Zevkler değişiyor

Yufkaların üst üste konulmasıyla yapılan hamur işlerinin, Türkler tarafından, Anadolu’ya gelmeden önce, Orta Asya’da bilindiğini söyler yemek tarihçileri. 20-30 kat yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavayı annemin 40-50 yufkadan yaptığını hatırlarım.

Haberin Devamı

Hatta annem, emektar Gülbeyaz Nine’nin baklavada kullandığı yufka sayısının 80-100 arasında olduğunu da övünerek anlatır. “Çok iyi açılmış olan bir yufka o kadar incedir ki, yufkayı gazetenin üzerine yaydığınızda bile gazeteyi okuyabilirsiniz” der annem.
O aynı zamanda eskiden kadınlar arasında “en iyi yufkayı kim açacak” gibi bir yarış olduğunu da söyler. Ben yemekçi bile olsam, bu konuda annemin eline su dökemem ama hazır yufkayla, gayet lezzetli ayvalı, vişneli baklavalar yapabilirim.
Annemle baklava yaparken ayrıldığımız tek nokta yufka sayısı değil elbette. Ben, az şekerli, şerbeti ve içi bol, meyveli baklavaları daha çok seviyorum.
O ise daha şekerli tercih ediyor baklavayı.
Sanırım devir değiştikçe zevkler bile değişiyor.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

-  4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
-  1,5 su bardağı toz şeker (esmer şeker de kullanabilirsiniz)
-  1 su bardağı sıvıyağ (fındık ya da ayçiçek yağı)
-  1 yemek kaşığı silme tarçın (yemek kaşığını fazla doldurmayın)
-  1 paket vanilya
-  1 paket kabartma tozu
-  2 adet küçük boy ince havuç
-  2 tepeleme yemek kaşığı kakao
-  3 su
bardağı un

Havuçlu tarçınlı İsveç keki

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle en az 5 dakika kadar çırpın. Sıvıyağı ekleyip tekrar karıştırın. Üzerine tarçın, vanilya ve kakaoyu ilave edip mikser yardımıyla 2-3 dakika daha çırpın.
Diğer taraftan, havuçları soyup rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. (1 su bardağı dolusu rendelenmiş havucunuz olmalı.) Rendelenmiş havucu karışıma ilave edip tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırın.
Öte yandan, un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırdıktan sonra tel süzgeç yardımıyla eleyerek yumurtalı karışıma katın. Malzemeleri iyice karıştırın. 20-25 santim çapındaki yuvarlak ya da 25-30 santim boyundaki dikdörtgen bir fırın kalıbını yumuşak margarinle yağlayın.
Hazırladığınız kek hamurunu kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için keke kürdan sokup çıkarın, kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir.
Eğer kek piştiyse fırından çıkarın ve soğumasını bekleyip kalıbından çıkararak servise sunun. Bu kekin üzerini yumuşak çikolata ya da marzipan dilimleriyle süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları