Zekat, burs olarak verilebilir

Güncelleme Tarihi:

Zekat, burs olarak verilebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İrfan Yücel, zekat ve fitrelerin, ‘‘Yoksul öğrencilere verilmek üzere itimat edilen, güvenilir kişiler tarafından yönetilen vakıflara’’ verilebileceğini bildirdi.

Yazı İşleri Müdürümüz Aydın Candabak'ın, dünkü Eğitim Sayfası'nda yayınlanan ‘‘Fitre ve zekatlarınız için burs veren vakıfları da düşünün’’ önerisi, Diyanet'te ve vakıflarda yankı buldu.

Hürriyet'e bir açıklama yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İrfan Yücel, zekat veriliş şeklinin Tevbe Suresi'nin 60. ayetinde belirtildiğini kaydederek, günümüzde tüm şartların yoksul kişiler üzerinde toplandığını belirtti. İslam'da zekatın devlet tarafından toplandığını ve devlet tarafından belirlenen kişilere dağıtıldığını da ifade eden Yücel, ‘‘Ancak devletimiz laik devlettir. O yüzden bizde devlet toplamıyor. Kişiler zekat ve fitrelerini istedikleri kişilere verebiliyorlar’’ dedi.

VAKIFLAR: EN BÜYÜK SEVAP

Onbinlerce öğrenciye yıllardır burs veren Türk Eğitim Vakfı yetkilileri, fitre ve zekatların burs olarak yapılması önerisine destek vererek, şunları söylediler:

‘‘Hazreti Peygamberimizin 'İlmi beşikten mezara kadar talep ediniz' sözlerini düstur alacak herkes için okumak isteyip de maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamayan başarılı gençlere yardımcı olmak bir vicdan borcudur. İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan fitre ve zekat ayıdır. Neden, bu güzel dayanışmanın sonucu başarılı bir gence burs olarak ulaşmasın? Onun gönlünde isminiz şükranla anılmasın? Anayasamız eğitimin sorumluluğunu devlete vermiştir. Ancak, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip olan ülkemizde, ihtiyaçlar hükümetlerin kaynaklarını aşıyor. Bu nedenle herşeyi devletimizden beklememiz özel kaynakları da seferber etmemiz gerekiyor.

Sağlığında olduğu gibi şimdi de görüş ve düşünceleri ile bize yol gösteren değerli büyüğümüz, kurucumuz merhum Vehbi Koç, bu eğitim imecesinde halkımıza ne kadar güvendiğini 'Türk milleti büyük bir millettir. Yaptığı yardımın yerine gittiğini gördüğü zaman, daima yardımcı olmaktadır’’ sözleriyle anlatmıştır.''

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım ise, ‘‘Zekat neden burs olmasın. Tabii ki olsun. Başarılı ve gereksinimi olan öğrenciye burs vermek, İslam dini açısından da sevaptır’’ dedi. Yıldırım, vakfın bağış alırken Yönetim Kurulu kararına göre hareket ettiğini, kendi kaynaklarıyla burs verdiklerini belirterek, şunları söyledi: ‘‘Ama herhangi bir malvarlığı olmayan, ancak öğrencilere destek olan vakıf veya derneklere bu amaçla yapılacak yardımlar faydalı olur. Bunu destekliyoruz. Bizim bu konuda beklenti ve talebimiz yok.’’

VAKSA yetkilileri ise, öğrencilere yapılacak her türlü yatırımın yerinde olacağını belirttiler.

21'nci Yüzyıl Vakfı Başkanı Avukat Gülbin Sözen, ‘‘Ülke sorunlarına duyarlı her insan, bir genç için ben de varım dediği an, dostları adına yeni yıl, bayram kartı ve armağan yerine burs bağışı yaptığı an, veya zekatlarını fitrelerini bursa dönüştürmek istediği an önemli andır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!