Zonguldak Sağlık Müdürü'nden organ bağışı daveti

Güncelleme Tarihi:

Zonguldak Sağlık Müdüründen organ bağışı daveti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 17:48

Zonguldak Sağlık Müdürü'nden organ bağışı daveti

Haberin Devamı

ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.
Cin, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşları organ bağışına teşvik etti. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Cin, şöyle devam etti:
"Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on 8 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni,sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir."
Sağlık Bakanlığı tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulduğunu belirten Cin, şunları söyledi:
"Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelere müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır. Ülkemizde 28 bin 405 hasta nakil için sıra beklemektedir. 2013 yılında bugüne kadar 1403 beyin ölümü gerçekleşmiş, bunlardan sadece 321 aile hastasının donör olması için izin vermiştir. Bu veriden de anlaşılacağı üzere Ülkemizde donör sayısının yetersiz olması nedeniyle birçok yurttaşımız maalesef hayatını kaybetmektedir. Bu bağlamda ilimizde yaşayan tüm yurttaşlarımızı organ bağışı hususunda duyarlı olmaya davet ediyorum."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!