Zeytinyağının coğrafi işareti AB'ye giriyor

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağının coğrafi işareti ABye giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 11:25

Zeytinyağının coğrafi işareti AB'ye giriyor

Haberin Devamı

TÜRK Patent Enstitüsü'nden Muğla'nın Milas ilçesi sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına coğrafi işaret alan Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), şimdi de zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alıyor. Böylelikle, zeytinyağının AB sınırları içinde bilinirliği ve tanınırlığı sağlanıp, taklit edilmesi önlenerek pazar değeri artırılması hedefleniyor.

MİTSO, bir süre önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilmekte olan zeytinyağına "Milas zeytinyağı" menşei adıyla coğrafi işaret aldı. MİTSO tarafından zeytinyağına alınan coğrafi işaret, yörenin zeytinyağının maddi değerini arttırırken bu zeytinyağının özelliklerinin "Milas zeytinyağı" adıyla Türkiye sınırları içinde adının, unvanının, kalitesinin de Türk Patent Enstitüsü tarafından korunmaya alınmasını sağladı. MİTSO, şimdi de AB sınırları içinde zeytinyağının menşei adı olarak bilinirliğini sağlamak, adının kötü amaçlı kullanımını ve taklitlerinin piyasaya sürülmesini engellemek amacıyla başvuruda bulundu. Zeytinyağının AB içinde de menşei adı olarak coğrafi işaret korumasına alınması için MİTSO tarafından AB'nin Avrupa Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu'na başvuru dosyası gönderildi. AB tarafından coğrafi işaret tescili yapılması durumunda Milas zeytinyağı, Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Gaziantep baklavası ile birlikte AB'nin coğrafi işaret korumasına alınmış dördüncü Türk ürünü olacak.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytinyağına Türk Patent Enstitüsü'nden sonra AB'den de coğrafi işaret alınması için başvuruda bulunulduğunu belirterek "Türkiye AB'ye girmeden Milas zeytinyağı AB'nin marka korumasına girmiş olacak" dedi.

Başkan Özer, "Zoru başararak, adeta olmazı olura çevirerek Milas zeytinyağına Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescil belgesi almayı başarmıştık. Aldığımız coğrafi işaret, Milas zeytinyağının piyasadaki ekonomik değerini ve bilinirliğini bir anda arttırdı. Öyle ki, Milas zeytinyağının coğrafi işaret almasıyla birlikte ilçe ekonomisine en az 60 milyon liralık bir girdi sağlanmış oldu. Maddi değer artışının yanısıra zeytinyağının bilinirliği, tanınırlığı sağlandı. Zeytinyağının 'Milas' adıyla taklit edilmesinin önlenmesi için koruma sağlandı. Şimdi ise Milas zeytinyağının koruma, bilinirlik, tanınırlık sınırlarını AB'ye taşımak üzere başvuruda bulunduk. MİTSO'nun başvurusu AB'nin Avrupa Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu tarafından da onaylanırsa Milas zeytinyağına AB sınırları içinde de koruma sağlamış olacağız. Bu, hem zeytinyağımızın AB sınırları içinde taklit edilmesini önleyecek hem de artı pazar fiyatı arttırılarak maddi değer kazandıracaktır. Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerimize hayırlı olsun" dedi.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!