Zor dostum zor!

Bayılırım şu şarkıya. Muazzez Ersoy’un sesinden özellikle... “Zor dostum zor, sevilmeden sevmek, onu bir başkasının yanında görmek...”

Arada insanı kitleyen, “Aklıma nerden düştü?” dedirten şarkılar vardır ya, bana göre bu da onlardan biri... Ajda Pekkan’dan “Kimler geldi, kimler geçti?” ise diğeri...
Emo’ya Bora öğretmiş, MFÖ şarkısı “Mecburen”i değiştirmişler. “Erken kalkmak mecburen, işe gitmek mecburen” olan sözleri sabah karga kahvaltısını etmeden, 07.00 sularında “Erken kalkmak mecburen, okula gitmek mecburen” diye bağırarak söylüyor çocuk.
Ben de buna tepki olarak “Zor dostum zor!” şarkısını değiştirdim. Artık böyle söylüyorum. Tüm ekip duyunca kafayı yedi, şu anda herkes kostüm hazırlıyor ve kendi klibimizi çekmek için yönetmenimiz Halil de mekanı düzenliyor.
“Ben varım” diyen, “Ben de sizle oynayacağım” diyenleri de kendi videolarını çekip bize göndermeye davet ediyorum ki montajda bizim kayıtların arasına karıştıralım.
İşte son günlerde mırıldandığım şarkı; insana güç veriyor, size de tavsiye ediyorum...
Zor dostum zor!
Uykudan uyanmak
Gözler kapalı
Bebek doyurmak
Zor dostum zor!
İşe giderken
Vicdan yarasıyla
Ardına bakmak
Sev tabii bebeği
Yap elden geleni
Ama unutma
Kendi gerçeğini
Zor dostum zor!
Annelik cidden zor
Hayatla savaşın
Katlandı büyüyor
Zor dostum zor!
İşin cidden zor
Ama inan bana
Geçiyor bitiyor...
****
Pınar ben...
Migren ile savaşı gittikçe büyüyen!
Herkese huzurlu ve uyku dolu bir hafta sonu dileyen...
Son iki gecedir Kaila Sim’i babasına teslim edip horul horul uyuyan...

Bebek poposunun en büyük sıkıntısı: Pişik

Bebeklik döneminin en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri pişiktir. Bu sorun yedi gün içinde geçmezse, doktora başvurmak gerekebilir.

Bebeğinize ne kadar özen gösterirseniz gösterin, daha üç aylık olmadan pişik veya benzer deri problemleriyle karşılaşacaktır. Ama panik yapmayın. Bunlardan bazıları kendi kendine geçer, bazılarının ise biraz yardıma ihtiyacı vardır. Bebek poposunun en büyük sıkıntısı olan pişik yedi gün içinde geçmezse, doktorunuza danışmanız gerekir. Dr. Anıl Yeşildal, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı:
Herhangi bir zamanda üç bebekten birinde pişiğe rastlanır. “Ammonia Dermatitis”, en sık rastlanan şeklidir. Kalkmış ve kızarmış bir görünümde, çocuk bezi olan bölgede bulunan pişik, bebeğinizin dışkısındaki bakteriler ve idrarındaki doğal amonyaktan kaynaklanır.
Pişiğin diğer sebepleri şunlardır:
* Hassas deri.
* Doğal koruyucu yağları uzaklaştıran sert sabun kullanımı.
* Çocuk bezlerindeki deterjanların ve bezin emdiği solüsyonların yetersiz durulanması.
* Sürtünme, bilhassa çocuk bezinin hassas bebek derisine veya tombul bebeklerde bebek derisinin beze sürtünmesi.
* Çocuk bezi üzerinde uzun süre bırakılan plastik donlar, sıcak ve nemli bir ortam yaratarak bakterinin gelişimini kolaylaştırır.
Pişiği tedavi ve önleme yolları şunlardır:
* Bebeğinizi mümkün olduğunca kuru tutun, sık sık bezini değiştirin.
* Altını her değiştirdiğinizde poposunu temizleyin ve kurulayın.
* Mümkünse bezi açık bırakıp, derinin kuruyarak iyileşmesini sağlayın.
* Çinko oksit içeren krem ve yağlar kullanın.
* ılave koruma rahatlığı için kenarlıklı çocuk bezi kullanın.
* Sürtünmeyi azaltın ve mısır nişastası tozu kullanarak aşınmayı önleyin.

