Zammın yankıları

GEÇEN haftayı milletvekillerine yapılan emekli zammını konuşarak geçirdik. Fransa Meclisi Ermeni soykırımının inkarını suç sayan teklifi görüştüğü gün bizim Meclis’te ise emekli vekillere yapılacak zam kabul edildi.

İster istemez bu düzenleme tüm kesimlerden anında tepki gördü. Ancak aradan geçen zamanda işçi ve memuru temsil eden sendikaların ne yönde tutum takındığı da merak edildi. Konuştuğum sendika temsilcileri düzenlemeden rahatsız olduklarını söyledi. Başta KESK, DİSK, Memur-Sen ve Kamu-Sen gibi milyonların temsilcisi sendikalar konuya anında yanıt verdi.

Sendikalar şaşkın

Sendikalar, dört gözle çıkmasını bekledikleri İntibak Yasası bir köşede dururken, emeklilik düzenlemesinin gece yarısı Meclis’te kabul edilmesini şaşkınlıkla karşıladı.
Mesela KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, milletvekili emekli maaşlarında yapılan artış oranı kadar zam istediklerini belirtti. Tombul, bu sözleriyle bir anlamda emeklilerin haklı feryatlarına da tercüman oldu. Tombul “Güler misin ağlar mısın?” dercesine anlattığı bir fıkrayla da son dakika düzenlemesi yapan vekilleri “ağalara” benzetti.

Vicdanlar yaralı

Konuya tepki gösteren bir başka isim de Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk oldu. Milletvekillerinin milletle alay ettiğini savunan Koncuk’un sözlerinde ise ince mesajlar yüklüydü. Koncuk, “15 ayda memurlar için bir kanun çıkaramayan ancak kendileri için 15 dakikada kanun çıkartanları kınıyorum” dedi.
Bana göre en sert tepkiyi veren DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün oldu. Görgün’e göre düzenleme vicdanları yaraladı. Görgün’ün dikkat çektiği “yaralı vicdanlar” aslında çoğu zaman ay sonunu getiremeyen emekli vatandaşlarımızdı.

Gözler Çankaya’da

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Meclis’e mesajını “Milyonların beklentisine cevap vermeyen bir Meclis diğer tarafta bazı konuları anlık çıkartabiliyor. Burada çifte standart var” sözleriyle dile getirdi.
Daha çok tartışılacağa benzeyen düzenleme için gözler şimdi Çankaya Köşkü’ne çevrildi. Sendikaların şaşkına döndüğü, kamuoyunun büyük çoğunluğunun ise yanlış bulduğu düzenleme için bakalım Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tasarrufu ne olacak?

Ankara şartları

AKKUYU Nükleer Santrali’ni yapacak olan Rus şirketi geçtiğimiz hafta Ankara’ya Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusuna geldi. Atomstroyexport isimli şirket başvuru sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda iki şartla karşılaştı. Bakanlık Ruslardan nükleer konusunda kamuoyuna detaylı bilgi verilmesini ve kaygıların giderilmesini istedi. Ayrıca nükleer santralin atıkları konusu da görüşmelerde masaya yatırıldı.
Çevreyle ilgili endişelerin arttığı bir ortamda Rus şirkete sunulan şartların nasıl gerçekleşeceğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları