Zabıtaya katılmadığı eylemden hapis isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Zabıtaya katılmadığı eylemden hapis isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 15:57

Van’ın Çaldıran ilçesindeki Kobani gösterileri sırasında elinde telsiz bulunduğu için polis tarafından ‘yasadışı gösteri’ suçundan gözaltına alınan ve ilçede hiçbir ölüm olmadığı halde cinayetten tutuklanan zabıta memuru Abdulaziz Adıyaman’a şimdi de dava açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Kobani gösterileriyle çalkalandığı 8 Ekim 2014’te, Van’ın Çaldıran ilçesinde de eylem yapıldı. Çaldıran Belediyesinde zabıta olarak görev yapan 48 yaşındaki Abdulaziz Adıyaman o gün resmi kıyafetiyle çarşıya gitti. Adıyaman, gösterilerin sürdüğü Merkez Camisi avlusunda gözaltına alındı. Polisler, Adıyaman’ın kendilerine bakarak, telsizle birşeyler konuştuğunu iddia etti.

Emniyet’te, Adıyaman’ın da aralarında olduğu sekiz kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten işlem yapıldı. Adıyaman, ifadesinde, olay günü namaz kılmak için camiye gittiğini ve gözaltına alındığını belirterek, “Bana ‘Sen telsizle anons mu yapıyorsun?’ dediler. ‘Telsizle anons yapacak kadar karaktersiz değilim’ dedim. Zaten telsiz de çalışmıyordu. Sistem kapalıydı” dedi. Adıyaman kalp hastası olduğu halde polis amirliğinde dövüldüğünü öne sürdü.

Haberin Devamı

Savcılık “silahlı örgüt üyeliği ve görevli memura direnme” iddiasıyla Adıyaman ve yedi kişiyi Çaldıran Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Mahkeme ilçedeki gösterilerde hiç kimse ölmediği halde Adıyaman’ı “kasten cinayet” suçundan tutuklayarak, cezaevine gönderdi. Adıyaman, avukatı Mahmut Kaçan’ın itirazı üzerine iki buçuk ay sonra tahliye edildi.

Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı iki buçuk yıl boyunca yürüttüğü soruşturma sonunda, yeni bir delil toplamaksızın, elde bir görüntü ve tanık olmadığı halde Adıyaman’ın da aralarında olduğu 24 kişi hakkında dava açtı. İddianamede, “silahlı örgüt üyeliği; kamu malına, mala, parti binasına ve Atatürk büstüne zarar vermek ile yasadışı gösteri” suçlarından 80 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!