GeriSeyahat Zamantı’da rafting yapılabildiğini en fazla 50 kişi bilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zamantı’da rafting yapılabildiğini en fazla 50 kişi bilir

Zamantı’da rafting yapılabildiğini en fazla 50 kişi bilir

Aylar önce, "Zamantı Nehri’nde rafting yapılıyormuş" demişti bir arkadaşım. Henüz bir rafting botuna ayak basmamış bir tatlısu raftingseveri olarak aklımda yer etmişti. Çünkü Türkiye’de rafting yapılan yerler sayılı. Çoruh Nehri, Köprülü Kanyon, Manavgat, Dalaman Çayı, Dim Çayı, Alara Çayı, Melen... Zamantı’yı birkaç kişiden daha duyunca araştırmak farz oldu.

Zamantı’da rafting yapan tek şirket Medraft’ı buldum; sahibi Mehmet Koyuncu’ya Zamantı’da yaptığı turu anlattırdım. Kayseri’den başlayıp Adana’da sona eren ve beş gün boyunca neredeyse insan görmeden geçen parkurun, keyifli ve heyecanlı bir alternatif olduğu kesin.

Nerden geldi aklınıza Zamantı’da rafting?

- Mevcut parkurlara yeni bir rota eklemek istedik ve haritayı açıp, nerede nehir var diye bakmaya başladık. Zamantı’yı bulduk, dört kişilik bir ekip yolladık. Bir Alman, bir Hollandalı, bir İsrailli ve bir Türk. Bir hafta sonra geldiklerinde hálá heyecandan elleri titriyordu. "Biz hayatımızda böyle bir rafting yapmadık" dediler.

Nerede Zamantı?

- Kayseri havaalanına iki buçuk saat. Kayseri’nin en güneydeki ilçesi Yahyalı’da başlıyor. Orada küçük bir çay ama ileride doğudan gelen Göksu ile birleşip Seyhan Nehri’ni oluşturuyor. Turun 40-50 km’lik bir bölümü Zamantı üzerinde, son 50 km. Seyhan nehrinde.
/images/100/0x0/55ea4fe6f018fbb8f877a0d4

Zamantı’nın keyifli yanı ne?

- Başladığımız noktada denizden yüksekliğimiz 720 metreydi. 100 km. sonra Adana’da vardığımız irtifa 160 metreydi. Beş günde 500 metre alçaldık. Beş günde toplam beş kişi gördük, yerleşim çok az. Türkiye’de bugüne kadar en fazla 50 kişi görmüştür bu parkuru.

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ FİLMİNİN SAHNESİ SANKİ

Suya nereden girdiniz?

- Cumartesi günü Yahyalı’dan suya girdik. Bu yol bizi Aladağlar’daki Kapuzbaşı Şelaleleri’ne ulaştırdı. Kapuzbaşı, bence Türkiye’deki en güzel 10 noktadan biri. Yüzüklerin Efendisi filminden bir sahnede gibi hissettik. Orada küçücük bir köy de var.

Gece kampını oraya mı kurdunuz?

- Evet. Köyün adı, Güney Şelale. Çok basit bir pansiyon bulup açıkta, şadırvanların altında uyuduk. Medeniyetle son karşılaşmamız buradaydı. Ertesi gün kahvaltıdan sonra 25 km. hiç durmadan gittik. Akdeniz’e doğru gittikçe her taraf zakkum, çiçek ve bodur çam doldu. O gün kamp yaptığımız yer, bu seyahatin en görülmeye değer yeriydi.

Neresi burası?

- Adı yok... Biz, Alice Harikalar Diyarında koyduk ismini. 100 metre eninde bir kaya duvarı düşünün, tepeden sular akıyor. Suların aktığı yerler yemyeşil, arkasında mağaralar. Akan su çok kireçli olduğu için bitkileri fosilleştirmiş ve mağaralar oluşturmuş; tepede sarkıtlar var. Ve düşünsenize, dünyada ilk defa siz ayak basıyorsunuz buraya! Hiçbir
/images/100/0x0/55ea4fe6f018fbb8f877a0d6
yere dokunamıyorsunuz, anında kırılıyor.

