Zahmetli ama leziz

Pelteyi bilir misiniz? Anneanneniz ya da babaannenizin elinden hiç pelte yediniz mi?

Haberin Devamı

Neden anneanne ve babaanneleri andığımı da söyleyeyim pelteden bahsederken. Çünkü eskinin en popüler tatlılarından biri olan pelte, bugünlerde pek yapılmıyor ve hatta gençler tarafından bilinmiyor bile.Â
Dediğim gibi, eskiden evlerde en çok yapılan tatlılardan biri pelteymiş.
Peltesi en çok yapılan meyveyse narmış. Çünkü kan yapıcı özelliğinin dışında evin bereketini de artıracağına inanılırmış.
Osmanlı sofralarının da vazgeçilmez tadıymış pelteler. Özellikle ayva, nar ve portakal peltesi hem yumuşak kıvamı hem de hoş aromasıyla sık sık sofraları süslermiş.
Pelte olmadan önce meyvelerin başından geçen macera ise biraz yorucu.
Şekerle birlikte pişirilen meyve, elle ezilip kevgirden geçirildikten sonra bir de tülbende aktarılırmış iyice incelsin diye.
Belki de bu kadar zahmetli bir yoldan geçip damağa ulaştığı için Osmanlılar’ın ramazan sofralarında özellikle evin yaşlıları tarafından bu kadar sevilen bir tatlı olmuştur pelte.

Nohutlu pilav

Haberin Devamı

Kuzu etini yıkayıp tencereye alın.
7-8 bardak sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip kısık ateşte, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
(Eti düdüklü tencerede de haşlayabilir-
siniz.)
Pirinci ılık tuzlu suda 50 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Pişen etleri kevgirle pilav tenceresine alın. Tereyağını ekleyip etleri 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Pirinci ilave edin ve kısık ateşte karıştırarak 5 dakika daha kavurun.
Eti haşladığınız suya su ilave ederek 4 su bardağına tamamlayın ve etli pirincin üzerine dökün. Nohut ve tuzu ekleyip karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp karıştırın ve üzerini temiz bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 500 gr kuşbaşı kuzu eti
- 4 su bardağı  sıcak et suyu
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı pilavlık pirinç  (Lüks baldo pirinç kullanmanızı tavsiye ederim.)
- 50 gr tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
- 2 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları