1 milyar Euro

Güncelleme Tarihi:

1 milyar Euro
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2010 00:00

Türk futbol piyasasında bir yılda dönen para inanılmaz boyutlarda.

Haberin Devamı

Süper Lig: 573.5 milyon TL  
1. Lig: 86 milyon TL
2. Lig: 82.4 milyon TL
3. Lig: 82.4 milyon TL

HER şey Kasımpaşa Futbol Şubesi Sorumlusu Süha Sidal’ın, 26 Ekim’de Menemenspor’u 4-1 yendikleri Ziraat Türkiye Kupası maçından sonra yaptığı şok bir açıklamayla başladı. Ne diyordu Sidal;
“Futbolcularımıza uygunsuz tekliflerde bulunuluyor. Menajerlik yapan faal bazı futbolcular ile yetkisiz menajerler futbolcularımızı telefonla arayarak ‘Oynama, seni başka takımlar istiyor, oradan kurtul’ gibi telkinlerde bulunuyor.”
Futbol dünyamıza bomba gibi düşen bu sözlerin hemen ardından, yasak olmasına rağmen menajerlik şirketlerine ortak olan faal futbolcu ve teknik adamların isimleri birer ikişer ortaya çıkmaya başladı. Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ile başlayan furya Kasımpaşalı Murat Şahin, Çaykur Rizesporlu Koray Avcı, Eskişehirsporlu Ümit Karan, Ordusporlu Volkan Arslan, Galatasaraylı Serdar Özkan, Konyasporlu Mehmet Sedef ve Elazığsporlu Mehmet Ozan Tahtaişleyen’le devam etti.
Bütün bunlar akıllara ister istemez bazı soruları getirdi:
- Türkiye’de kaç tane profesyonel futbolcu var?
- Yurt içinde yılda kaç futbolcu transfer yapıyor?
- Türkiye’de kaç tane yabancı futbolcu var?
- Futbolcuların ne kadarı bonservisiyle, ne kadarı kiralık olarak transfer yapıyor?
- Türkiye’de kaç tane lisanslı futbolcu temsilcisi (menajer) var?
- Ülkemizde yapılan transferlerin ne kadarı yasal menajerler üzerinden gerçekleştiriliyor?
- Türkiye futbol piyasasında yılda ne kadar para dönüyor?
Hepsi birbirinden önemli olan bu soruların cevaplarını araştırdık ve inanmakta güçlük çekeceğiniz rakamlar ve olaylar karşılaştık...

Haberin Devamı

Her transferden %20 komisyon alıyorlar

FIFA, lisanslı futbolcu temsilcilerinin, aracılık yaptıkları transferlerde hem kulüpten hem de oyuncudan komisyon almasını yasaklamış durumda. Yani menajerler komisyonlarını ya kulüpten ya da futbolcudan alıyor. İki taraftan birden komisyon alanlar FIFA kurallarına göre suç işlemiş sayılıyor. Bu konuda kesin hükümleri bulunan FIFA, yasağı çiğneyenlere ağır cezalar veriyor. Türkiye’deki korsan menajerler bu kurala da uymuyorlar. Hem kulüpten hem futbolcudan para alıyorlar. Bir transferden yüzde 20 komisyon alan menajerlere bile rastlanıyor.Spor Toto Süper Lig’de vasat bir futbolcunun yılda 700 bin dolara imza attığını göz önüne alırsak, bir menajer bu transferden 140 bin dolar komisyon alıyor. Öte yandan profesyonel liglerde 700 civarında teknik direktör ve antrenör görev yapıyor ve bunların hepsi transferlerini menajerler aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Eskişehirli Ümit Karan da menajerlik şirketine ortak

KENDİSİ gibi geçmiş yıllarda Galatasaray’da oynayan Ordusporlu Volkan Arslan ile birlikte ‘ARP Sportmarketing İnternational GMBH Menajerlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortakları arasında yer aldığı belirlenen Eskişehirsporlu Ümit Karan, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevkedilen faal futbolcular arasında bulunuyor.

4 bin 650 profesyonel futbolcuya 6 menajer!