Ertesi gün neler bekliyordu sizi?

- Yola çıktıktan 100 metre sonra nehir mehir kalmadı ortada. Meğerse nehir bir tünele giriyormuş. O gün çok azgın sularda rafting yaptık, çok yorulduk.

Adana’ya yaklaştıkça duruldu mu sular?

- Üçüncü gün, Göksu ve Zamantı birleştiğinde kolay bir yolculuk yaptık. Üstelik tam birleşim noktasında kimsenin ayak basmadığı harika bir kumsal keşfettik. Ama ertesi gün hayatımın en yorucu raftingini yaptım. Bir saat içinde zorluk derecesi en az 5 olan yedi-sekiz notadan geçtik. Son rapidin adını Labirent koyduk. Orada bırakın suda gitmeyi, yürümek bile zor. Botları yanımıza alıp 150-200 metre kayalardan yürüdük. Ondan sonrası da çok rahattı. İki raft arasında frizbi bile oynadık. Köprülerin altından, eskiden krom madeni olarak kullanılan kayalardan geçtik. Aladağlar Türkiye’nin en büyük demir kütlesinin olduğu yer olduğu için, etraf kırmızı ve mor kayalarla dolu. Eğner’e vardığımızda tur bitmiş oldu.

RAPİD ÖLÇÜSÜ

Nehir dümdüz akarken, birdenbire 50-60 metre boyunca eğik akmaya başlar. Bu bölümlerde kayaların olduğu noktalarda su kabarır, köpürür. İşte bunun şiddeti, rapid ölçüsünü belirler. 1’den 6’ya derecelendirme vardır. 3-4 dereceli rapidler herkesin kolaylıkla yapabileceği yerler. Beş çok zor, 6 geçilemez demek. Zamantı’da 5 rapid dereceli noktalar var.

www.medraft.com

BİZİ BİR KAMYONET İZLİYOR

Botlarda su geçirmeyen yiyecek torbalarımız var. Bir de karadan bizi izleyen kamyonetimizle uydu telefonu ve telsiz ile haberleşiyoruz. Gelip, çadırları kuruyor, yemekleri yapıyorlar.

HERKES RAFTİNG YAPABİLİR

Rafting yapmak için eğitim almaya, hatta yüzme bilmeye bile gerek yok. Olur da suya düşerseniz de, yüzmek yerine kendinizi ayaklar önde, kafanız arkada suyun akışına bırakmanız lazım. Her daim kask ve can yeleği takmak zorundasınız zaten.

BOTUN PATRONU DÜMENCİ

O ne diyorsa yapmanız gerek. Hem yola devam edebilmek için hem de güvenliği tehlikeye atmamak için dümencinin komutlarına koşulsuz uyulması gerek.

GECELERİ KÜT DİYE SIZDIK

Akşamları sohbet edildi, tavla ve kağıt oynandı ama herkes o kadar yorgundu ki, küt diye sızıyordu.

En sevdiği 5 yer

á Zamantı Nehri áUçhisar (Kapadokya) á Ayder Yaylasıá Roma á Bozcaada

seyahatte ne okuyor

Okuduğu romana devam ediyor.

ne dinliyor

Müzik değil, gittiği yeri dinliyor.

ne giyiyor

Yürüyüşe uygun ayakkabı, pamuklu pantolon. mayo, tişört, sandalet.

ne yiyor, ne içiyor

Her şeyi yiyor, her şeyi içiyor. Maymun beyni hariç!

neyle seyahat ediyor

Trenle.

nerede kalıyor

Doğanın içindeki seyahatlerde bölgenin en iyi yerinde kalıyor. Büyük şehirlerde otantik otelleri seviyor.

kimle seyahat ediyor

Eşi Esra ile.

çantasının olmazsa olmazları

Deodorant, şampuan. "Onlar da olmazsa sorun değil, gittiğim yerden alırım" diyor.
False