Pişik yarası

Bebeğinizin pişiği birkaç gün sürerse, bir mantar veya bakteri enfeksiyonu oluşup daha ciddi bir tedavi gerektirebilir. En yaygın mantar enfeksiyonu pişik yarasıdır (Candida Albicans).
Pişik olan bebeklerin yüzde 70’i bağırsaklardan gelen Candida’ya yakalanır. Pişik yarası, fark edilmeden gelişmekle beraber, bazen beyaz dairesel pul lezyonları biçiminde veya oldukça koyu kırmızı, etrafı kırmızı dokulu kalkık uçlardan oluşur.
Yukarıdaki tedavi ve önleme tedbirlerinin yanında, doktorunuz tarafından önerilen mantara karşı bir losyon veya krem kullanmanız gerekir.

KİTAP

Küçük Endişeler Dizisi

Fred; annesi, cinsi belli olmayan köpeği Tufu ve çılgın komşularıyla büyük bir apartmanda yaşayan sekiz yaşında bir çocuk. Yaşamın tam da içindeki, küçük-büyük dertlerinin üstesinden nasıl geleceğiyle yüzleşen Fred, çizgi roman tadında, eğlendiren, komik maceralarıyla Küçük Endişeler Dizisi’nde minik okuyucularla buluşuyor. şimdiden keyifli okumalar...
Yazan: Fanny Joly
Erdem Yayınları

KURS

Doğal Boya Laboratuvarı

İşte çocuklar için süper bir atölye... Bu atölye çalışmasında çocuklarla birlikte yolculuğumuz Yüksel Arslan retrospektifinden başlıyor. Daha sonra çocuklar atölyemizde bir laboratuvar ortamındaki gibi dikkatle çalışarak kendi boyalarını, renklerini oluşturuyor ve ürettikleri bu boyalarla resimlerini yaparak yolculuklarını tamamlıyorlar. Atölye çalışmasını Santralıstanbul Eğitim Birimi Ekibi gerçekleştiriyor.
Tarih: 20 Aralık Pazar 10.30-12.30
Yaş grubu: 7-12 yaş
Yer: Santralıstanbul
Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No:2/6 Eyüp - İstanbul

MÜZİKAL

Peter Pan Müzikali

Murat Karamanoğlu yönetiminde Güzel Sanatlar Oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu tarafından “Türkiye’nin ilk mega çocuk yapımı” olarak gerçekleştirilen Peter Pan Müzikali, ızmirli sanatsever çocukların beğenisine sunuldu. Müzikalde Peter Pan, kendisi gibi büyümek istemeyen başka çocuklarla birlikte Neverland’de (Olmayan Ülke) yaşıyor, arada bir evlere girerek başka çocukları büyümemeleri için kandırarak Neverland’e götürmeye çalışıyor. Oyun, bir yandan fantastik kurgusu ile hiç büyümememin cazibesinin, diğer yandan sevgiye ne denli muhtaç olduğumuzun altını çiziyor.
Yer: E.Ü. Atatürk Kültür Merkezi - İzmir
Tarih: 19 Aralık Cumartesi 12.00 (İngilizce) - 15.00
23 Aralık Çarşamba 11.00 ve 14.00 (İngilizce)

SİNEMA

Avatar

Uzun süredir beklenen sinema filmi “Avatar”, dün vizyona girdi. Film, Na’vi adlı yok olmak üzere olan bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor... Jake Sully, kendilerine özgü dilleri ve kültürü olan Na’vi halkının arasına gönderilir. Askeri bir şirket bu gezegeni incelemek üzere Avatar adlı bir program oluşturmuştur. Bu program ile insanlar yarı insan yarı Na’vi haline getirilir ve misyoner olarak Pandora’ya gönderilirler... “Avatar” çocuklarınızla birlikte soluksuz izleyeceğiniz, harika bir film.

TİYATRO

Bay Hooop Evde şamata

Türkiye Sigorta ve Reasürans şirketleri Birliği’nin talebi doğrultusunda çocuklara sigorta bilincini aşılamak amacıyla BKM tarafından yazılıp sahnelenen “Bay Hooop Evde şamata” oyunu, yola çıktığı Anadolu turnesinde hem çocuklar hem de veliler tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. şimdiye kadar 4 bin 981 km yol kat eden oyun, 17 günde 30 bine yakın izleyiciye ulaştı. Oyun bu hafta sonu (19 ve 20 Aralık) ıstanbul Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde 11.00 ve 13.00 seanslarıyla minik izleyicilerine ulaşacak.
Yazarın Tüm Yazıları