YYÜ Teknokent’in Açılışı Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

YYÜ Teknokent’in Açılışı Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 14:08

BAŞBAKAN YARDIMCISI CEVDET YILMAZ, YYÜ TEKNOKENT'İN AÇILIŞI YAPTI.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üniversitesi olmayan kentin kalmadığını belirterek, “Biz bu üniversiteleri açarken, bize ‘Boşa yapıyorsunuz, hoca, öğrenci gitmez, sadece tabela üniversitesi olur’ dediler. Ama gelsin görsünler tabela mı yoksa gerçek üniversiteler mi yerinde görsünler” dedi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde uzun süredir hazırlığı yapılan ve 2013 yılında resmen kurulan Teknokent Anonim Şirketi hizmete açıldı. YYÜ Teknokent önünde düzenlenen programa Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva, kurum amirleri ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. YYÜ Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş’ın açılış konuşmasını yaptığı program, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın üniversite ve teknokentte yapılan çalışmalardan detaylı bilgi vermesi ile devam etti.
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üniversitelerin önemine değindi. Üniversitelerin önemli kurumlar olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Sadece eğitim kurumu değil, sadece araştırma kurumu değil diğer bir işlevleri kalkınma. İçinde bulundukları toplumu daha ileriye taşımaktır. Üniversitelerimizde çok sayıda nitelikli insan var. Geçmişte daha içe kapalı üniversiteler varken şimdi daha çok dışa açık üniversitelerimiz var. Üniversiteler etraflarına kalın duvar ören yapılar haline gelirse ne üniversite için ne de içinde bulundukları toplumlar için iyi olur. İş dünyasıyla, sivil toplumla, meslek kuruluşlarıyla ve her kesimle ilişki geliştirmeleri gerekir. Üniversitelerin içinde bulundukları coğrafyayı başka toplumlara açma sorumlulukları var. Biz hükümet olarak bütün faydaları dikkate alarak son yıllarda üniversite alanlarında çok büyük yatırımlar yaptık. Geçen yıl 4 milyar yatırım ödeneği tahsis ettik. Akademik personele yatırım yaptık. Özlük haklarını iyileştirecek adımlar attık.”
“ÜNİVERSİTESİ OLMAYAN İLİMİZ KALMADI”
Üniversitelerin alt yapılarına önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:“Doğu illerimizde üniversiteler yoktu. DAP dediğimiz projeler kapsamında üniversitelerimizle çalışırken sadece bir kaç üniversite vardı ama şu an üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. Hatta birden çok üniversitesi olan illerimiz oldu. Bunlarda hızla gelişiyor. Biz bu üniversiteleri açarken, bize ‘Boşa yapıyorsunuz, hoca, öğrenci gitmez, sadece tabela üniversitesi olur’ dediler. Ama gelsin görsünler tabela mı yoksa gerçek üniversiteler mi yerinde görsünler. Tabi bu süreçte YYÜ gibi üniversitelerimiz yeni üniversitelerimize ağabeylik görevi yaptılar ve yeni üniversitelerin gelişmesine katkıları oldu. Bundan sonra çevre illerle birlikte diğer ülkelerle birlikte üniversite sistemini düşünmemiz gerekiyor. YYÜ 1982 yılında kurulmuş. Ama maalesef çok farklı dönemler ve farklı sıkıntılar yaşamış. Depremin olduğu yıl 18 bin öğrencisi olan bir üniversiteydi. Deprem dönemindeki psikolojiyi insanlar hatırlıyor. ‘Kimse burayı tercih etmeyecek öğrenci gelmeyecek’ diyorlardı. 18 bin öğrencisi olan üniversitemiz şu an 30 bin öğrenciyi aşmış durumda. Neredeyse öğrenci sayısını iki katına çıkarmış. Binden fazla yabancı öğrencisi olan üniversite konumunda. Ciddi fedakarlıkla gerçekleşti bu.”
"YYÜ’YE 500 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI”
2011 yılından bu güne kadar yatırım ödeneği olarak YYÜ’ye 350 milyon liradan fazla ödenek tahsis ettiklerini belirten Yılmaz, “Buna yurtlarımız dahil değil. Onunla birlikte 500 milyona yaklaşan ödeneği üniversitemize tahsis etmişiz. Bütün binaları gözden geçirdik. Yeni binalar inşa ettik. Çevre düzeninden diğer alanlarına kadar. Araştırma merkezi kurduk. Bu gün akademik personeliyle idare personeliyle 4 bin insanın görev yaptığı bir üniversitemiz. Bu gerçekten çok önemli. Ama yetmez bunun gibi projelerle daha fazla ekonomiye katkı sunmasını arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.
“TEMEL AMACIMIZ ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM”
Yılmaz, Van özeline gelindiğinde dönemin Başbakanı Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçeden artan tüm parayı Van’a tahsis ettiğini belirtti. Bu olmasaydı Van’ın bugün bu durumlara gelemeyeceğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Van’ın içme suyu bile 226 milyon liralık yatırımla gerçekleşiyor. Buna benzer çok sayıda yatırımı gerçekleştirdik ve yapmaya devam edeceğiz. Cazibe merkezleri aracılığıyla önemli projelerin hayata geçirilmesini sağladık. Bütçe dışı kaynaklarla bunları destekledik. Genel nüfusumuzdan bunu görüyoruz. Van gelişen büyüyen bir il konumunda Bunu güçlendirmek durumundayız. Temel amacımız üretim ihracat istihdam. Bu bölgelerimiz içinde bulundukları durumu hak etmiyorlar."
Tarihte Van’ın ne kadar önemli merkez olduğunu herkesin bildiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu değerleri yeniden canlandırarak, Van’ın potansiyelini harekete geçirmek durumundayız. Van’da her şey var, meyvecilik, turizm, sağlık hayvancılık sanayi alt yapısı var. Coğrafyamız ticarete müsait. Van çok iyi kalkınmış bir il haline gelecek. Van’ın gelişmesi Van’ı aşan bir hadisedir. Van gelişirse çevresindeki illere de büyük bir ivme kazandıracak. Bu güne kadar hükümet olarak bu gözle baktık ve bu gözle önemli işler yaptık. Önümüzdeki dönemde de el birliğiyle Van’ımızın gelişimine katkı sunmaya devam edeceğiz.”
Yapılan konuşmaların ardından YYÜ Teknokent’in açılış kurdelesi kesildi. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberindekilerle birlikte YYÜ Teknokent’te bulunan firmaları ziyaret edip çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!