Zeytincilik Yasası için ortak akıl çağrısı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Zeytincilik Yasası için ortak akıl çağrısı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 19:16

Zeytincilik Yasası için ortak akıl çağrısı yaptılar

Haberin Devamı

 

BALIKESİR'in Edremit ilçesinde, CHP Edremit İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen toplantıda "Zeytinlik Yasa Tasarısı konuşuldu.
Toplantıda, CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, milletvekillerine çağrıda bulunup, "Zeytinin ne olduğunu, sadece tabakta kahvaltı mezesi veya bardakta yağ olmadığını, zeytinin bir kültür olduğunu burada bizimle beraber yaşarken göreceklerdir. Ben onlardan bunu görmeden, burada birlikte beraberce yaşamadan, bu kararı vermemelerini rica ediyorum" dedi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça  da zeytincilik yasa tasarısının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda görüşülmesine tepki gösterdi.
CHP Edremit İlçe Teşkilatı'nda düzenlenen toplantıda "Zeytincilik Yasa Tasarı" konuşuldu. Toplantıya CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP Balıkesir Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Namık Havutça ve partililer katıldı.
Toplantıda konuşan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ikinci maddesinin tekrar görüşülmek üzere komisyona gönderilmesinin ardından, milletvekillerinin karar vermeden önce bölgede misafir olmalarını istedi. Zeytinin, insanlarla beraber yaşayabilen ender ağaçlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Saka, "Çoğu ağaç arasında insan yaşamaya başladığında yok olur gider. Ama zeytin ağacına insan eli değdikçe, o zeytin ağacı daha güzelleşir, daha gürleşir ve daha bol verim vermeye başar. Onun için zeytinle insanı sanayi için birbirinden ayırmaya gerek yoktur" dedi.
"ZEYTİNLE İNSANI BERABER YAŞATALIM"
Başkan Saka, şöyle devam etti: 
"Zeytinlikler arasına küçücük butik oteller yapılabilir. Zeytinle beraber insanı yaşatalım. Ama zeytinlikler arasına sanayi tesislerini, enerji tesislerini kesinlikle oluşturmayalım. Onun için bu yasayı teklif eden arkadaşlarımız gelsinler, milletvekillerimiz gelsin burada birkaç gün bizimle beraber yaşasınlar. Zeytinin ne olduğunu, sadece tabakta kahvaltı mezesi veya bardakta yağ olmadığını, zeytinin bir kültür olduğunu burada bizimle beraber yaşarken göreceklerdir. Onun için ben onlardan denemeden burada birlikte beraberce yaşamadan bu kararı vermemelerini rica ediyorum. 'Zeytinimizi lütfen özgür bırakın' diyorum. Biz, birlikte, beraberce mutluyuz. Birlikte yaşayarak daha çok uzun yıllar geçirmeye niyetliyiz ve zeytin ağaçlarımızı nasıl dedelerimizden aldıysak, geleceğe, torunlarımıza da bırakmak niyetindeyiz. Onun için bu işte hiç birbirimizi yormayalım."
"MADEN LOBİSİNİN BASKISI VAR"
CHP Balıkesir Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Namık Havutça ise zeytincilik yasa tasarısının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda görüşülmesine tepki gösterdi. "Halka rağmen, millete rağmen yasaları bu topluma dayatamazsınız" diyen Milletvekili Havutça, zeytin kanunun 6 defa değiştirilmeye çalışılıp, ret edildiğini söyledi. Havutça, "Ya siz Türk Milleti'nin bu halkın zekasıyla alay mı ediyorsunuz? 6 defa ret edilen aynı şekilde gelmiş. Bu düzenlemeler daha önce geldi. Biz bunu yaptığımız takdirde Türkiye'de zeytinciliğin ve zeytinin ölüm fermanı olacak. Sizin aklınıza sanayinin gelişmesi denince zeytinlik alanlar mı geliyor? Zeytinin olmadığı birçok yer de alternatif sanayi bölgeleri yapın. Ama sizin gözünüz İsviçre Alpleri'nden sonraki en zengin oksijen depolarına sahip olan ve insan sağlığının en güzel yaşatılabileceği, dünyanın ez lezzetli zeytinyağının üretildiği Kazdağları'ndaki ve Körfez'deki zeytinlik alanlarda. Çünkü üzerinizde maden lobilerinin baskısı var. Zeytin Yasası, denen bu ucubeyi, bölge halkımız zeytin üreticimiz istemiyor. Bunu isteyenler maden lobileri. Bir rant anlayışıyla karşı karşıyayız" dedi.
"ORTAK AKILDA ORTAK KARAR VERİLMELİ"
Milletvekili Havutça, "Türkiye'de sanayinin gelişmesiyle ilgili 98 maddelik yasa tasarısının içerisine 3 madde getirildi, üstelik Sanayi Komisyonu'nda. Daha sonra, bizlere ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek için bazı maddeleri çıkardılar. Zeytinlik alanları çoğalması için Bakanlık yetkilileri derhal bölgemizin en büyük üreticisi olan TARİŞ,  Marmara Birlik, Ziraat Odaları, bölgede zeytin üretim alanlarında görevli belediye başkanlarıyla, akademik çevreler ile oturarak zeytinin ve zeytinciliği nasıl gelişebileceği noktasında ortak akılda ortak karar vermeliler. Tüm tohumlar, yabancı şirketleri tekeline geçmiştir. Genetiği tek teslim alınamayan binlerce yıldır bu topraklarda üretimine devam edilen zeytinlik alanlardır" diye konuştu.

Fatih Emrah ERDOĞAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!