Zemin kaymaya devam ediyor

EKONOMİNİN üzerine oturduğu dış ve iç zemin kaymaya devam ediyor. Zemin ayağımızın altından kayıp gidiyor ama hálá düşmemizi engelleyecek adımları atmıyoruz.

Küresel ekonomide yaşananlar malum. Her geçen gün başka bir haber geliyor ama bunların birisi iyiyse, dördü-beşi kötü haber oluyor.

Bu da yetmiyor, içeride hem siyasi çatışma konuları her geçen gün artıyor, hem de ekonomide yön verip istikrar sağlayan çıpalar kalmadı. Yeni bir yön verecek siyasi irade görünmüyor...

İşte size son gelişmeler ve açıklamalardan birkaç örnek:

ABD Merkez Bankası FED’in efsanevi eski başkanı Alan Greenspan, ABD’nin ekonomik büyümesinin durduğunu ve ekonomi sıfır seviyesinde ne kadar kalırsa, daralmaya başlamasının da o kadar muhtemel olduğunu söyledi. Greenspan, "Şu an itibariyle ABD’nin ekonomik büyümesi sıfırda" dedi.

ABD’nin Dallas Merkez Bankası Başkanı Richard Fisher, ülke ekonomisinin giderek artacak bir yavaşlama içinde olduğunu ancak enflasyonun da göz ardı edilmemesi gereken bir unsur olduğu söyledi. Fisher, "Üstesinden gelmeye çalıştığımız bazı riskler var ancak ekonomik büyümedeki yavaşlama bizim öngördüğümüzden daha fazla olabilir" dedi. FED Açık Piyasa Komitesi’nin oy hakkı bulunan üyesi olan ve enflasyon kaygısıyla son toplantıda yapılan yarım puanlık faiz indirimine karşı çıkan Fisher, büyümenin zayıf olduğunu ama son toplantıdan bu yana açıklanan verilerin, ekonomik görünüme ilişkin riskler konusundaki değerlendirmesini değiştirmediğini belirtti.

Avrupa’da 2007 yılının son ayında sanayi ürünleri siparişleri endeksi bir önceki aya göre yüzde 1 olan beklentilerin üzerinde, yüzde 3.6 daraldı. Siparişlerin yıllık bazda artış oranı ise bir önceki aydaki yüzde 11.4’ten yüzde 2.1’e geriledi. Söz konusu dönemde taşıt araçları hariç çekirdek siparişler endeksi ise aylık bazda yüzde 0.8 geriledi. Çekirdek siparişlerdeki yıllık bazda artış ise yüzde 6.2’den yüzde 3.3’e düştü

İsmini açıklamayan bir kişi kredi sigorta şirketi AMBAC’ın sermayesini 3 milyar dolar artırmak için sekiz banka ile görüşmeler yaptığını ve kurtarma planının hazırlandığını açıkladı.

İÇERDE NE YAPIYORLAR

Dışarıda bu gelişmeler yaşanırken içeride yaşananlardan birkaç haber örneği ise şöyle:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda teknik çalışmalar için kurulan Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, emekli milletvekili maaşına zam öngören maddeyi sosyal güvenlik reformundan çıkardığını ama milletvekillerinin redaksiyon aşamasında bu maddeyi yine koyduğunu açıklayarak, "Bu Meclis tarihinde bir ilk" diye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Irak’a kara harekatının başladığı gün türbanla ilgili anayasa değişikliklerini onayladı. Gül, partilerin anlaşıp başka bir formül bulması için sivil toplum örgütlerini görevlendirmiş ama bu girişimler başarılı olamamış. CHP Lideri Baykal’a yapılan teklifler, yanıtları daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.

* YÖK, anayasa değişikliklerinin yeteceğini artık üniversiteye türbanlı öğrencilerin gireceğini savunup, rektörlere talimat yazıyor. Rektörler yasa çıkmadan türbanlı öğrenci alınamayacağını, bunun suç olacağını söylüyor. Karşılıklı açıklamalar devam ediyor. Son olarak dün YÖK, "Cumhuriyetin temel ilkeleri özgürlükleri kısıtlama gerekçesi olamaz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Kürt hükümetinin üzerindeki Başkanlık Divanı, "Kürtler ve sivil yerleşim birimlerine saldırı olması halinde halka kendini savunması talimatı verilmiştir" açıklamasını yaptı. Irak Hükümeti ise Türkiye’nin, sınırlı operasyon güvencesi verdiğini açıkladı.

- Cumhurbaşkanı Gül yurtdışı gezilerini iptal etti, Genelkurmaydan brifing aldı. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve komutanlar dün şehitlerin cenaze törenine katıldı.

Ekonominin altından zeminin nasıl kaydığını, dünkü birkaç haber bile anlatıyor...
Yazarın Tüm Yazıları