Zeytinoğlu: Yıl sonu ihracat hedeflerini tutturacağız

Güncelleme Tarihi:

Zeytinoğlu: Yıl sonu ihracat hedeflerini tutturacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 11:47

Zeytinoğlu: Yıl sonu ihracat hedeflerini tutturacağız

Haberin Devamı

İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin yıl sonu itibariyle ihracat hedefini tutturacağına inandığını belirterek, Orta Vadeli Program'da ihracat hedefinin artırılarak çıtanın yükseltilmesinin yerinde bir hedef olduğunu, bu hedefe ulaşmak için önemli dış ticaret partnerleri ile siyasi ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ağustos ayı düzeltilmiş dış ticaret verilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu, "Ağustos ayında 13 milyar 289 milyon dolar ihracat ve 19 milyar 162 milyon dolar ithalat gerçekleştirdik. Yükselen enerji maliyetleri ve artan iç taleple ithalat artış hızının ihracat artış hızından fazla olmasından dış ticaret açığımız 5 milyar 873 milyon dolar oldu" dedi.

Zeytinoğlu, Avrupa Birliği'ndeki toparlanma ile ağustos ayında AB'ye ihracatın yüzde 9,4 artarak 6 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyerek, "İhracatımızda yüzde 45,3 pay alan AB'nin ihracatımızda önemi büyük. Toplam ihracatımızda Almanya'nın payı yüzde 10,1, İngiltere'nin yüzde 6,4, Irak'ın yüzde 7,3, ABD'nin yüzde 5,4 ve BAE'nin yüzde 5,3 oranında. Önemli ihraç partnerlerimiz olan ülkelerle siyasi ilişkilerimizin, geliştirilmesi, iyileştirilmesi, normal çizgiye getirilmesi ihracatın gelişmesi bakımından önem taşıyor" diye konuştu.

Zeytinoğlu çarşamba günü Orta Vadeli Program'da yapılan ihracat hedefi revizesine de değinerek, şöyle konuştu:

"Ağustos ayında üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatının tüm ithalattaki payının yüzde 72,6 olmasını önümüzdeki dönemde üretimde hareketlilik göstergesi olarak yorumlayabiliriz. Geçen yıl Orta Vadeli Program'da 2017 yılı için 153,3 milyar dolar olarak öngörülen ihracat hedefi 156,5 milyar dolara revize edildi. Yılın başından itibaren ihracatımız güçlü bir performans sergiliyor ve artmaya devam ediyor. İhracat gelirimiz ilk 8 ayda yüzde 10,8 artarken 12 aylık ihracatımız 153 milyar dolara yaklaşmıştır. Ekonomik göstergelerdeki olumlu tabloya ihracatın katkılarını görüyoruz ve yıl sonu ihracat hedefine ulaşılacağını düşünüyoruz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!