Zorlamayla yapılan bütçenin tutması çok zor

HER yılın bütçesi zor çatılır ama 2007 yılı bütçesinin dengelerini kurmak, epeyce zor oluyor. İşin en tuhaf taraflarından biri de, bu kez ekonomik kurumlar ve bürokratlar arasında, neredeyse son güne kadar büyük görüş ayrılıklarının devam etmesi oldu.

Maliye Bakanlığı biraz da 2007 yılının bütçe yılı olmasını düşünüp, harcamaları artırmak istediği için, faiz dışı fazla (FDF) hedefini düşürmeye çalıştı. Ancak IMF Heyeti, bunu kabul etmeyince oturdular yeniden çalışmalara başladılar.

Bu arada Hazine’nin faiz için koymayı istediği ödenek de epey sorun oldu. Anladığımız kadarıyla Hazine çalkantılı olacağı anlaşılan 2007 yılına temkinli girmek istiyor, bu nedenle faiz harcamasını ihtiyatlı belirlemeye çalışıyor. Ancak yine öğrendiğimiz kadarıyla, bütçe içine sığmak için Hazine’nin istediği rakamlarda biraz indirim yapıldı. Yani 54-55 katrilyon lira yerine 52 katrilyon lira faiz ödeneği yazıldığını duyuyoruz.

Sadece faiz harcaması değil, sosyal güvenlik harcamaları, KİT transferleri, hepsinin, olması gereken rakamlardan daha düşük belirlendiği söyleniyor.

Bu arada 2007 yılı için belirlenen kamu çalışanları zamlarının, 2007 yılında gerçekleşecek olan enflasyonun altında kalacağını, şimdiden herkes biliyor.

Buna rağmen anlaşılıyor ki; hálá bütçede istenen dengeler içine oturabilmiş değiller.

İşte bu nedenle bürokratlara görev verilmiş, hafta sonu da çalışmaya devam edecekler. AKP hükümetinde bakanların yanı sıra bürokratların da çalışma saatlerini iftar ve sahura göre ayarladıklarını, o nedenle sabah 04.00’a kadar çalıştıklarını da, bu arada hatırlatalım.

Çalışmaların 2007 yılı bütçe yasa tasarısının 17 Ekim Salı gecesine kadar TBMM’ye verilmesi gerekiyor, o nedenle artık sona gelinmiş durumda.

Bürokratlar hafta sonunda çalışıp 6 katrilyon liralık daha, ya yeni gelir ya da yeni kısıntı yolları arayacaklar. Yapılacak çalışmalar sonucunda, istenildiği biçimde 207 milyar YTL yani 207 katrilyonluk bütçe büyüklüğü ve 17 milyar YTL’lik bütçe açığı içine sığılmış olacak. Kısacası itiş kakış, zorlamayla, önceden dikilen dar elbise içine girilmeye çalışılıyor.

IMF 2007’DE BİRAZ BEKLEYEBİLİR

Zaten dar olan elbise, yıl içinde rejimin bırakılıp, seçim harcamalarının artması sonucu dikiş atar mı derseniz, bence bu kaçınılmaz olacak.

Zaten normal yıllarda bile bu kadar zorlamayla çatılan dengelerin yıl sonunda tuttuğunu pek görmedik. Bir de seçim yılı ve popülist harcamaları düşünsenize.

Şimdiden bir sürü harcama ötelenip gelecek yıla yığılmış durumda. Maliye Bakanlığı bürokratları bu konuda epeyce mahir çıktılar. Kalem oyunları, indir-bindir sık sık rastladığımız yöntemler oldu. Bir sürü harcama böyle saklanmaya çalışıldı. Normal bir yıl olan 2005 ve 2006 yıllarında bile bunlar yapıldıysa, 2007’de bu anlayışla kimbilir neler gelir?

Biliyorsunuz, geçen yıl 3 yıllık bütçe yapıldı, belirli projeksiyonlar konuldu.

Peki 2007 yılı bütçe dengeleri ile bu 3 yıllık projeksiyonların ilgisi kaldı mı derseniz, hiç yok.

Yani IMF’yle program uygulamaya devam ettiğimiz bir dönemde bile, önceden belirlenen dengeler içinde kalmamız mümkün olmadı. Peki, IMF buna ne dedi derseniz, ortada değil mi?

"İstikrarı bozan biz olmayalım", "Zaten uluslar arası likiditede istikrarsızlık var" denilerek, biraz da Kuzey Irak konusundaki ABD isteklerinin oynadığı rolün de etkisiyle, IMF’nin esnek davranmaya devam ettiği ortada.

Dememiz o ki; böyle zorla çatılan dengelerin tutması çok zor. Hatta daha yılın ilk aylarında dengeler bozulmaya başlayıp, IMF’in gözden geçirmeleri ötelenmeye başlanırsa, bu bizim için artık sürpriz olmayacak.

Yani IMF şimdi çattığı dengelerin bozulması nedeniyle, 2007 yılında hükümet tarafından biraz istirahate çekilebilir. Bu piyasada ne etki yapar, onu da yaşayıp göreceğiz
Yazarın Tüm Yazıları