olmayan yetişkinlerin, kronik hastalıkları olan yaşlıların, doktorlarına danışarak hastalıklarına uygun aşılarla aşılanmaları önem arz etmektedir. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecek kişiler bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Aşı takviminde yer alan aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Umre ve hac ziyaretinde bulunacak vatandaşlarımızın korunma amaçlı aşılamaları Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çocuklarınızın eksik aşılarını mutlaka tamamlatınız. Her şeyin başı sağlık, sağlığında başı aşıdır. Halkımıza sağlıklı günler dileriz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!