Zika avcısı sivrisinek

Güncelleme Tarihi:

Zika avcısı sivrisinek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 23:15

Bebeklerin beyin gelişimini engelleyen zika virüsünün yayılmasını önlemek için genetiği değiştirilmiş erkek sivrisinekler doğaya salındı. Bu sivrisineklerin yavruları büyümeden ölecek ve sivrisinek üremesi yavaşlatılacak.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE Güney Amerika’da yaygın olarak görülen sivrisineklerin yaydığı zika virüsüyle mücadelede yeni bir yöntem olarak genetiği değiştirilmiş sivrisineklere başvuruldu. Hamile kadınlara bulaştığı takdirde doğacak bebeklerin beyin gelişimine zarar veren virüsün yayılmasını önlemek için Karayip Denizi’nde yer alan Cayman Adaları’nda, genetiğiyle oynanmış, ısırmayan erkek sivrisinekler doğaya salındı. Plana göre söz konusu milyonlarca erkek sivrisinek, dişileriyle çiftleştiğinde doğacak yavrular büyümeden ölecek.

60 ÜLKEDE VAR
Sivrisinek Araştırma ve Kontrol Ünitesi (MRCU) ve İngiliz biyoteknoloji şirketi Oxitec tarafından yapılan açıklamada zika virüsünün Aedes türü sivrisineklerden yayıldığı ve Küba’nın güneyindeki Cayman Adaları’nın da bu tür sivrisineklerin ürediği yer olduğu belirtildi. Muhalif bazı çevreciler ise projenin yeterli araştırma yapılmadan başlatıldığını düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Zika virüsü, salgın şeklinde bu ülkelerin 14’ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 başında 46 ülkede ilk kez salgın halinde ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!