Zekeriya Yıldırım Doğuş'tan ayrılıyor

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Zekeriya Yıldırım, yıllarca kamuda çalıştı. Turgut Özal iktidarında, Merkez Bankası Başkanvekilliği görevine getirildi. Başkanlığa Rüşdü Saracoğlu'nun atanması üzerine de kamudan ayrıldı.

Önce Ankara'da kendi şirketini kurdu. Yıldırım Danışmanlık adıyla ve sadece eşinin çalıştığı Ankara merkezli bir şirketin patronu oldu. Büyük hissesi Ayhan Şahenk'e ait olan Doğuş Holding'e de danışmanlık yaptı. Sonra bu Holding'in en tepe noktasına geldi. Doğal olarak da kendi şirketini tasfiye etti. Yaklaşık 8 yıl süreyle Doğuş Holding Başkan Yardımcılığı, İcra Kurulu Başkanlığı başta olmak üzere bu gruba ait çeşitli şirketlerin yönetiminde bulundu.

Ve Zekeriya Yıldırım, şimdi tekrar kendi işinin patronu olacak.

Zekeriya Bey, Yıldırım Danışmanlık Şirketi'ni bu kez İstanbul merkezli olarak kuruyor. Başvuruyu yaptı. Doğuş Holding'deki tüm yönetim görevlerinden bir bir ayrılıyor. Garanti Bankası, Osmanlı Bankası Yönetim Kurulu üyeliklerinden istifa etti bile. Mart ayı sonunda Doğuş Grubu'yla ilgili olarak yenetici görevi tamamen sona erecek.

Ancak bu gruptan tamamen kopmuyor. Doğuş'a da danışmanlık yapacak. Enerji başta olmak üzere sigorta, yabancı ortaklıklar ve proje bazında.

Peki Doğuş'ta neler oluyor? Daha doğrusu Zekeriya Yıldırım'dan boşalan koltuklara kimler gelebilir?

Kulisler çok hareketli. Spekülasyonlardan biri, grubun en büyük bankalarından Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör'ün, Zekeriya Yıldırım'dan boşalan yere geleceği yönünde. Bir isim daha telaffuz ediliyor o da Doğuş Holding'den Süleyman Sözen. Bu arada Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar'ın da Garanti Bankası'nın başına getirileceği konuşuluyor.

Hem Akın Öngör ile hem de Aclan Acar ile konuştum. Her ikisi de ser verip sır vermiyorlar. Kendileriyle ilgili bu spekülasyonların doğru olmadığını söylemekle yetiniyorlar.

Bu iki bankacıya başka grup ve şirketlerden teklifler geldiğini de öğrendim. Örneğin Akın Öngör'e Global'dan teklif gittiğini biliyorum. Ancak Öngör kabul etmemiş. Yetkililerin yalancısıyım, ne Garanti Bankası'nın ne de Osmanlı Bankası'nın satılacağı spekülasyonları da doğru değilmiş...

Doğuş Holding'in patronu Ayhan Şahenk biliyorsunuz müteahhit kökenli bir işadamı. Çok kolay da banka alıp satıyor. Garanti Yatırım, Bank Ekspres bunun en son örnekleri.

Doğuş Grubu'nda ikinci jenerasyondan da söz etmeden geçemeyeceğim.

Ayhan Şahenk'in iki çocuğu var. Ferit ve Filiz. Her ikisi de Holding'de çalışıyor. Ferit Şahenk, her gün gruplarına bağlı bir şirkette ihtisas yapıyor. Çekirdekten yetişiyor. Filiz Şahenk'in Holding'in beyni olduğu söyleniyor...

Adana'nın A'sı Kayseri'nin K'sı

Akbank adının, Adana'nın A'sı, Kayseri'nin K'sının birleştirilmesinden oluştuğunu bilmiyordum doğrusu. Geçenlerde Sabancı Center'daki 50. yıl kutlamasında öğrendim...

Adanalı işadamlarıyla Kayserili işadamları, Çukurova Bölgesi'nde boy atmasını istedikleri dokuma sanayiinin finansman sorununu çözmek için 1948 yılında Akbank'ı kurmuşlar.

Hacı Ömer Sabancı, Nuriye Has, Bekir ve Ahmet Sapmaz, Behice Naci Yazgan, Mustafa Özgür ve Tekin Aileleri biraraya gelmişler, bankayı 83 ortakla Adana'da hayata geçirmişler.

50 yıl önveki açılış töreninin öyküsü de çok ilginç. Ziyaretçilere el ilanları ve broşürlerin yanı sıra ikramiye programı da sunulmuş. 10 bin lira tutardaki para ikramiyesinin dışında, bayan mudiler için Adana burması, elmas küpe, elmas yüzük gibi ziynet eşyaları da düşünülmüş.

