Zirai mücadele virüsle yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Zirai mücadele virüsle yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2013 00:00

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırmacıları, pamuk ve sebzelere zarar veren “pamuk yaprak böceği”ni yok eden virüsün üretileceği Türkiye’nin ilk “mini biyopestisit üretim tesisi”ni kuracak.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Böcek Moleküler Biyolojisi araştırmacıları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle pamuk ve sebzelere zarar veren “pamuk yaprak böceği”ni yok eden virüsün üretileceği Türkiye’nin ilk “mini biyopestisit üretim tesisi”ni kuracak.
Tesiste formüle edilecek virüslerin arazi testlerinde başarı sağlaması halinde organik tarımın vazgeçilmez savaşçısı bakulovirüsler, Türkiye’de de üretilebilecek. Proje ekibinden Dr. Umut Toprak, şunları söyledi:
“İnsanlar ve hayvanlar nasıl hastalanıyorsa böcekler de hastalanıyor. ‘Böceği hastalandıran bir etmeni izole edip, mikrobiyal bir etmen olarak ve böcek mücadele stratejisi olarak geliştirebilir miyiz’ düşüncesinden yola çıktık. Virüsler, insanlarda olduğu gibi böceklerde de çok fazla hastalık meydana getiriyor. Özellikle bakulovirüsler 1980’li yıllardan itibaren organik tarımın ön plana çıkmasına paralel olarak önem kazandı. Bunlar, hedef alınmayan başka bir organizmayı hasta etmeyen, sadece hedef böceğe zarar veren virüsler.”

Haberin Devamı

Virüsler Çukurova'dan

Tarımda uygulanabilirliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Toprak, ‘’Bakulovirüsler, doğal olarak sahip oldukları özel bir protein kapsül içerisinde yıllarca yaşayabiliyor. Böylece etkinliği kalıcı oluyor. Bakulovirüs, sulama suyuna eklenip, araziye püskürtülerek uygulanabiliyor. Bulunduğu yaprak, sağlıklı bir böcek tarafından yenilene kadar orada kalıyor. Türkiye’de bugüne kadar çalışmalar çok kısıtlı. Bakulovirüsler dünyada üretiliyor ve kullanılıyor’’ dedi. Türkiye’de binlerce dönüm arazi dolaştıklarını ve Çukurova’dan getirdikleri bir grup böcekte, ölmeleri üzerine yaptıkları incelemede bu virüse rastladıklarını anlatan Toprak, bu virüsü, sağlıklı böceklerde de denediklerini ve hastalandıklarını görmeleri üzerine bunun alternatif bir mücadele stratejisi olarak kullanılıp kullanılmayacağını belirlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!