Zeytin Üreticileri Torbalı’da Buluştu

Güncelleme Tarihi:

Zeytin Üreticileri Torbalı’da Buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 12:57

TORBALI ZEYTİNİNİN DAHA KALİTELİ BİR HALE GETİRİLMESİ AMACIYLA TORBALI’DAKİ ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla Torbalı’daki zeytin üreticileri bir araya geldi. Torbalı Zeytin Kolonyası ile adını duyuran Torbalı Ticaret Odası (TTO); silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda eğitim verip ilçe zeytinin kalitesini artırmayı hedefliyor.
TTO, yeni dönemin ilk komite toplantısını gerçekleştirdi. TTO’ya bağlı zeytinyağı işletmecilerinin bir araya geldiği toplantıda, yeni sezona ve üretime dair önemli konular ele alındı. Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, yeni sezonun zeytin sıkım oranı yüzde 10-12 olarak öngörüldü. TTO, Torbalı zeytinyağı için markalaşma çalışmasını başlatıp ülkenin önemli fuarlarına katılacak. “Torbalı zeytini Ayvalık ile aynı kalitede” diyen TTO Başkanı Abdulvahap Olgun üreticilerin silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda bazı çalışmalar yapılacağını ve bu yolla zeytinyağının kalitesinin yükseltileceğini açıkladı. Toplantıya Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 3. Komite Başkanı Nihat Çok, TTO eski Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Behçet Çınar, Verde, Gülcü Yağ, Günvar, Çetineller, Dağkızılca, Hayber, Ekonom, Alpler, Artukoğlu, Metinler, Varlıker, Savranoğlu, Arıkbaşı, Bozlu ve TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi’nin katıldığı toplantıda sektörün sorunları masaya yatırıldı.
“BU YIL ZEYTİN YOK”
76 bin dönümlük bir zeytin ekim alanına sahip olan Torbalı’da tam 1 milyon 600 bin ağaç bulunuyor. Bu ağaçlardan yılda 6 bin 876 ton sofralık, 17 bin 271 ton da yağlık zeytin üretimi yapılıyor. Yağlık zeytinlerden de yılda 5 bin ton zeytinyağı elde ediliyor. Torbalı’da elde edilen yağlık zeytinler Memecik, Ayvalık ve Edremit zeytin çeşitleri iken, sofralık zeytinler ise Gemlik ve Trilya. İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik, geçtiğimiz yıl son yılların en verimsiz yılını geçirmesine rağmen yüksek fiyat nedeniyle, hem üreticiler hem de fabrika sahipleri önemli kazançlar elde etti. Bu yıl zeytinin “yok yılı” olması da üretimin düşmesine neden olan faktörlerin başında geliyor.
"REKABET KALİTEDE OLMALI"
Sezonun başlamasıyla birlikte Yusuf Usta’da düzenlenen kahvaltılı toplantının açılış konuşmasını 3. Komite Başkanı Nihat Çok gerçekleştirdi. Çok, Ticaret Odası olarak üyelerinin çözümü için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Konuşmasına, genel seçimlerin ülkemiz, milletimiz ve iş dünyası için hayırlı olması temennisinde bulunarak başlayan TTO Başkanı Olgun, Torbalılı bir milletvekilinin mecliste bulunacak olmasının ilçe adına önemli bir şans olacağını söyledi. Torbalı’nın önemli bir zeytin üreticisi olduğunu ifade eden Olgun, "Burada üretimi ve kaliteyi daha da arttırmamız gerekiyor. Hepimizin bir arada olması gerekiyor. Birbirimizle didişerek veya oranları düşürerek rekabet olmaz. Kalitede rekabet şart. Ziraat Odası ile birlikte zeytin üreticisinden başlatıp sıkım tesislerine kadar süren bir yol haritası için çalışma yapacağız. Silkeleme, çuvallamada gerekli kriterlere ulaşırsak Ayvalık ile aynı kaliteyi yakalarız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!