5.7 milyon lira sermayeden 125 trilyon lira sermayeye. Dünyada, sermaye yeterlilik rasyosunda ilk 50 banka arasında 8'inci, aktif kârlılıkta 2'nci, özkaynak kârlılığında 5'inci bankası olan Akbank, yarım yüzyılı hoş bir seremoniyle geride bıraktı.

Sabancı Center'daki gecede değişik bir multivizyon gösterisine tanık olduk. Salt şirket tanıtımı yerine Dünya ve Türkiye'deki ekonomik sosyal gelişmeler enfes bir kompozisyonla sunuldu. 50 yıllık bir nostalji gecesiydi, adı doğru konmuştu.

Haldun Dormen'in yönettiği gösteride, solistler Erol Evgin ve Zuhal Olcay'dı. Üstad Münir Nurettin Selçuk'un ‘‘Kalamış’’ adlı eseriyle başladılar. Her yıla damgasını vurmuş yerli yabancı parçaları seslendirdiler. Program enflasyonun yüzde 101'i bulduğu şu günlere çok uygun düşen ‘‘Lüküs Hayat’’ şarkısıyla tamamlandı

‘‘Şişli'de bir apartıman , yoksa eğer halin yaman, nikel kübik mobilyalar, duvarda yağlı boyalar/Lüküs hayat, bak keyfine, yan gel de yat, oh ne rahat’’ şarkısı gündeme pek yakıştı doğrusu...

Osmanlı mağazalarda

Osmanlı Bankası'yla ilgili olarak yeni gelişmeler var. Ayhan Şahenk'in 58 şubeyle satın aldığı Osmanlı Bankası'nın şimdi 71 şubesi oldu. 2000 yılında 100 şubeli bir banka hedefleniyor. Ayrıca mağazalar içinde stand açmaya da başladılar. (Türkiye genelinde 30 stand olacak) Alman hipermarket zinciri Metro ile anlaşma tamamlandı. Yine Metro'nun yan şirketleri Real ve Praktiker mağazalarında da Osmanlı Bankası'nın standları olacak. Bu arada Özbekistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile Avrupa'da da Osmanlı Bankası'nın şubelerini açma girişimleri var.

TÜBİTAK ve AGIT kurucu

Genç sanayici ve işadamları şu günlerde çok heyecanlılar. Türkiye Sanayici ve İşadamları Dernekleri Başkanlar Konseyi (TÜSİBAK) çatısı altında toplanan bu işadamları, TUGİB'i kuruyorlar. Resmen kurulmadı, (Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor) ama kurucu üyeler belli oldu.

Daha önce bu sütunda, TÜSİBAK'ın bir teknoloji vakfı kuracağından söz etmiştim. Adı, AGIT'e uygun olsun diye TÜGİT olarak telaffuz ediliyordu. AGIT bir Alman kuruluşu. Açılımı, Aachen Bilimsel Geliştirme ve Teknoloji Transferi Şirketi. Şimdi TÜGİT'ten vazgeçildi ve adı TUGİB olarak belirlendi. Yani Teknolojik Uluslararası Geliştirme Birliği.

İşte bu birliğe, AGIT kurucu üye olarak katıldığını resmen bildirdi. Yanı sıra TÜBİTAK da kurucu üye oluyor.

3335 sayılı yasa ile kurulması planlanan TUGİB'in başında, kuruluş için icra kurulu başkanlığına getirilen Samsun SİAD Başkanı Orhan Cazgır olacak. TUGİB'in merkezinin Ankara olması düşünülüyor. Ama İstanbul ve Bursa önerileri de var. Fakat büyük olasılıkla Ankara olarak başvuru önümüzdeki hafta yapılacak.

Bu arada TUGİB'e kurucu üye olarak katılan AGIT ile önümüzdeki hafta Almanya'da biraraya gelinecek. İstanbul Avcılar-Hadımköy, Ankara SİAD- Ankara Ostim, İzmir, Sakarya, Samsun, Bursa ve Adana SİAD üyeleri (80 kişilik bir heyet) Almanya gezisine katılacak. AGIT, 200 bin dolar civarındaki AB bölgesel kalkınma fonunu Türk şirketlerine kullandıracak. TÜSİBAK Başkanı Cengiz Bozbeyoğlu, Türk şirketlerinin gereksinimi olan AR-GE desteği ve teknoloji üretmede alternatif çözümler üzerinde duracaklarını söylüyor. Bu arada AGİT ile TUGİB arasındaki iletişimi, AGIT Proje Yöneticisi Özgür Kıratlı sağlayacak. Birliğin kuruluşunu, risk sermayesi yatırım ortaklığı şirketi ile teknopark izleyecek....













Yazarın Tüm Yazıları