Zayıflama ilaçları çok zarar verebilir

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Başkanı, İlaç ve Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Tunçok, zayıflatıcı maddelere karşı herkesi uyardı, "Zayıflama amacı ile bitkisel oldukları ileri sürülen tedavi edicileri kesinlikle kullanmayın. Hekim kontrolünde zayıflayın. İlaç ve Zehir Danışma Merkezi olarak (0-232-412 39 39) kim tarafından, nerede ve hangi koşullarda üretildiği belli olmayan zayıflama ilaçlarının kesinlikle kullanılmamasını öneriyoruz" dedi.

Bitkilerden ilaç elde edilebileceğini ancak üretim koşullarına uyulması gerektiğini savunan Tunçoku, piyasada zayıflama ilacı diye satılan maddelerin etkisiyle güvenirliliğinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurguladı, şunları söyledi:

"Ayrıca kutusunda belirtilmediği halde, içlerinde sibutramin, rimonabant, fenitoin, ve fenolfitalein gibi insan sağlığına zararlı kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler ani kan basıncı yüksekliği, kalpte ritm bozuklukları, çarpıntı, inme, beyin kanaması ve hatta ani ölüme neden olabilmektedir. Bu maddelerin doğal bitkiler içerdiği için zararlı olamayacakları görüşü kesinlikle yanlıştır. Bu maddeler laboratuvarda analiz edilerek, içerikleri saptanmadan ve klinik araştırmalar yapılmadan zararlı etkilerinin olup olmadığı yorumu olanaksızdır.

SAKINCALI LİSTE

ABD Besin ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bazı ilaçları, sibutramin, rimonabant, fenitoin ve fenolfitalein gibi zararlı maddeleri içermesine karşın, belirtilmediği için zararlı ilan ettiğini belirten Tunçoku, ithal edilebeceği için uyarı gerektiğini vurguladı, bunları şöyle sıraladı:

Fatloss Slimming, 2 Day Diet, 3x Slimming Power, Japan Lingzhi 24 Hours Diet, 5x Imelda Perfect, Slimming, 3 Day Diet, 7 Day Herbal Slim, 8 Factor Diet, 7 Diet Day/Night Formula, 999 Fitness Essence, Extrim Plus GMP, Imelda Perfect Slim, Lida DaiDaihua, Miaozi Slim Capsules, Perfect Slim, Perfect Slim 5x, Phyto Shape, ProSlim Plus, Royal Slimming Formula, Slim 3 in 1, Slim Express 360, Slimtech, Somotrim, Superslim, TripleSlim, Zhen de Shou, Venom Hyperdrive 3.0.

Ayakkabıya dikkat

Ortopedİ Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem, ayak ağrısı yakınmalarına sıkça rastlandığına dikkat çekti, "Özellikle kadınlarda, ince tabanlı ve yüksek topuklu ayakkabıya bağlı sorunlar var" dedi.

Temel sorunun kötü ayakkabı olduğunu vurgulayan Köstem, şöyle konuştu:

"Kadınlar süslerine daha çok düşkün olduğu için ince tabanlı, yüksek topuklu ayakkabı giyiyor. Ama sağlıklarına zarar veriyorlar. Çok ince burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıdan kaçınmalı. Ayakkabı tabanının kalın, burnunun geniş olması gerekir. Sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerin baş parmağı, diğer parmakların altına doğru çarpılır. Çok ciddi sorun, ameliyat etseniz bir türlü, etmeseniz bir türlü. Şekil bozukluğu, nasır için gelenler var. Nasırlar ayak kalvisinin çökmesine, kötü ayakkabıya bağlı. Nasır ilacı kullandıkça açık yaralara neden oluyorlar. İlaç yerine, sabırla 7-8 ay sağlıklı ayakkabı giyildiğinde nasırların rahatladığını görecekler."
Yazarın Tüm Yazıları