O virüs için Türkiye'ye önemli uyarı

Güncelleme Tarihi:

O virüs için Türkiyeye önemli uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 15:09

Özellikle Latin Amerika ülkelerinde ciddi doğum anomalilerine neden olan Zika virüsünün havaların ısınmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda Avrupa’ya da yayılabileceği uyarısı yapıldı. Yayılma riski bulunan ülkeler arasında Türkiye de var.

Haberin Devamı

Reuters’in haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü, total risk düşük olsa da virüsü taşıyan Aedes sivrisineklerinin ulaştığı yerlerde hastalığın yayılabileceği uyarısı yaptı. Riskin en yüksek olduğu bölgeler Madeira adası ve Karadeniz’in kuzeydoğu sahilleri.

O virüs için Türkiyeye önemli uyarı

18 ÜLKEDE YAYILABİLİR

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde Aedes sivrisineklerinin bölgede 18 ülkede virüsü yayabileceğini açıklandı. Bu 18 ülke en yüksek riskten düşüğe doğru, Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ. Kalan 36 ülkede ise risk düşük ya da çok düşük.

Haberin Devamı

ERKEN TANI İÇİN EĞİTİM

Örgütün Avrupa sorumlusu Zsuzsanna Jakab, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, virüsün Avrupa bölgesinde yayılma riski taşıdığını söyledi ve riskin daha yüksek olduğu ülkeleri uyardıklarını söyledi.

Orta ya da yüksek risk taşıyan 18 ülkenin yetkililerine, virüs taşıyıcılarına karşı önlem alınması, sağlık çalışanlarının erken tanı için eğitilmesi, vakaların erken raporlanmasının sağlanması ve gebeler başta olmak üzere risk altındakilere kendilerini korumaları için yardım edilmesi gibi konularda çağrı yapıldı.

O virüs için Türkiyeye önemli uyarı

BİNLERCE DOĞUM ANOMALİSİNDEN SORUMLU

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa olarak tanımladığı coğrafi bölge 53 ülkeyi kapsıyor ve burada 900 milyon insan yaşıyor. Türkiye ve Orta Asya ülkeleri ile Rusya ve İsrail de Avrupa bölgesi içinde değerlendiriliyor.

Zika virüsü ilk olarak Brezilya’da tehlikeli bir yayılma göstermeye başladı ve global bir tehdit haline geldi. Virüsün binlerce doğum anomalisinden sorumlu olduğu biliniyor. Virüsten etkilenen annelerin bebeklerinde beynin yeterince büyüyüp gelişmemesi ile ortaya çıkan ‘mikrosefali’ görülüyor.

Haberin Devamı

YETİŞKİNLERDE DE HASTALIK NEDENİ

Örgüt, virüsün aynı zamanda yetişkinlerde Guillain-Barré sendromuna yol açtığına dair güçlü bir konsensüs olduğunu da söyledi.

GULLAİN BARRE SENDROMU NEDİR?
Otoimmun hastalıklar grubunda yer alan bu hastalık genellikle viral bir enfeksiyonun (HIV, domuz gribi gibi) hemen ortaya çıkar. GBS vücudun bağışıklık isteminin kendi sinir sistemine saldırıp sinir kılıfını zedeleyerek iltihaplanmaya yol açan bir bozukluk. Verdiği hasar sinir iletilerini yavaşlatır ya da durdurur. Her yaşta herkesi etkileyebilen bu sendrom oldukça seyrek görülür. Kas zayıflığı, felç, duyu kaybı, karıncalanma gibi sorunlara yol açan hastalıkta nefes alma zorlaşır ve kalp atışları anormalleşebilir. Hastaların yaklaşık yüzde 80'i 1 yıl içerisinde tamamen iyileşirken, yüzde 5-10 hastada ağır hasar kalabilir ve hastaların yaklaşık yüzde 5’i ölebilir.

Zika taşıyıcı sivrisineklerin varlığı, uygun iklim koşulları, ülkede daha önce ‘chikungunya ateşi’ ya da ‘deng humması’ görülmüş olması, nüfus ve yerleşim yoğunluğu ile denizyolu ve uçak bağlantıları gibi farklı faktörler tehlikenin derecesini belirliyor.

Ülkenin salgınla erken baş etme kapasitesine ise dört ölçüte göre karar veriliyor: Taşıyıcı kontrolleri, klinik gözlemler, laboratuvar kapasitesi ve acil risk iletişimi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!