ADANA HABERLERİ

MERKEZ HABERLERİ

ZMO'dan, 'Anız yakmayın' toplantısı

DHA
07.06.2017 - 10:47Son Güncelleme : 07.06.2017 - 10:47
DHA

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu, üreticileri ziyaret ederek, buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızı yakmamaları için uyardı.
Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yasak olmasına rağmen Adana başta olmak üzere Çukurova genelinde bazı çiftçiler tarlada kalan anızları yakmaya başladı. Ürünlerini hasat ettikten sonra yerine yenisini ekebilmek için yapılan anız yakma uygulamasına karşı Mürseloğlu Mahallesi'nde üreticilerle bir araya gelen ZMO Şube Başkanı Semih Karademir'e, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Dolançay, Abdullah Doğan ve Hacer Sönmezateş eşlik etti. Üreticilerin anızla birlikte verimli toprağı ve içindeki canlıları da yaktığını söyleyen Karademir, bunun çoraklaşmaya neden olduğunu belirtti. Karademir, "Anız yakımı topraktaki tüm organik maddeleri yok ediyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızı çoraklaştırıyoruz. Topraklarımızda 30 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı yüzde 0,8'lere kadar düştüğünü görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır" dedi.
ÜRETİCİ ANIZLA BİRLİKTE PARASINI DA YAKIYOR
Üreticinin anızla birlikte parasını da yaktığını belirten Karademir, şöyle konuştu:
"Özellikle hububat hasadından büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi ve anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anız yakıcının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz. Yakılan ateşle ölen mineraller yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor. Bunun arkasına çiftçinin toprağı zayıfladığı için organik madde yandığı için çiftçilerimiz her yıl daha kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor. Orada kendi bitkilerini büyütecekleri canlıları magnezyumu, çinkoları, kalsiyumlarını yakıyorlar. Anız yandığı zaman bitki materyallerinin külleri de savruluyor. Bu da büyük kentlerimizdeki yaşayan insanlarımızın alanlarını kirletiyor. Çocukların, yaşlıların sağlıkları zarar görüyor. Adana'da solunum yetersizliği çeken insanlar var. Gerçekten zorlanıyorlar. Bütün Adana halkının bize gelen şikayetlerden anız yakılan dönemlerde 2 hafta boyunca bütün hayatları yaşam standartları olumsuz etkileniyor."

ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Merkez haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Merkez haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde ZMO'dan, 'Anız yakmayın' toplantısı haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    ADANA NAMAZ VAKİTLERİ
    24 Eylül 2017, Pazar
    • İmsak
      04:46
    • Guneş
      06:21
    • Öğle
      12:41
    • İkindi
      16:07
    • Akşam
      18:42
    • Yatsı
      20:05
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı