Zeytinlik itirazı

Güncelleme Tarihi:

Zeytinlik itirazı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 01:47

ZEYTİNLİK, mera ve kıyıları imara açan ‘Üretim Reform Tasarısı’na, muhalefet partilerinden sonra tali komisyon olarak tasarıyı inceleyen TBMM Eğitim Komisyonu’ndan da itiraz geldi.

Haberin Devamı

Komisyon Başkanı Beşir Atalay başkanlığında hazırlanan raporda “Zeytinle ilgili maddeler tasarıdan çıkarılsın” önerisi yer aldı. Sanayi Komisyonu’nun dünkü toplantısı öncesinde tamamlanan Eğitim Komisyonu’nun raporunda, “Türkiye’nin dünyada zeytincilikte ikinci önemli ülke olduğu, tarım arazilerin yüzde 2.2’sinin zeytincilik için kullanıldığı ve 500 bin ailenin buradan geçimini sağladığı; zeytincilikle ilgili maddelerin tehlikeli durumlar yaratabileceği; sanayinin geliştirilmesinde ciddi açılımlar sağlayacak reform paketine zeytincilikle ilgili maddelerin gölge düşürdüğü; dolayısıyla zeytincilikle ilgili 2, 3 ve 4.maddelerin çıkarılması” görüşüne yer verildi. Esas komisyon olan TBMM Sanayi Komisyonundaki görüşmeler de tartışmalı başladı. CHP’li vekiller salona zeytin dallarıyla geldi.

Haberin Devamı

Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Zeytinliklere kıymayın efendiler” derken, Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, “Zeytinlikleri, kıyı ve meraları imara açan yasasının bu tasarıda ne işi var? ‘100 milyon zeytini 170 milyon yaptık’ diyor Sayın Bakan. ‘Biz diktik, biz keseriz’ mi demek istiyor” tepkisi gösterdi. Ekici, tasarıda zeytin ağacı kesmenin cezasının 2 bin lira olarak öngörüldüğünü, birçok müteahhidin rantı yüksek yerlerde zeytinlikleri kesip yerine yüksek rantlı villa yapacağını söyledi. Ekici, “Tasarı geçerse tüm zeytinlikleri müteahhitlere kestirirsiniz. Bas parayı, kes ağacı, yap villayı” dedi. Ekici, “Zeytini, kıyıyı, mera maddelerini çıkarın kalan maddeleri iki günde geçirelim” önerisinde bulundu. Arslan, ise Dubai tarzı kıyı hastanelerinin önünü açmak için bu düzenlemenin getirildiğini iddia ederek, “Yüzbinlerce zeytinci aile ve çevre gönüllüsü, bu tasarıyı zeytini katleden, mera işgal eden, kıyıları Dubai tipi ‘denize sıfır kanser tedavisi’ hastanesi ve serbest bölgelerle dolduran bir yasa olarak anacaktır. En az 500 bin ailenin geçim kapısı olan zeytinciliği nereden geldiği belli olmayan bir tasarı maddesine kurban etmeyelim” dedi.

CEZALARI ARTTIRALIM

Üretim Reform Tasarısı’nın görüşmelerine bugün devam edilmek üzere ara verilmesi kararı alındı. Toplantı kapanışında Bakan Özlü, eleştirileri şöyle yanıtladı: “Bazı arkadaşların söylediği rant sağlamak, yabancı lobilerin çıkarları doğrultusunda, yabancı hukuk bürolarında yasa hazırlamak, aklımızdan geçmeyen şeyler. Sizin nasıl geçiyor? Bu yasa üreticinin karşılaştığı sorunları çözmek için hazırlandı. Zeytinlik ağaçların talanı konusunda en ufak şüphem olsa bunu hemen geri çekerim. Ağaçları niye keselim, talan edelim? Ağaç sayısını 170 milyona çıkaran bir iktidar bunu niye yapsın? Birinci sınıf tarım arazilerine sanayi tesisi kurulmasına ben de karşıyım. Zeytinlere niye kıyalım? Getirin hapis cezası koyalım, cezaları artıralım.”

BAKMADAN GEÇME!