ADANA HABERLERİ MERKEZ HABERLERİ

ZMO: Mısır anızını yakmayın, organik maddeye çevirin

DHA
12.08.2017 - 09:01Son Güncelleme :
DHA

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bölgede 1 milyon dekar alanda ekilen mısırın hasadı sonunda sapların yakılması ile topraktaki organik maddelerin öldüğünü anımsatıp, tarlada kalan anızın yakılmadan, sap parçalama makinası ile ezilip aynı yere organik madde olarak bırakılabildiğine dikkat çekti.
Hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması nedeniyle Çukurova kentlerinin duman ve is altında kaldığını söyleyen Karademir, kontrollerin sıklaştırılarak bunun engellenmesi gerektiğini belirtti.
Anız yakımının topraktaki tüm organik maddeleri yok ettiğine dikkat çeken Karademir şöyle konuştu:
"Anız yakımı topraktaki tüm organik maddeleri yok ediyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızı çoraklaştırıyoruz. Topraklarımızda 30 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı 0.8'lere kadar düştüğünü görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Özellikle hububat hasadından büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi. Anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anız yakımının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri piyasada bulunuyor. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Merkez haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Merkez haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde ZMO: Mısır anızını yakmayın, organik maddeye çevirin haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

ADANA NAMAZ VAKİTLERİ

03 Aralık 2017, Pazar
  • İmsak
    05:47
  • Guneş
    07:28
  • Öğle
    12:39
  • İkindi
    15:14
  • Akşam
    17:30
  • Yatsı
    18:59
Sayfa Başı