Zeytinli-Foça rock savaşları

Zeytinli Rock Festivali 4 yıldır Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Zeytinli Beldesi’nde yapılıyor.

Her yıl grup sayısını, dolayısıyla katılımı artıran ve “rock tatili” konseptini iyice oturtan festival, bildiğim kadarıyla bugüne kadar 700’den fazla grubu sahneye çıkardı. 200 binin üstünde rocksever; hem tatil yapmak hem de iyi müzik dinlemek için Zeytinli’ye akın etti 4 yıl boyunca. Sadece müzikseverler için değil Zeytinli halkı için de ciddi bir ekonomi yarattı festival. Deyim yerindeyse Zeytinli esnafının yüzü güldü.
Ancak iddiaya göre seçim döneminde yaptığı konuşmalarda Rock Festivali’nin aleyhinde söylemler geliştiren, festivali bitirmekten söz eden Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın bu tavrı üzerine kendilerine yeni bir konser alanı aramaya başladı festival yetkilileri. Pek yakın bir geçmişte de organizasyonun Foça İngiliz Burnu’nda gerçekleşeceğini duyurdular. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. İddiaya göre Zeytinli halkı festivalin yapılmayacak olmasından duyduğu mutsuzluğu Hasan Arslan’a ifade edince; kendisi seçim öncesi söylediklerinin tam aksine davranıp rock festivaline sahip çıkmaya karar verdi.

Şimdi Belediye’nin imkanlarıyla 6-9 Ağustos tarihlerinde Zeytinli’de organizasyonu gerçekleştirmeyi planlıyor Hasan Arslan. Keşke bu noktaya gelmek yerine Zeytinli’ye, sadece ekonomik anlamda değil, marka değeri olarak da çok şey katan bu festivale içtenlikle sahip çıksaydı. Mesele mecbur kalınca yapmak değil. O vizyona ve samimiyete sahip olmak önemli.
Rock Tatili Foça 13-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor. Çilekeş, Kurban, Moğollar, Ogün Sanlısoy, Pentagram, Teoman ve Yasemin Mori gibi isimlerin de içinde yer aldığı birçok iyi grup Foça’da sahne alacak. Zeytinli’deki festivalde ise bakalım neler olacak.

Bir çağın sonu

Michael Jackson’ın ölüm haberini duyduğumda tarif edemeyeceğim şeyler hissettim. Aldığım ilk plağın, “Thriller”ın kahramanı Jacko, dünya değiştirmişti. O “Thriller” ki tüm dünyada 27 milyon satmış, albümden 7 şarkıyı listelere sokmuş, 31 hafta bir numarada kalmış bir albüm. Bing Crosby, Elvis Presley, Beatles, Police, David Bowie gibi isimlerin satış rakamlarını geçmiş bir albüm. Pop müzik tarihinde bir çağın başlangıcı. Müzik yaşamı süresince inişli çıkışlı grafiğine karşın yeri doldurulamayacak bir ikon olmayı başardı Jackson. Yaşayan bir efsaneydi, artık yaşamıyor... Ama efsaneler ölmüyor. Yapısının böyle büyük bir şöhreti ve sorumluluğu taşımaya müsait olmadığı ortada. Utangaçlığı, çocuksuluğu, ruhsal bozuklukları, yalnızlığı, takıntıları derken bir biçimde hayata gözlerini yumdu. Ve pop müzik için bir çağ sona ermiş oldu.

Emre - Çağla markası

Emre Altuğ bu işe başladığı ilk günden beri yakışıklılığı, efendiliği, şarkı yazarlığı, yorumculuğu, oyunculuğu ile dikkat çekti. Ancak her ne kadar birçok başarılı işe imza atıyor olsa da ben tam anlamıyla ikna olamadım. Bir şeyler eksik gibiydi. Hak ettiği yerde değildi sanki. Daha sonra Çağla Şıkel’le olan beraberliği ve sonrasında evliliği geldi. Ben Emre’nin kariyeri konusunda umudu kesmeye hazırlanırken, sevinerek gördüm ki gelişmeler bunun tam tersini gösteriyor. Hem Emre Altuğ, hem de Çağla Şıkel belki de kariyerlerinin en parlak dönemini yaşıyorlar. Bu, uyumlu bir çift olmalarının, birbirlerine verdikleri desteğin de sonucu olabilir elbet. Ancak Emre Altuğ-Çağla Şıkel’in isimleri yan yana geldiğinde oluşan bir marka değeri de var. Zaten aldıkları teklifler de bunu doğruluyor. Ancak şunu eklemek isterim; sponsorlar nezdinde anlamlı olabilir ama Emre Altuğ bir an önce “Şarkılarımı eşime yazıyorum, saçlarına yazıyorum, gözlerine yazıyorum” söyleminden uzaklaşmazsa müzik kariyerinde bazı sıkıntılar yaşayabilir.

ALBÜM

Süperstar denince...

Türkçe aranjmanlar döneminde Süperstarımız Ajda Pekkan tarafından seslendirilmiş 17 hit’in orijinal versiyonlarını içeren arşivlik bir çalışma. “Haykıracak Nefesim”, “Palavra Palavra”, “Dile Kolay”, “Yeniden Başlasın”, “Sana Ne Kime Ne”, “Sana Neler Edeceğim”, “Bambaşka Biri” gibi Ajda’yı süperstar yapan şarkıların orijinallerini de dinlemekten keyif alacaksınız.

BU YAZIN ŞARKISI

Farkında mısınız, öyle yazı alıp götüren büyük hit’ler yok. Doğal olarak her yer kendine göre bir şeyler çalıyor ama yeri göğü inleten bir yaz şarkısı çıkmadı. Kişisel olarak bazı şarkıların yeri göğü inletmesi; gittiğimiz her yerde, radyoda, televizyonda çalması durumunu tercih etmiyorum. Bu nedenle örneğin Kenan Doğulu’nun, Yalın’ın işin daha müzikal tarafına kayıyor olmalarına çok seviniyorum. Bana göre Kenan’ın “Rütbe”si de, Yalın’ın “Ah Be Kardeşim”i de çok kaliteli pop şarkıları. Bazı çıtaları yükseltmek için taşın altına elini sokmak lazım.

DÜZELTME

Geçen hafta “Anlamazdın”ın, meslek örgütü kayıtlarında “Söz ve Düzenleme: Esin Engin” olarak geçtiğini yazmıştım. Doğrusu “Söz: Fikret Şenes, Düzenleme: Esin Engin” olacaktı.
Yazarın Tüm Yazıları