Zengin-yoksul İslam ülkeleri arasında 220 kat fark var

Güncelleme Tarihi:

Zengin-yoksul İslam ülkeleri arasında 220 kat fark var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu, “48 en az gelişmiş ülke arasında 22 İslam ülkesinin bulunmasından ve en zengin İslam ülkesi ile en fakir İslam ülkesi arasındaki gelir farkının 220 kat olmasından rahatsızlık duyduğunu” söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB-İslam Kalkınma Bankası İşbirliği Anlaşması 2011 yılı İkinci Gözden Geçirme Toplantısı kapsamında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde temaslarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmed Muhammed Ali, İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Salih Kamil ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile ikili görüşmeler yaptı.

Tabloyu düzeltelim

İslam Kalkınma Bankası-TOBB işbirliği kapsamında, 2011 yılında gerçekleştirilen projeler ve 2012 yılı için iş planının ele alındığı toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, “TOBB-İslam Kalkınma Bankası İşbirliği Anlaşması bu olumsuz tablonun düzeltilmesi açısından önemli bir işlevi yerine getirecek. İslam dünyasının kalkınması ve gelir farkının azaltılmasında anahtar, girişimci orta sınıftır” dedi. Hisarcıklıoğlu, özel sektörün ve buna bağlı olarak oda sisteminin geliştirilmesine yönelik projelerin son derece önemli olduğunu ifade etti.
İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali de, TOBB’la işbirliğinin, İslam Kalkınma Bankası’nın misyonuna katkı sağladığını belirtti. Muhammed Ali, işbirliği süresince elde edilen başarıların sadece başlangıç olduğunu, bu sürecin devamında birlikte çalışılarak İslam ülkelerinin kalkınmasına daha faydalı olunacağına inandığını kaydetti.

Girişimcilik ve demokrasi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu ile yaptığı görüşmede de, “İslam ülkelerinde girişimciliğin ve dolayısıyla özel sektörün hızlı bir şekilde gelişmesi gerekir. Bu, zenginleşmek için de demokratikleşmek için de anahtar önemdedir. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla aslında bu alanda önemli adım atılmış olacaktır” diye konuştu. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi’nin (TPS-OIC) yürürlüğe girmesinin taşıdığı öneme işaret eden Hisarcıklıoğlu, İhsanoğlu’na TOBB’nin Tarihi İpek Yolu ve İslamabad-İstanbul Tren Yolu projeleri hakkında bilgi vererek destek istedi. İhsanoğlu da, TPS-OIC’nin yürürlüğe girmesi için ülkelerin taviz listelerini bir an önce iletmeleri gerektiğini, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasında önemli adım atılmış olacağını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!