Zabıtalar Suriyelileri vapurla karşı kıyıya gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Zabıtalar Suriyelileri vapurla karşı kıyıya gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 14:22

İstanbul'da yaşayan bazı Suriyeliler, dilencilik yaptıkları gerekçesiyle ilginç bir uygulamayla karşılaşıyorlar. Zabıta ekipleri tarafından Eminönü'nde yakalanan Suriyeliler vapurla Kadıköy'e gönderiliyor. Bu kez Kadıköy'de yakalanan sığınmacılar aynı şekilde Eminönü'ne geri gönderiliyor.

Haberin Devamı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve sayıları 1 milyonu geçen Suriyeli sığınmacılar zaman zaman farklı nedenlerle gündeme geliyor. Ülkelerinde yaşadıkları zorluklardan kaçarak Türkiye’ye gelen ve sınırda kamplarda kalmak yerine büyük şehirlerde yaşamayı tercih eden Suriyeli sığınmacılar çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyorlar.

Büyük şehirlerde sayıları hızla artan Suriyeliler farklı işlerde çalışarak ve kiraladıkları evlerde 3-4 aile kalarak hayatlarını sürdürüyor.

Ancak çoğu Suriyeli maddi imkansızlıklar nedeniyle büyük şehirlerde çok zor şartlarda yaşıyor. Park ve bahçelerde kalanlar ile dilencilik yaparak para kazanmaya çalkışan Suriyeliler zaman zaman şikayet konusu olabiliyor.

ZABITALAR YAKALAYIP VAPURA BİNDİRDİ

Bugün de İstanbul’ da çarpıcı kareler objektiflere yansıdı.

İddiaya göre Eminönü’de dilencilik yapan ve Fatih Belediyesi’ne bağlı zabıtalar tarafından yakalanan Suriyeliler vapurla Kadıköy’e gönderildi.

Kadıköy’de bir süre dilenen Suriyeli sığınmacılar bu kez de Kadıköy Belediyesi’nin zabıtaları tarafından yine vapurla tekrar Eminönü’ne gönderildi.

Görgü tanıkları benzer görüntülerin gün içinde defalarca tekrarlandığını öne sürdü.

Suriyelilerin vapurlara da ücretsiz olarak bindirilerek karşı kıyıya gönderildikleri iddia edildi.

Haberin Devamı

ZABITA YETKİLİSİ: HALKI RAHATSIZ EDİYORLAR, UZAKLAŞTIRIYORUZ

Hurriyet.com.tr’ye konuşan bir zabıta yetkilisi Suriyelilerin dilencilik yaptığını ve bazılarının halkı rahatsız ettiğini söylerken bu nedenle kendi bölgelerinden uzaklaştırmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Tuzla’da sığınmacılar için bir kamp bulunduğunu söyleyen belediye yetkilisi “Ancak orada kalmıyorlar. Kalabalık yerlerde dilencilik yaparak para topluyorlar. Çoğu zaman da halkı rahatsız ettikleri için vapur iskelesine götürerek kendi bölgemizden uzaklaştırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadıkları için cezai işlem de uygulayamıyoruz” dedi.

KADIKÖY BELEDİYESİ: MERKEZİ HÜKÜMETİN SORUNU

Kadıköy Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifader yer aldı:

Haberin Devamı

"Suriyeli mülteciler sorunu ne Kadıköy’ün ne de herhangi bir ilçe belediyesinin değil bizzat merkezi hükumetin sorumluluk alması gereken bir konudur. Sadece İstanbul’da sayılarının yüz binleri aştığı tahmin edilen ve durumları vicdanları yaralayan Suriyeli mültecilerle ilgili merkezi düzeyde acil adımlar atılmalı ve konu sosyal bir felakete dönüşmeden durumun hassasiyetini yansıtan bir irade sergilenmelidir.
Konuyla ilgili Kadıköy özelinde bazı internet sitelerine yansıdığı şekilde belediyemiz zabıtalarının Suriyeli mültecileri toplayıp vapur aracılığıyla Eminönü’ne gönderdiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Temel insani gereksinimlerinden yoksun biçimde sokaklarda yaşamak zorunda kalan bu insanlar “dilenci” durumuna düşürülmüştür. Kadıköy’de uzun zamandır yurttaşların desteğiyle geçici çözümler üretilen bu durum artık çözümsüz bir hal almış yer yer vatandaş ve esnafın da şikâyetlerine konu olmaya başlamıştır."

FATİH BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Fatih Belediyesi ise yaptığı açıklamada, "Fatih Belediyesi'nin haberde iddia edildiği şekilde bir uygulaması olmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerini kullandı.

Zabıtalar Suriyelileri vapurla karşı kıyıya gönderdi


Zabıtalar Suriyelileri vapurla karşı kıyıya gönderdi


.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!