Ziyaret kritik gündem çok yoğun

Güncelleme Tarihi:

Ziyaret kritik gündem  çok yoğun
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 23:58

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bugün Donald Trump yönetiminden Ankara’da “ilk siyasi nitelikli” temasları yapacak.

Haberin Devamı

 Trump, görevi devraldıktan sonra Türkiye’ye ilk olarak 9 Şubat’ta CIA Başkanı Mike Pompeo’yu göndermişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kabul edeceği ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek olan Tillerson’un kritik ziyaretinde ana gündemi, Suriye’deki gelişmeler ile FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi oluşturacak.

SIKINTILI KONU RAKKA: Suriye’de DEAŞ’ın ana karargâhının olduğu Rakka’ya yönelik operasyonda taraflar birbirine zıt iki ayrı görüşü savunduğu için Ankara, söz konusu operasyonun PYD/YPG güçleri ile yapılması eğiliminden duyduğu rahatsızlığı net şekilde aktaracak.

OPERASYON SONRASI: ABD, Rakka operasyonunda önceliği büyük bileşenini PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) vermeyi planladığı için ziyarette operasyon sonrası Rakka’nın durumunun görüşülmesinin daha ağır basması bekleniyor. Ankara, Rakka DEAŞ’tan temizlendikten sonra kent merkezinde Kürt güçlerinin kalmamasını, merkeze Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Arap güçlerin girmesini istiyor. Görüşmelerde Irak’ta Sincar bölgesinde PKK faaliyetleri ve Kerkük’e Kürt bayrağı çekilmesi gibi Ankara’yı rahatsız eden Irak’taki gelişmeler ile İran da ziyaretin bölgesel konulardaki diğer başlıklarını oluşturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!