Zeytinyağı kalitesi sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı kalitesi sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 09:57

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Körfez Bölgesi’nde zeytin hasadına başlanırken, ilk sıkılan zeytinyağlarındaki kalite yüksekliği de üreticileri sevindirdi.

Haberin Devamı

Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan ve 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Körfez yöresinde zeytin hasadı başladı. Düşük rekolte üreticiyi üzerken, zeytinyağındaki yüksek kalite yüz güldürdü. Gömeç’in Karaağaç Mahallesi’ndeki bir fabrikada sıkılan zeytinlerden 0.1 asit zeytinyağlarının çıkması üreticinin yüzünü güldürdü. Geçen hafta zeytin sıkımına başladıklarını anlatan Öz-Em Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mahir Manisalı, şöyle dedi:

"Gömeç’in Karaağaç Mevkii’nde 2015 yılı zeytin hasadı bir hafta önce başladı. Bu sene tonaj olarak kayıplarımız çok fazla. Ancak, kalite geçtiğimiz yıllara göre çok yüksek. Kalite anlamında çok üst düzeydeyiz. İnşallah, bu tonaj kaybını kalitede yakalayıp bundan sonraki sıkımlarımıza devam edeceğiz. Ürettiğimiz yağlar içersinde şu an ’0.1 asit’ dediğimiz çok iyi kaliteyi yakalamış durumdayız."

Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık da, 2015-16 yılı zeytin hasadına başladıklarını vurgularken, "Yeni yağlarımız çıkmaya başladı. Yazın sıcak geçmesi nedeniyle zeytinde kurt veya sinek olmaması bu sene kaliteyi çok fazla artırdı. Birçok seneden daha kaliteli üst düzey zeytinyağları üretimine başladık. Asitlerimiz de çok düşük, lezzeti de çok güzel. İyi bir zeytinyağı sezonu bizleri bekliyoruz" diye konuştu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) araştırmasına göre Edremit Körfezi’nde 60 bin ton zeytin hasadı beklenirken, bunun 45 bin tonunu yağ, 15 bin tonunun da salamura olarak değerlendirilmesinin beklendiği belirtildi. Körfez bölgesindeki zeytinlerden toplam 9 bin ton yağ elde edileceği de örgörüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!