Türkiye’de 4 bin 650 profesyonel futbolcu, 117 de lisanslı menajer bulunuyor. Ama bu menajerlerin sadece 9-10’u iş yapıyor. Binlerce futbolcuya bu 10 kişi yetişemeyeceğine göre meydanın korsan menajerlere kaldığı acı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Futbol Federasyonu’nun resmi sitesini kaynak alarak yaptığımız inceleme sonucunda ülkemizde 4 bin 650 profesyonel futbolcunun bulunduğunu belirledik.
Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig’deki bütün kulüpleri kapsayan bu rakama, sayısı binleri aşan A2 takımı futbolcuları dahil değil.
Peki, lisanslı futbolcu temsilcisi yani menajer sayısı kaç? Yani, 4 bin 650 futbolcunun transferlerini kaç kişi yapıyor? İşte burada karşımıza inanması güç gerçekler ortaya çıkıyor... Türkiye’deki lisanslı futbolcu temsilci sayısı 117. Yani, resmi kayıtlara göre, menajer başına 40 futbolcu düşüyor. Bu rakamlar son derece mantıklı görünüyor. Ama gerçekler hiç de öyle değil.
Gerçekler çok farklı
Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarında yer alan 117 lisanslı menajerin en fazla 9-10’u çalışıyor, (5-6’sı yoğun, 3-4’ü çok az iş yapıyor) geri kalanların hiçbir faaliyeti yok. Lisanslı Futbolcu Temsilcisi belgesi almışlar ama hiçbir işlem yapmıyorlar.

Haberin Devamı

Korsanlar her yanda

RAKAMLARDAN gidecek olursak; “Türkiye’de menajer başına 600 futbolcu düşüyor” gibi bir veri ile karşı karşıya geliyoruz. Pratikte böyle bir şey mümkün olmadığına göre şöyle bir gerçek ortaya çıkıyor; Ülkemizdeki transferlerin çok büyük bölümünü (kimilerine göre yüzde 90’ını) korsan menajerler gerçekleştiriyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, “Kirlilik inanılmaz boyutlarda. Korsan menajerler dört bir yanı sarmış durumda. Bugün Bochum ve Sarıyer savcılıklarının yürüttüğü bahis şikesi soruşturmalarında adları geçen kişilerin hepsi bu korsan menajerler” diyor.

Sadece transfere 824.4 milyon TL, ya diğerleri?

TÜRKİYE’deki transferlerin çok azının lisanslı futbolcu temsilcileri üzerinden yapıldığı, piyasanın yüzde 80-90’ının korsan menajerlere teslim edildiği acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Peki, bu neden böyle? Yetkili yetkisiz, anlayan anlamayan yüzlerce kişi neden futbolcu menajerliğine soyunuyor. Bunun cevabı dört harfli bir kelime: PARA
Şimdi bu tezimizi biraz açalım...
Kayıtlara göre 2010-2011 sezonunda futbolcu transferine, Spor Toto Süper Lig’de 573.5 milyon, Bank Asya Birinci Lig’de 86 milyon, Spor Toto İkinci Lig’de 82.45 milyon ve Spor Toto Üçüncü Lig’de 82.45 milyon TL harcandı. Toplam 824.4 milyon TL’yi bulan bu rakama sadece futbolculara verilen yıllık transfer ücretleri dahil. Yani, bonservis bedelleri,maç başı ücretleri, galibiyet şampiyonluk, kupa vs. primleri, ev, araba, uçak biletleri gibi ekstralar ve teknik direktör transferlerine harcanan paralar dahil değil.
Bütün bunları da hesap ettiğimizde ortaya çıkan rakam ise tam 1 MİLYAR EURO.

Haberin Devamı

Uygun’un takımları üç yılda 69 futbolcu alıp sattı

REFLEKS adlı menajerlik şirketinin ortakları arasında yer aldığı ortaya çıkan Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun’un çalıştırdığı takımlar son üç sezonda toplam 69 transfer yapmış. Bu dönemde Uygun’un ekipleri 29 futbolcuyu satarken, 40 oyuncuyu da kadrosuna dahil etmiş. Diğer bir deyişle Uygun’un teknik direktörlük yaptığı takımlar yılda ortalama 20 transfere imza atıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!