Ziraat Bankası'ndan 2.1 milyar liralık kar

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Bankasından 2.1 milyar liralık kar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 15:42

Ziraat Bankası'nın net kârı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 35 artışla 2.17 milyar liraya yükseldi.

Haberin Devamı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, aktif, toplam kredi, mevduat ve özkaynak büyüklüğü ile şube ve ATM ağı gibi birçok alanda ülkemizin lider bankası olmayı sürdürdüklerini belirterek, “335 milyar lira krediyle ekonomiye en yüksek finansman sağlayan bankayız” dedi.

Ziraat Bankası’nın 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Hüseyin Aydın, sektör ortalamasının üzerinde bilanço ve kredi büyümesi yaşadıklarını vurguladı. Son dönemde kredilerdeki artışın özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı ve konut kredilerinden kaynaklandığını dile getiren Aydın, Ziraat Bankası’nın konut kredilerindeki pazar payının, yüzde 20’lere ulaştığını söyledi ve ekledi:

"2017 yılının ilk çeyreğinde nakdi kredilerimiz, yüzde 8’in üzerinde büyüme kaydederek 252 milyar liraya ulaştı. Bu kredi büyüme hızı, yıllık bazda yaklaşık yüzde 40 oranında bir büyümeye karşılık gelmektedir. Bu dönemde, bireysel ve girişimci müşterilerimize kullandırdığımız krediler sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 oranlarında artış kaydetmiş bulunuyor. Bunlar da yüzde 50’nin üzerinde yıllık bir büyüme hızına işaret etmektedir."

Haberin Devamı

Toplam 335 milyar kredi ile ekonomiye en yüksek finansman

Aydın, kredi büyüklüğüyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Toplam kredi büyüklüğümüz olan 335 milyar TL ile ülkemiz ekonomisine en yüksek finansman imkanı sağlayan banka konumumuzu sürdürüyoruz. Nakdi kredilerimizin bilançomuzdaki payı yüzde 65’i aşmış bulunuyor. Kredi portföyümüzün yaklaşık yüzde 75’i reel sektörün finansmanı için verilmiş kredilerden oluşuyor."

Hüseyin Aydın 2017 yılında KGF (Kredi Garanti Fonu) teminatlı krediler dahil olmak üzere yeni ürünlerle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansman ihtiyaçlarına odaklandıklarını anlatarak bu kapsamda TOBB ile işbirliği içerisinde yaklaşık 15 bin firmaya 1.4 milyar lira, KOSGEB desteği ile yaklaşık 50 bin firmaya 1.2 milyar lira finansman desteği sağladıklarını belirtti ve ekledi:

"Ayrıca Mart ayı içerisinde başlamış olduğumuz ‘Girişimciye Değer Kredisi’ kapsamında da çok kısa sürede 25 bin firmaya 5 milyar lira kredi kullandırdık. Toplamda 2017 yılı içerisinde küçük ve orta büyüklükteki işletmelere uygun koşullarda sağladığımız finansman desteği; toplamda yaklaşık 90 bin firmaya ve 7.5 milyar liraya ulaşmış durumdadır."

Haberin Devamı

Tarım’da yeni strateji “mekanizasyonun finansmanı”

Hüseyin Aydın tarım bankacılığındaki ana stratejilerini “mekanizasyonun finansmanı” olarak belirlediklerine dikkat çekerek tarım kredi büyüklüklerinin ilk çeyrekte yüzde 8 artışla 11 milyar liraya çıkarıldığını söyledi. Aydın 2016 yılında konut kredilerindeki artışın yarısını Ziraat Bankası’nın gerçekleştirdiğini anlatırken “2017 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 18 artışla sektörün konut kredilerindeki büyümesinin yüzde 60’ını gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi.

26 milyar lira proje finansmanı

Hüseyin Aydın hali hazırda kullandırılmış proje finansman kredi büyüklüğünün yaklaşık 26 milyar lira seviyesinde olduğunu dile getirerek, “Taahhütlerimiz de dikkate alındığında toplam proje finansmanı büyüklüğü 37 milyar lirayı aşmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Dış ticaret işlemlerinde pazar paylarının yüzde 12’lere ulaştığını vurgulayan Aydın, sendikasyon kredilerinin Nisan başı itibariyle 21 ülkeden 41 bankanın katılımı ile uygun koşullarla 1 milyar 50 milyon dolar olarak yenilediklerini ifade etti.

Hüseyin Aydın 1800’e yakın şube ve 7 bine yakın ATM ile en yaygın networke sahip banka olduklarını ifade ederek “Yurtdışında 19 ülkede 98 noktada hizmetlerimizi sürdürürken yurtiçinde de 8 farklı iştirak şirketi ile bir finans grubu anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. JSC Ziraat Bank Georgia faaliyetlerine başladı. Çin’de öncelikle temsilcilik açarak yakın gelecekte bankacılık faaliyetlerimizi bu coğrafyaya kadar geliştireceğiz.” dedi.

Haberin Devamı

Emekli promosyon ödemesinin yüzde 45’i Ziraat’ten 

Hüseyin Aydın emekli promosyonlarına da değinerek, "Başvuruda bulunan yaklaşık 4 milyon emekliye 1,5 milyar TL’nin üzerinde promosyon ödemesi yaptık. Sektör tarafından emeklilere yapılmış promosyon ödemelerinin yaklaşık yüzde 45’ini bankamız gerçekleştirmiş oldu" dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!