Zarar bedelinin 3 katı ceza

Güncelleme Tarihi:

Zarar bedelinin 3 katı ceza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 16:03

Büyükşehir Meclisi, kentte ‘ruhsatsız veya ruhsat şartlarına uymayarak’ alt yapı çalışması yapan kurumlara, verdikleri zarar bedelinin 3 katı para cezası uygulama kararı aldı.

Haberin Devamı

Kentte, sağlam asfalt ve kaldırımların zarar görmesine neden olan ‘ruhsatsız veya ruhsat şartlarına uymayarak’ yapılan kazıların önüne geçmek amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi yeni bir karar aldı. 

Meclis’in, önceki akşam görüşülen ocak ayı olağan toplantısında, Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) Müeyyideler Yönetmenliği’ne ilişkin Başkanlık Yazısı görüşüldü. Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez’in başkanlığında görüşülen Başkanlık Yazısı’nda, daha önce yönetmelikteki 4 ve 5’nci maddelerin mahkeme kararıyla iptal edildiği hatırlatılarak, şöyle denildi:
“Başkanlığımız tarafından Ankara mücavir alanlarında ruhsatsız veya ruhsat şartlarına uymayan çalışmaların tespiti halinde tutanak tutulmakta, bu tutanaklara AYKOME Müeyyideler Yönetmenliği’nin ilgili maddeleri uyarınca Belediye Encümeni onayı ile cezai işlem uygulanmaktadır. Ancak ilgide kayıtlı Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin kararı sonrası Ankara Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi Müeyyideler Yönetmenliği’nin 4. ve 5. maddeleri iptal edilmiş olup Ankara mücavir alanlarında ruhsatsız veya ruhsat şartlarına uymayan çalışmaların tespiti halinde uyguyanacak herhangi bir müeyyide bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

OYBİRLİĞİ İLE GEÇTİ

“Ruhsatsız çalışmaların tespiti durumunda her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile belirlenen birim fiyatlarının 3 katı üzerinden hesaplanarak ruhsatlandırma yapılması” talebinin yer aldığı Başkanlık Yazısı, AK Parti, CHP ve MHP gruplarının oy birliğiyle kabul edildi.  Karara göre Başkent’teki sokak ve caddelerde ruhsatsız veya ruhsat şartlarına uymayarak kaçak kazı yapan kurum ve kuruluşlara üç katı ceza uygulanacak.

“ANKARA KAZAN BİZ KEPÇE” DEMİŞTİ

Ankara Hürriyet’in Başkanlar Konuşuyor röportajlarının ilk konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kaçak kazı yapan kurumlara tepki göstermişti. Kaçak kazı yapanlara daha önce 5 katı ceza kestiklerini, özel alt yapı kuruluşlarının bunu mahkemeye taşıyarak iptal ettirdiklerini belirten Gökçek, kazı yapanları yakalamak için gösterdikleri mücadeleyi, “Ankara kazan biz kepçe” şeklinde yorumlamıştı. Gökçek konuyla ilgili, “Özel alt yapı kuruluşları zaman zaman kaçak olarak altyapıları döşüyor. Kaçağı yakalayınca yatıracağı paranın 5 katı ceza kesiyorduk, mahkemeye gidip bozdurdular. Şimdi Ankara kazan biz kepçe bunları yakalamaya çalışıyoruz. Bunlar sokakları delik deşik ediyor vatandaş belediyeye fatura kesiyor. Hiçbir teşkilat belediyenin yaptığı planlamaya uymuyor. Özellikle özel sektör yatırım programına göre hareket edip, halkın taleplerini ‘belediye bize izin vermiyor’ diye geçiştiriyor. Halkı bizim üzerimize kışkırtıyor. Bütün alt yapı kuruluşlarının tek elden yatırımları birleştirmediği sürece bir düzenleme yapılabileceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!