Zirveden sattılar

Güncelleme Tarihi:

Zirveden sattılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 23:19

Dün borsaya Türkiye’nin iki dev holdinginin hisse satışları damga vurdu. Koç ailesi 1.7 milyar liralık satışa imza atarken, Sabancı ailesi de 100 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. Hisseler yabancı yatırımcılar tarafından alınırken hisselerin borsa kapanış fiyatlarının altında satılması Borsa İstanbul’da dün kayba yol açtı.

Haberin Devamı

BORSA İstanbul endeksi 100 bin puan sınırını zorlarken Türkiye’nin iki dev holdinginden aynı anda hisse satışı geldi. Uzun süredir planlandığı ve tamamen tesadüf olduğu belirtilen satışların tutarı 2 milyar lirayı buldu. Koç ailesi üyeleri, sahip oldukları yaklaşık 391 milyon TL nominal değerli Koç Holding paylarının 107 milyon lira nominal değerli kısmının yani yüzde 4.22’sini yabancı kurumsal yatırımcıya sattı. Sabancı Holding’te ise çarşamba günü Ünlü&Co aracılığıyla yapılan satışın 100 milyon dolar tutarında olduğu belirtiliyor. İki dev holdingin hisse satışı ‘borsada zirve görüldü’ yorumlarına neden olurken, hisselerin borsa fiyatlarından daha düşük satılması dün Borsa İstanbul’un da kaybına neden oldu. Sabancı hisseleri yüzde yüzde 3.42 düşüşle 10.72 lira, Koç hisseleri ise yüzde 6.52 düşüşle 15.91 liraya geriledi. Böylece önceki gün 98 bin 313 puanla tarihi zirvesini gören Borsa İstanbul dün günü yüzde 0.61 düşüşle 97 bin 712 puandan kapattı. Borsada gerileme olsa da iki holdingin hisselerinin yabancı kurumlar tarafından alınması Türkiye’ye olan yatırım iştahının da göstergesi olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

HALKA AÇIKLIK ORANI YÜKSELDİ

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç tarafından dün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, satış için CitiGroup’a yetki verildiği belirtildi. Hisse başına satış fiyatı, perşembe günkü borsa kapanışının yüzde 6.8 altında 15.87 lira belirlendi. Satışın toplam tutarı 1.7 milyar lira (490 milyon dolar) oldu. Satışla birlikte Rahmi Koç ve Suna Kıraç 35.5’er milyon adet hisse satarak kişi başı 563.4 milyon lira gelir elde etti. Ömer Koç, Ali Koç ve geçen yıl hayatını kaybeden Mustafa Koç’un varisi Caroline Koç 12’şer milyon adet hisse sattı. Rahmi Koç tarafından KAP’a gönderilen diğer bir açıklamaya göre, Koç ailesinin Koç Holding’de sahip olduğu doğrudan pay yüzde 11.67’ye, Koç ailesi ve aile üyeleri tarafından sahip olunan şirketlerin payı ise yüzde 64.76’ya indi. Koç Holding’in halka açıklık oranı ise yüzde 26.46’ya yükseldi.

Sabancı Holding hisseleri yıl başından 24 Mayıs kapanışına kadar yüzde 23.75, Koç Holding’in hisseleri aynı tarihler arasında yüzde 25.90 yükselmişti. Sabancı Holding 24 Mayıs’ta 11.1 TL’den kapanmıştı ve bu fiyat seviyesi de 31 Mayıs 2013 kapanışından sonraki en yüksek kapanış. Hisse, Mayıs 2013’te 13 lira üzerini görmüştü. Yani yaklaşık 4 yılın en yüksek kapanışı oldu. Koç Holding ise tüm zamanların en yüksek fiyatını 9 Mayıs 2017’de 17.05 lira ile gördü, satıştan önceki kapanışı da 17.02 TL, neredeyse rekor. Koç Holding’in satışı bu fiyat seviyesinin altından, 15.87–16.38 lira arasından gerçekleşti.

Haberin Devamı

Zirveden sattılar

YABANCI YATIRIMCILAR ALDI

Sabancı Holding’te ise, yönetimde olmayan aile bireyi tarafından, 100 milyon dolarlık hisse satışı yapıldı. Satış çarşamba günkü hisse kapanış fiyatı olan 11.1 liranın yüzde 4 altında oldu. Sabancı Holding’te, satışın yönetimdeki aile bireyleri tarafından yapılmaması ve hissedarlık oranının bildirim zorunluluğunun altında kalması nedeniyle KAP’a açıklama yapılmadı. 21 uluslararası kurumsal yatırımcıya yapılan satışa 1.8 kat talep geldi. İki ailenin satışında da yabancıların ilgisi büyük oldu. Koç Holding hisse satışı oldukça kısa sürede tamamlanırken, Sabancı Holding hisse satışı 21 uluslararası kurumsal yatırımcıya yapıldı ve 1.8 kat talep geldi.

Haberin Devamı

YABANCI TALEBİ ÖNEMLİ

KAPITALFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, satışı şöyle değerlendirdi: “Önemli olan, hisse satışının yabancılar tarafından talep görüyor olmasıdır. Bu derecede bir satış, özellikle yabancı kurumsal fonlar tarafından karşılanıyorsa, başka bir deyişle talep görüyorsa bu durum Türkiye piyasaları için olumludur. Yabancı ilgisinin Türk hisse senetlerine devam ettiğinin göstergesidir, yılbaşından beri olan borsa rallisini kaçıran bazı
yabancı fon yöneticileri açısından da bir seferde yüklü miktarda hisse senedine sahip olma fırsatı vermiştir. Genellikle bu tarz işlemler piyasanın tepe noktasına yaklaştığı yerlerden olur. Buradan da Borsa İstanbul’un yukarı doğru potansiyelinin görece sınırlı olduğu yorumunu çıkarabiliriz.”

Haberin Devamı

ETKİSİ SINIRLI KALIR

MEKSA Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı, şöyle konuştu: “Koç Holding ve Sabancı Holding hisselerinde görülen ortak satışları geçmişte borsanın zirve yaptığı dönemlerdeki klasik ortak satışlarını hatırlattı. Bardağın dolu tarafı, yüklü satışların yabancı yatırımcılara olması ki bu durum Türkiye’ye yabancı ilgisinin devam ettiğini göstermesi açısından olumlu. Diğer taraftan bardağın boş tarafı ise, bizzat sahiplerinin satıyor olması hisselerin ederini bulduğunu gösteriyor. Koç ve Sabancı Holding’lerin borsanın lokomotif hisselerinden olması borsada kâr satışları konusunda duyarlılığı artıracak. Ancak piyasalarda iyimserliğe neden olan iç ve dış gelişmeleri dikkate aldığımızda ortak satışlarının borsa üzerindeki etkilerinin bu aşamada ‘sınırlı’ kalması beklenebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!