Zimbabwe ile turizm anlaşması son aşamada

Güncelleme Tarihi:

Zimbabwe ile turizm anlaşması son aşamada
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 11, 2017 14:00

Zimbabwe ile turizm anlaşması son aşamada

Haberin Devamı

ZÄ°MBABWE'nin Türkiye Büyükelçisi Hidayet EriÅŸ, Zimbabwe ile Türkiye arasında turizm anlaÅŸması için son aÅŸamaya gelindiÄŸini söyledi.Â

Profesyonel Turizmciler Örgütü SKAL'ın Kuşadası Başkanı Rıdvan Kavi ve beraberindeki kafile, Zimbabwe'yi ziyaret etti. Heyeti, Başkent Harare'deki Türk Büyükelçiliğinde ağırlayan Zimbabwe'nin Türkiye Büyükelçisi Hidayet Eriş, resmi kayıtlara göre, 10 Türk'ün olduğunu Zimbabwe'nin Türkiye ile turizm ve ticaret ilişkisi kurmak istediğini söyledi. Afrika Kıtasında FETÖ/PDY Vakıf, Okul ve örgütlenmelerinin olmadığı tek ülke olan Zimbabwe ile turizm anlaşması için son aşamaya gelindiğini söyledi. Eriş, "Turizmde belirli bir yere geldik artık, geri dönüşü yok. Mutabakat imzalamak üzereyiz. Üç dört defa gidip geldi. Şimdi onların elinde her an imzalanabilir. Önümüzdeki yıl Türkiye'de uluslararası turizm forumu var. Buradan bir bakan gidiyor. Dünya turizm örgütünün genel sekreterliğine adaylığını koydu. Başarılı bir adam. Afrika'nın desteğini aldı. Bizim de desteğimizi alırsa başarır. İstanbul'a gittiğinde Turizm bakanımız Nabi Avcı ile görüşecek. O anlaşma imzalansın istiyoruz. Eskiden online alınıyordu zordu. Bize vize uygulaması girişte 30 dolar karşılığında yapılıyor" dedi.

ULUSLARARASI KURALLAR GEÇERLİ DEĞİL

İmzalanacak anlaşmanın tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Büyükelçi Eriş, "Türk tur operatörlerinin Zimbabwe'de çalışması için anlaşma imzalanması yetmiyor. Sonrasında iş ve işlemlerin hangi hukuki zemine oturtulacağına önemli. Burası batının küstüğü yer. Uluslararası tahkim ve ticaret kuralları burada işlemiyor. Bir Türk inşaat firması burada villa yapmaya geldi. Kendilerini uyardık. Burada tahkime gidecek yasal bir zemin yok. Paranızı toprağa gömmeyin dikkatli olun" dedik.

THY BEKLENÄ°YOR

Zimbabwe turizm potansiyelini elinde tutanların beyazlar olduÄŸunu söyleyen Büyükelçi EriÅŸ, "Buradaki turizmcilerin beklentileri THY'nin bu ülkeye uçması. THY ile uçmak için önce ters uçarak Güney Afrika'ya gideceksiniz sonra Ä°stanbul'a uçacaksınız. İç hatlarda bile rota veriyorlar. ÖrneÄŸin Victoria Falls-Harare-Ä°stanbul veya Zambiya izin verirse Harare-Lukasa-Ä°stanbul olabilir. Ama THY, Eritre'ye, Somali'ye uçuyor, ama buraya gelmiyor. Bizim ile Zimbabwe arasında sivil havacılık anlaÅŸması dışında hiçbir uluslararası anlaÅŸma yok. Buradaki otellerin tümü neredeyse beyazların elinde. Yerli unsurlar rehberlik ve diÄŸer hizmetler veriyor. Buna karşın Zimbabwe'nin çok ciddi oranda turizm ve ticaret potansiyeli var. Tatile ve alışveriÅŸe giden önemli bir kesim var. Bunu vizelerden biliyoruz. Sadece bu ay verdiÄŸimiz vize sayısı 200 civarında. Ayrıca Kıbrıs ve Türkiye'de okuyan öğrenciler var" diye konuÅŸtu.Â

ÃœLKEDE, ZÄ°MBABWE BAYRAÄžI YASAK

Zimbabwe'de açlığın ve yoksulluğun verdiği bir saldırganlık, silahlanma, öfke yok. Devlet Başkanı Mugabe, kurduğu polis ve asker gücü ile ülkede kuş uçurtmuyor. Üç- dört yıl önce ülkede başlayan Gezi benzeri eylemlerde ayaklanmanın ve başkaldırının sembolü haline gelen ülke bayrağının, belli noktalar dışında satışı, taşınması ve kullanılması yasaklanmış. Zimbabwe kadın ayrımcılığına karşı verilen mücadelede çok iyi durumda. Başkan Mugabe'nin iki yardımcısı var. Anayasaya göre birinin kadın olması gerekiyor. Ülkede toplam üç ulusal gazete var. İkisi muhalif, bir de hükümetin yayın organı var.

Latif SARSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOÄžRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!