Zihin gelişiminde "bor" mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Zihin gelişiminde bor mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2016 15:38

Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan araştırmada, borun hafızayı pekiştirdiği ve uzamsal öğrenmeyi olumlu etkilediği belirlendi. YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özdemir: "Bu çalışmalar insanlık için çok önemli. Özellikle 2 yaşına kadar olan çocuk gelişiminde, mikro element ve vitaminler, beyin gelişimini desteklemekte."

Haberin Devamı

Bor mineralini fareler üzerinde uygulayan Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki (YYÜ) bilim adamları, borun öğrenme ve davranış üzerine olumlu etkisini tespit etti.

ÖĞRENME VE ANKSİYETE ÜZERİNDE ETKİSİ ARAŞTIRILDI

Zihin gelişiminde bor mucizesi

YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim görevlilerinin, "borun uzamsal öğrenme, hafızayı pekiştirme ve anksiyete" üzerindeki etkisine yönelik çalışmaları olumlu sonuçlandı.

Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Özdemir, günümüzde birçok bilim insanının mikro elementlerin beyin gelişimi üzerine olan etkisini araştırdığını söyledi.

Bu çalışmaların insanlık için önemine işaret eden Özdemir, özellikle çocuk gelişiminde mikro element ve vitaminlerin, beyin gelişimini desteklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 64'Ü TÜRKİYE'DE

Zihin gelişiminde bor mucizesi

"Vücudumuzda doğal olarak bulunan bazı iz elementler olmasına karşın, vitaminleri dışarıdan alıyoruz" diyen Özdemir, vitamin ve elementlerin alınmamasının vücutta davranış bozukluğuna sebep olabildiğini belirtti.

Borun insan üzerindeki etkisinin son zamanlarda oldukça dikkat çektiğini vurgulayan Özdemir, borun nükleerden ilaç sanayisine, gübreden otomobil sanayisine kadar 400'den fazla alanda kullanıldığını dile getirdi.

Dünya bor rezervinin toplam 885 milyon tonundan Türkiye'nin payının yüzde 64, Amerika'nın ise yüzde 9 olduğunu anımsatan Özdemir, dünyada bor mineralinin büyük kısmının Türkiye'de bulunduğunu ancak yeterince işlenemediğini kaydetti.

"HAFIZAYI GÜÇLENDİRİP, ENDİŞEYİ GİDERİYOR"

Zihin gelişiminde bor mucizesi

 

Borun öğrenme, hafıza pekiştirme ve endişe giderme özelliklerini test ettiklerini belirten Özdemir, şöyle konuştu:
"Bunu vitaminle destekledik. Boru, borikasit olarak, yemlere kattık ve hayvanlara birkaç hafta boyunca bunları yedirdik. Asıl hedefimiz borun hayvan belleğine olumlu etkisinin olup olmadığını test etmekti. Dolayısıyla bu da uzamsal öğrenme ve hafızayı pekiştirmeyi test etmekti. Sonra çalışma yaptığımız grupları iki teste tabi tuttuk. Birincisi su dolu havuzda yüzdürme testiydi. Bu sistemde sıçanların sudaki platformu bulup oraya çıkma zamanı hesaplandı. Yani öğrenme belleği test edildi. İlk başta uzun süre dolaşan hayvanlar, sonraki günlerde en kısa yoldan platforma ulaştı."

Haberin Devamı

"BOR, FARELERDE ENDİŞE VE KORKUYU DA AZALTTI"

Zihin gelişiminde bor mucizesi

 

Uyguladıkları testlerle borun endişe ve korku oranını da azalttığını tespit ettiklerini belirten Özdemir, bor alan deneklerin kapalı alanda daha çok kalabildiğini ifade etti.

Özdemir, "Bunu da tezimizde vurguladık. Tezimiz, bundan sonraki çalışmalara da ışık tutacak" dedi.
Borun hafıza ve uzamsal öğrenmeye katkısının, insanlar üzerinde de denenebileceğine dikkati çeken Özdemir, şöyle konuştu:

ALZHEIMER, UNUTKANLIK VE ANKSİYETEYE İYİ GELEBİLİR

"Bu içinde bor minerali bulunan turunçgiller, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle denenebilir. Ayrıca bor ilaç olarak yiyeceklere katılarak da tüketilebilir. Bundan sonra daha ileri testlere ihtiyaç var. Hayvanlarda denenen dozların insanlarda da denenmesi gerekiyor. O da ayrı bir çalışmanın konusu olur. Bor 2 yaşına kadar olan çocukların gelişimini olumlu etkiliyor ve belleklerini güçlendiriyor. Günümüzde yaygın olan, Alzheimer ve unutkanlık yapan benzeri hastalıkların önlenmesinde de insanların bor mineraline ihtiyaç duyduğunu tespit ettik."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!