Zonguldak'ta 30 madencinin öldüğü faciada savcı 7 sanık için hapis istedi

Güncelleme Tarihi:

Zonguldakta 30 madencinin öldüğü faciada savcı 7 sanık için hapis istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 01:10

ZONGULDAK'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen 30 madencinin öldüğü grizu faciasının 15'inci duruşmasında savcı mütalaasını verdi. Aralarında dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile taşeron firma Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse'nin de bulunduğu 7 sanık hakkında 15 yıla kadar hapis talep eden savcı, diğer 21 sanığın beraatini istedi.

Haberin Devamı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, galeri açma gibi hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 işçinin ölmesiyle ilgili ceza davasının 15'inci duruşması yapıldı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz sanıklardan İsmail Güner, Yusuf Ünlütürk, Ertekin Sayın ve Mustafa Küçük hazır bulundu, diğerleri katılmadı.

Duruşmada sanık avukatları, faciayla ilgili hazırlanan 6'ncı bilirkişi raporunda aleyhlerinde olan durumları kabul etmediklerini belirterek yeniden bilirkişi raporu talep etti.

SAVCI: TTK VE TAŞERON FİRMA SORUMLU
Savcı Erdoğan Doğan ise mütlaaasında, maden ocağında iş güvenliğinin sağlanması konusunda güvenli bir ortak denetim mekanizması kuramadıkları için TTK ve taşeron firmanın kazada sorumlu ve kusurlu olduklarına dikkat çekti. Savcı, bu nedenle TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, İş Güvenliği ve Eğitim Şube Müdür Vekili Murat Taşçı, Havalandırma ve Tozlu Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü, iş güvenliği başmühendisi Ahmet Kayaaltınsoy, taşeron firma Yapı-Tek temsilcisi Halim Köse, proje sorumlusu Kadir İpek ve iş güvenliği uzmanı Ertekin Sayın'ın TCK'nın 85/2 maddesi gereğince cezalandırılmalarını istedi. Savcı, diğer sanıkların ise beraatlerini talep etti.

Haberin Devamı

Sanıklar ve avukatları, mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre istedi. Sanık avukatlarının 7'inci bilirkişi raporu talebini reddeden mahkeme, avukatların mütalaaya karşı savunmalaranı hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

'CEZA ALMALARINI GÖRMEYİ ÇOK İSTİYORUZ'
Ölen madencilerin yakınları duruşma çıkışında, savcının mütalaasını olumlu bulduklarını söyledi. Ölen Hüseyin Arslan'ın kızı Dilek Arslan, "4 yıldır adliyeye gidip geliyoruz. Hiçbir sonuç alınamadı. Bugün savcının mütalaası, bazı sanıkların ceza alacağını gösteriyor. Bu bizim acımızı bir nebze olsun hafifletecek. O sanıkların bir sonraki duruşmada ceza almalarını görmeyi çok istiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!