Zeynep Güneş için 2016 Rio Olimpiyatları'na özel izin

Güncelleme Tarihi:

Zeynep Güneş için 2016 Rio Olimpiyatlarına özel izin
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 11:14

Ukrayna’daki savaştan kaçarak üç yıl önce Türkiye’ye sığınan dünya rekortmeni milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş’in, 2016 Rio Olimpiyatları’nda yarışması için IOC’den beklenen ‘özel izin’ çıktı.

Haberin Devamı

Ukrayna’da yaşanan Kırım krizi döneminde ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan ve Türk vatandaşlığına geçerek yüzme kariyerine ülkemizde devam eden milli sporcu Viktoria Zeynep Güneş’in, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda Ay-Yıldızlı mayoyla yarışmasını sağlayacak ‘özel izin’ sonunda çıktı.

Zeynep Güneş için 2016 Rio Olimpiyatlarına özel izin

Savaştan kaçan Güneş’in ‘mutlu son’a ulaşması hiç de kolay olmadı. 17 yaşındaki yüzücünün Türkiye için olimpiyatta yüzmesi için kurallar gereği son üç yılda başka bir ülke için yarışmamış olması gerekiyordu.

Ancak genç yüzücü, Ukrayna adına 2013’te gençler kategorisinde dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmıştı. Türk vatandaşı olduktan sonra 2015’te Türkiye için elde ettiği gençlerde 4 dünya şampiyonluğu ve iki dünya rekoruyla ülke tarihimizde görülmedik bir başarı kazansa da konu olimpiyat olunca, mutlaka Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) ‘özel izin’ alınması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Zeynep Güneş için 2016 Rio Olimpiyatlarına özel izin
SERGEY BUBKA KARŞI ÇIKTI 
İşte bu noktada işler karıştı. IOC’nin izin vermesi için Ukrayna Yüzme Federasyonu, Ukrayna Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun (FINA) onayı gerekiyordu. Bir yıldır süren görüşmeler neticesinde Ukrayna Yüzme Federasyonu ikna edildi. FINA da olumlu görüş bildirdi. 

Ancak Ukrayna Olimpiyat Komitesi Başkanı, eski ünlü atlet Sergey Bubka, Güneş’in Türkiye adına olimpiyata gitmesine kesinlikle karşı çıkıyordu. IOC Yönetim Kurulu’nda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı (TMOK) Uğur Erdener ile birlikte görev yapan Bubka ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Ne var ki, Başkan Erdener’in IOC yönetim kurulu içinde yürüttüğü çalışmalar başarıya ulaştı ve önceki gün konuyu görüşen IOC Yönetim Kurulu, Bubka’nın olumsuz oyuna rağmen Zeynep Güneş’e gerekli izni verdi. (Haber Türk)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!