Zeytinyağı şifa kaynağı

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı şifa kaynağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 11:09

Zeytinyağı tüketen Akdeniz insanlarının uzun ve sağlıklı yaşadıkları biliniyor. Ancak zeytinyağı, kolestrolden diş çürüğüne, kanserden diyabete geniş yelpazede bir dizi hastalığın da şifası.

Haberin Devamı

Doğanın insanoğluna armağan ettiği endeğerli besinlerden biri olan zeytinyağı, yaşamımızın her döneminde, sağlığımızı birçok açıdan olumlu yönde etkiliyor.

İnternetteki ``www.doktorhakan.com`` adlı sitede, birçok araştırmaya göre, kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağının geldiği belirtilerek, dünyada kalp hastalıklarının en azgörüldüğü ülkelerin, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleri olduğuna işaret ediliyor.

Sitede, zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisinin, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olması gösterilerek, zeytinyağının, tansiyonun kontrol altında tutulması ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde rol oynadığı, diyabet hastaları için ise kan şekerinde düşme sağladığı, gastrit ve ülsere karşı koruyucu etki yaptığı, ayrıca diş çürüğünden, cilt bakımına kadar birçok rahatsızlığın doğal çözümü olduğu anlatılıyor.

Haberin Devamı

Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamininin ise kansere karşı koruyucu etki yaptığı ve saç dökülmelerine karşı iyi geldiği kaydediliyor.

ÇOCUKLAR VE ZEYTİNYAĞI

Sitede, yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesinin, beslenmeyle doğrudan bağlantılı olduğu belirtilerek,şu bilgiye yer veriliyor:

``Çocuk beslenmesinde yağlar, yaşamsal bir rol oynar. Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir. Yaşamın temel koşulu, vücut hücrelerinin sürekli olarak kendilerini yenileyebilmeleridir. Çocuklukve gençlik dönemlerinde çok hızlı olan hücre yenilenmesi, yaş ilerledikçe azalır ve yavaşlar. Beslenme ile yaşlanma arasında güçlü bir ilişki vardır. Besinler vücudumuzda enerjiye çevrilirken oksidan denilen bazı maddeler açığa çıkar. Hücre gelişimini olumsuz yönde etkileyen oksidanlar, yaşlanma sürecini de hızlandırır. Antioksidan adı verilen bazı maddeler ise oksidanların olumsuz etkisini ortadan kaldırır. Başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan bir başka sorun da, kireçlenmedir. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı mineraller, kireçlenmeyi önler. Zeytinyağı, bu minerallerin vücuttaki etkisini artırarak kireçlenmeye karşı önemli bir rol oynar.``

Haberin Devamı

ZEYTÄ°NYAÄžI VE ÅžEKER HASTALIÄžI

Sitede, son yıllarda yürütülen bazı araştırmaların, zeytinyağının,şeker hastalığının neden olduğu bazı rahatsızlıkları önlemede yardımcıolduğunu ortaya koyduğu belirtilerek, şunlar kaydediliyor:

``Åžeker hastalığına baÄŸlı olarak, kandaki kolesterol miktarı yükselir. Zeytinyağı ise, kolesterolü kontrol altında tutarak, kalp vedamar saÄŸlığını korumaya yardımcı olur. Åžeker hastalığının bir baÅŸka yan etkisi ise, sindirim sırasında daha fazla oksidan maddenin açığa çıkmasına yol açmasıdır. Zeytinyağı, içerdiÄŸi antioksidanlar sayesindeoksidanların olumsuz etkilerini büyük ölçüde azaltır.``Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!