Zeugma mozaiklerine özel nakil

Güncelleme Tarihi:

Zeugma mozaiklerine özel nakil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 01:46

Zeugma antik kentinden çıkarılan mozaiklerin NATO toplantısı nedeniyle geçici olarak Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi hazırlıkları sürüyor. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü eski öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, mozaiklerin, uçak yapımında kullanılan bir madde ile kaplandığını ve iddia edildiği gibi limon sandıklarında taşınmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Packhard Humanities Enstitüsü’nün finansman desteğiyle restore edilen Zeugma mozaiklerinin 28 Haziran’dan itibaren Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi için ‘götürülürken yolda zarar göreceği, kırılacağı’ iddialarının kasıtlı olarak çıkarıldığını savunan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü eski öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, ‘Mozaiklerin limon sandıklarında taşınacağı açıklamaları da düşündürücü’ dedi.

Atasoy şunları söyledi: ‘Bu mozaikleri restore eden İtalyan Roberto Nardi başkanlığındaki ekip, her bir mozaiğin bir santimetresine saatlerini verdiler. Mozaikler uçak yapımında kullanılan özel bir maddeye yapıştırılmış durumda. İddia edildiği gibi limon sandıklarında değil, özel tahtalardan, mozaiklerin ölçülerine göre yapılmış sandıklara yerleştiriliyor.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!