Zayıflatan besin var mı?

Canının çektiği her şeyi keyifle yiyip içmek ama 1 gram bile kilo almamak muhtemelen hepimizin içinden geçiyor.

Haberin Devamı

Ne yazık ki bu güzel istek (!) şimdilik rüya olmaktan öteye gitmiyor. Ama yine de kilo kontrolünü kolaylaştırabileceği belirtilen bazı besinler var ve o besinler bilinçli tüketildiklerinde kilo aldırmıyor, hatta “kilo kaybına yardımcı” olabiliyor.

-YEŞİL ÇAY: Her gün 2-3 bardak içmekte fayda var. İçindeki kateşinler metabolizmayı hızlandırıyor.

-SİRKE VE LİMON:
Kalori değerleri neredeyse yok gibi bir şey ama ikisi de hangi yiyeceğe eklenirse eklensin o yiyeceğin glisemik yükünü düşürüyor. Ayrıca sirkedeki asidik asit, limondaki sitrik asit tokluk hissini destekliyor. Özellikle elma sirkesi, içerdiği potasyum ile vücuttan fazla suyun ve toksik kimyasalların atımını hızlandırıyor. Kalsiyumdan zengin oluşu kemik yapısına katkı sağlarken, osteoporozun önlenmesine de yardımcı oluyor. Malik asit ve asetik asitler bakteri ve mantarlarla savaşıyor. Malik asit bazı kişilerde eklemlerin çevresinde biriken ürik asit birikimlerini çözerek eklem ağrılarını da hafifletiyor. Bağırsaklarda probiyotik etki gösterip sindirimi kolaylaştırıyor. Elma sirkesinin metabolizmayı hızlandırdığı da öne sürülüyor.

-YUMURTA:
Kolesterol sorununuz yok ve kalp damar hastası da değilseniz doktorunuzla konuşarak her sabah güne kıvamında haşlanmış bir yumurta yiyerek başlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta tokluk hissini artırıyor, proteinden zengin olduğu için metabolizmayı hızlandırıyor.

-GREYFURT:
Düzenli tüketildiğinde (mesela öğle veya akşam yarım greyfurt) kilo kaybını destekleyen bir meyvedir.

-CEVİZ, BADEM, FINDIK:
Üçünün de 100 gramı yaklaşık 600 kaloridir. Bu nedenle her gün bu üçlüden sadece birini (veya üçünün karışımını) toplamda en fazla 30 gram yemeniz (150-200 kalori) yeterlidir. Bu tercihi ara öğünlerinizde de kullanabilirsiniz. Üçünün de Omega-3’ten zengin olması ve tokluk hissi vermesi kilo kontrolünü kolaylaştırıyor.

-ZEYTİNYAĞI:
Zeytinyağının da bir kaşığı diğer yağlar gibi 120-130 kalori enerji içeriyor ama tekli yağlardan zengin olması tokluk hissini artırmasına ve depolanmış yağların daha kolay çözülmesine yardımcı oluyor. Kilo sorununuz olsa da olmasa da daha az yağ tüketin ve yağ tercihinizi zeytinyağından yana kullanın.

Yazarın Tüm Yazıları